• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Minder trammelant

Veel merknamen zijn woordspelingen. Bofkont verkoopt bijvoorbeeld mannenonderbroeken. Vroeger werden eerder acroniemen gebruikt: samenstellingen van de eerste letters van woorden. JP Pellemans weet daar alles van en deelt leuke voorbeelden.

Epi & epi

Hij leefde weer: Vernoemd naar een gebeurtenis

Sommige mensen hebben heel bijzondere namen: ze zijn vernoemd naar gebeurtenissen. Dat is niet altijd even leuk, maar levert wel bijzondere namen op.

De E

Paulien verbaast zich erover dat een E maar drie streepjes heeft en geniet ervan om er twintig van te maken.

Waarom heet friet met kaas en shoarma een ‘kapsalon’?

We kennen wel meer gekke namen voor snacks, maar ‘kapsalon’ is wel heel raar. Waar komt die naam vandaan, en moet je bang zijn voor haren in je friet?

Logeren

Logeren is leuk! Je doet vaak veel leuke dingen doen zoals pannenkoeken eten, in de tuin spelen, over de sproeier springen en je slaapt in een ander bed. Maar na een paar dagen kan het genoeg zijn. Dan wil je vaak weer terug naar je eigen bed.

Verduisteren

Rachel leeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die tijd moesten mensen hun huizen verduisteren, zodat de vijand niet kon zien waar ze woonden. Het duister boezemt Rachel angst en onzekerheid in, zeker als ze niet kan slapen.

De eerste computer

Ada Lovelace was de eerste programmeur. Hier lees je haar geschiedenis in het kort. Hoe kwam ze van wiskunde tot computers?

Gruf

Rob ligt in bed, tot hij op zolder gebons hoort. Hij gaat op onderzoek uit en vindt… een boek. Maar is het wel een normaal boek? Boeken maken toch geen geluid?

Aletta Jacobs, de vrouw die vocht voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen

Dat vrouwen in Nederland mogen stemmen, is tegenwoordig heel normaal. Toch is die mogelijkheid er helemaal nog niet zo lang! En een vrouwelijke arts, daar kijkt niemand nu toch meer van op? Ook dat was 100 jaar geleden wel anders… Aletta Jacobs is een van de vrouwen die gestreden heeft om dit allemaal voor vrouwen mogelijk te maken. Hoe dat gegaan is, lees je in dit verhaal.

Leer je nieuwe taal door verhaaltjes te maken’

Ga je binnenkort op vakantie naar een land waar een andere taal dan Nederlands gesproken wordt? Dan is het handig om wat woordjes en zinnen in die onbekende taal te beheersen. Hoe leer je zo snel mogelijk toeristentaal waarmee jij je tijdens je vakantie kunt redden?

Een bopla met biba’s

Het lijkt een trend onder studenten te zijn: het gebruik van (nieuwe) afkortingen. Hoe is dit verschijnsel te verklaren? Wat valt op als we de afkortingen verzamelen en analyseren?

Je geheugen kun je trainen

Hoe kun je het best veel informatie onthouden, hoe werkt dat in onze hersenen? Dat is waar Boris Konrad heel veel over weet. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je door het gebruik van strategieën zoals die van het geheugenpaleis informatie gemakkelijk kunt onthouden.

Faiza Oulahsen

Dit gedicht gaat over de dappere Faiza die na haar studie gaat werken voor Greenpeace om het milieu te redden. Ze gaat actie voeren op de Noordelijke IJszee, maar wordt opgepakt door de Russische kustwacht, waarna ze in de cel belandt.

Kippenkroost en Leg-en vleeskippen

Wist je dat kippen afstammen van dino’s, ze een heel vernuftig brein hebben, graag baden in het stof en er lakenvelders bestaan? In dit kippenboek leer je meer over het scharrelende en kakelende dier. Wie was er nu eerst? De kip of het ei? We weten alvast zeker dan een kuiken uit een ei komt en dat die eieren het liefst onder een warm moederlijf liggen. We zien kippen ook heel vaak als gebraden boutjes aan de kippenkraam. De leg- en vleesindustrie zorgen voor vlees, eieren en kippen die in sneltempo volgepropt worden totdat ze ontploffen.

Een schimmelige geschiedenis

Maak kennis met verschillende soorten paddenstoelen en schimmels. Van vrolijke hoeden, stuivende bollen, naar langdradige wezens tot vuilnismannen en regenmakers. Elk hoofdstuk onthult nieuwe en intrigerende feiten over deze mysterieuze organismen. Sschimmels spelen een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Ze hebben misschien een slechte reputatie, ze doen ook heel veel goeds voor de wereld. Sterker nog, zonder schimmels zouden wij helemaal niet kunnen bestaan… Let op, ze kunnen ook als meedogenloze moordenaars uit de hoek komen.

Bommen op Guernica

Vraag het aan een willekeurige groep kinderen op een basisschool: ‘Wat is een goed onderwerp voor een kinderboek?’ Gegarandeerd dat een aantal kinderen roept: ‘Oorlog!’
We kunnen er inderdaad niet omheen. Ergens op de wereld wordt er wel een oorlog uitgevochten. Misschien gaan het om een kleine woordenwisseling, een korte ruzie of eeuwig durende strijd. Oorlog is iets van alle tijden en alle landen. Hoe zit dat met de oorlogen die er doorheen de eeuwen gevoerd zijn? Kinderen willen er weten wat er om hen heen gebeurt, maar daarvoor moeten we ook in de geschiedenis duiken.

Winterslaap

Poëzie over de seizoenen is niet zo vreemd. Je beleeft een jaar in de natuur in vogelvlucht, met voor elk seizoen en elke maand een passend gedicht. Het bijzondere is dat de gedichten allemaal in een andere versvorm geschreven werden. Van een bekende haiku naar een minder bekende tanka of een spicht. Achteraan in het boek krijg je uitleg over de verschillende versvormen: de afkomst, de opbouw, de kenmerken. Een bundel om te inspireren en daarna zelf al schrijvend aan de slag te gaan.

Goed geheim

Om een oorlog tussen Kreta en Athene te voorkomen worden er elke 9 jaar jongeren in het labyrint van koning Minos neergelaten. Theseus, zoon van de Atheense koning, wil dit keer één van de veertien jongeren zijn. Hij heeft genoeg van het gruwelijke gebeuren en wil er een einde aan moeten. In het labyrint moeten de jongeren zien te overleven van de bloeddorstige Minotaurus, een schepsel met de kop en de staart van een stier maar het lichaam van een man. Het avontuur verloopt anders dan Theseus zich had voorgesteld. Hoe is de Minotaurus ontstaan en welke verhalen overleven er uit de Griekse mythologie? Het beest met de kracht van 10 paarden vertelt op een eigentijdse wijze de gebeurtenissen in het labyrint doorspekt met verhalen uit de mythologie.

Langhoorn en Behbeh

De één is arm, de ander is rijk. Dit is iets van alle tijden en eeuwen geweest. Hoe komt het dat de wereld niet eerlijk is? Tot 10 000 jaar geleden waren alle mensen wel min of meer gelijk. De agrarische revolutie bracht hier verandering in. Deze revolutie was de start voor het verschil in klassen, maar het was ook het beginpunt voor het maken van brood en het drinken van melk. Het ontstaan van landbouw maakte van mensen heersers over dieren en planten, maar ook over andere mensen. Soms loopt dit goed, soms gaat het iets minder…

Spring naar de inhoud