• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

De jongeren van Milieudefensie zijn klaar met polderen

Samen met jongerenvertegenwoordigers van 6 politieke partijen stelden jongeren van Milieudefensie een manifest op voor een groen klimaatbeleid, dat werd overhandigd aan partijleiders. Het werd in 3 dagen tijd ruim 10.000 keer ondertekend. Geen smoesjes meer: “Het staat er precies: dit is wat jongeren in Nederland willen, en zo pak je dat aan.”

Oostenwind

Na het vertrek van de kinderjuffrouw heeft het gezin Banks – vader, moeder en vier kinderen – dringend behoefte aan een nieuwe. Er dient zich iemand aan, Mary Poppins is haar naam.

De Kinderrechtenrap

De Kinderrechtenrap is een liedje over kinderrechten met muziek van Kapitein Winokio in opdracht van het Kinderrechtencommissariaat. De tekst werd geschreven door Joke van Leeuwen op basis van gedachten van tientallen kinderen verzameld door Silvie Moors.

De tien ultieme levenslessen

De tien ultieme levenslessen zijn een samenvatting van de column ‘De vijf levenslessen’ die al tien jaar bestaat. De ultieme tien lessen dus.

Waarom ‘Jingle bells’ helemaal geen jolig kerstlied is

Jingle Bells mag dan wel het gekendste kerstlied zijn, het is eigenlijk helemaal geen kerstlied. Het heeft zelfs een kwalijke reputatie en bezingt ook weinig stichtend gedrag. Toch een verrassing.

Post voor het hiernamaals

Postkantoor 00/00/00 bestaat en beantwoordt brieven die mensen aan hun dierbare overledene sturen.

Over de toekomst en het verleden van het Nederlands

Hoe lang zal het Nederlands nog bestaan? Er komen steeds meer buitenlandse woorden die de Nederlandse vervangen en op social media gaat veel al in het Engels. In dit hoofdstuk beschrijft Haye van der Heyden de toekomst en het verleden van de Nederlandse taal, van een hedendaagse Nederlandse zin vol Engelse woorden tot een van de oudste Nederlandse teksten.

Allochtonen, medelanders en mensen met een migratieachtergrond

Welke woorden kunnen? En welke juist niet? Zo luidt de ondertitel van het boek Dat mag je óók (al niet meer) zeggen. Ons wereldbeeld verandert en daardoor verandert de taal ook continu in tijd en context. Dit fragment betreft het hoofdstuk over de woorden ‘allochtonen’, ‘medelanders’ en ‘mensen met een migratieachtergrond’. Woorden die door een veranderd perspectief op de wereld ongemakkelijk of ongebruikelijk aanvoelen. En die ook van betekenis veranderen. Waarom zijn er zoveel verschillende woorden voor ‘de ander’ voorbijgekomen?

La Vie Est Belle – Diggie Dex

Na het overlijden van zijn vrouw, gaat muziek een andere rol spelen voor radiomaker Frits Spits. De teksten en de taal in de liedjes koppelt hij aan dierbare gebeurtenissen en herinneringen uit zijn leven. De Nederlandstalige liedjes betekenen veel voor hem en helpen hem om door te gaan. Het eerste nummer dat hij in zijn boek opneemt is La Vie Est Belle, van de rapper Diggy Dex. Dit hoofdstuk lees je hier.
Lesidee: laat de leerlingen/studenten hun verhaal schrijven bij een lied dat veel voor ze heeft betekend.

De zinkende stad

In het Grand Hotel Europa overdenkt Ilja Leonard Pfeijffer de tijd waarin hij samen met zijn geliefde Clio leefde. Hij ontmoette haar in Genua en samen hebben ze een tijd in Venetië gewoond. In dit hoofdstuk observeert hij de toeristen die hij daar tegenkwam. Een fragment met lange, soms moeilijke, maar zeker ook hilarische beschrijvingen van de verschillende ‘toeristentypen’.

Skip to content