• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Later

Diertje verwisselen

Beer, een groot konijn met enorme voeten, wordt door zijn vrienden ook wel eens Stamper genoemd. Stamper wordt geplaagd omdat hij met zijn grote voeten best hard kan stampen. Hij besluit dat hij later graag een olifant wil worden. Hoewel zijn ouders hem zeggen dat dit niet kan, wil hij het er toch op wagen en gaat met zijn vader naar het olifantenbos.

Rat & luis

Milaan

Dit is het eerste hoofdstuk van een (voor)leesboek over Elif. Elif is een meisje wat zich veel zorgen maakt over de armoede thuis. Ze weet dat er veel niet kan en wil dit niet aan anderen laten merken. Daardoor komt ze soms in de problemen en moet ze veel liegen. Bij het startfragment wordt een kringgesprek beschreven waarin alle kinderen uit de klas van Elif hun vakantieavonturen beleven. Ook Elif vertelt, ze weet haar verhaal zo te draaien dat iedereen ook denkt dat zij een onvergetelijke vakantie heeft gehad. Het armoedeprobleem wordt in dit fragment nog niet duidelijk benoemt maar is wel tussen de regels door te lezen.

Liegen

In dit fragment wordt de lezer in luchtige stijl ‘voorgelicht’ over het feit dat volwassenen regelmatig een ‘leugentje om bestwil’ gebruiken. Er worden twee situaties beschreven waarin volwassenen dit toepassen, deze fragmenten worden ondersteund met kleine humoristische tekeningetjes. Het fragment eindigt met een kleine leugentjes-bingo.

Kiviet

In dit fragment spreekt de vogel Kiviet met de lezer. Er wordt verteld hoe het dagelijks leven van de kiviet eruit ziet. Ook wordt de Friese traditie kivietseieren rapen benoemd en is er aandacht voor de Friese taal door het uitleggen van een Friese uitdrukking over het vliegen van de kiviet. In het kader naast de tekst wordt cijfermatige informatie gegeven over de vogel. Het geheel wordt geïllustreerd met een paginagrote lino-druk in een aantal kleuren.

Alfabetten voor blinden en doven

In dit fragment wordt het brailleschrift en het handalfabet voor doven uitgelegd met illustraties. Er wordt niet alleen verteld hoe deze alfabetten in elkaar zitten, maar ook hoe Louis Braille het braille heeft ontwikkeld. Er staan voorbeelden hoe de letters gemaakt worden in braille zodat kinderen het systeem achter dit alfabet kunnen begrijpen.

Zoenen wordt steeds zeldzamer in Hollywood. Is het einde van de filmkus in zicht?

De coronapandemie stimuleerde de digitale filmkus. Steeds meer kussen worden via AI en deepfake in scène gezet. De eens zo bijzondere filmkus wordt een zeldzaam iets voor acteurs en kijkers.

Smerige smileys

Humor in teksten laat zich niet vatten met een smiley. Helaas zijn we het gewoon om onze intentionele grap van een smiley te voorzien. Dit fnuikt onze spontane en vooral fijne en subtiele humor, volgens Christophe Vekeman.

Messi is zoek

Keet wil niet mee op vakantie met haar papa en broers. Omdat ze altijd last van heimwee heeft, blijft ze thuis met mama. Ze let op Messi, de kraai van haar buurjongen. Als op een dag Messi ontsnapt, moet ze de achtervolging inzetten…

Skip to content