• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Daedalus – Ariadne

@redactie: link naar ‘Alles is dromen, dromen is alles’ en link naar ‘Helden, de mooiste Griekse mythen herverteld’
In dit fragment wordt in rijmvorm het verhaal verteld van Daedalus die het labyrint voor Koning Minos ontwierp. Omdat alleen hij weet hoe het doolhof is gebouwd, moeten Daedalus en zijn zoon Icarus op het eiland blijven. Daedalus helpt zijn zoon te ontsnappen via de lucht: met vleugels en bijenwas. Ondanks de waarschuwing van zijn vader, vliegt Icarus te dicht bij de zon, smelt de was en stort hij in zee.
In het verhaal van Ariadne, gaat Theseus de minotaurus doden die het labyrint bewaakt. Dat lukt, dankzij de draad van Ariadne. Bij zijn terugkeer laat hij Ariadne echter achter op een eiland.

De belofte – Koning Midas en Ariadne – De vlucht uit Kreta – De verliefde god

@het redactieteam: dit fragment sluit aan bij ‘Zo kreeg Midas ezelsoren’
In dit fragment wordt het verhaal verteld van Theseus die de Minotaurus verslaat en dankzij de hulp van Ariadne de weg terugvindt uit het labyrint. Bij zijn terugkeer en door zijn hoogmoed, verliest hij Ariadne aan de god Dionysos. Als zijn schip terug thuis komt, vergat hij zijn vader het signaal te geven dat hij nog leeft, waardoor zijn vader -overmand door het verdriet om zijn zoon- zich in zee stort.

Vliegen als een vogel

(@redactieteam: link naar ‘zo kreeg Midas ezelsoren’ en naar ‘Helden, de mooiste Griekse mythen herverteld’.
Mensen zijn dromers: we dromen over dingen die we zouden willen kunnen, zoals vliegen bijvoorbeeld. In dit fragment wordt het verhaal verteld van Icarus uit de Griekse mythologie en wordt de link gelegd naar historische figuren met dezelfde droom (Leonardo da Vinci, Otto Lilienthal, de gebroeders Wright, Amelia Earhart). Het fragment sluit af met twee filmtips en de mening van 3 jongeren van 10, 11 en 12 jaar.

geen

Taaitaai en onweer

In deze twee korte fragmenten worden er aandacht besteed aan twee woorden: taaitaai en onweer. Er wordt uitgelegd waar de naam taaitaai vandaan komt en een link gelegd met meerdere woorden die bestaan uit een verdubbeling. Bij het woord onweer wordt de nadruk gelegd op het woorddeel on wat er voor het woord staat. Deze fragmenten kunnen kinderen stimuleren om over taal en woorden na te denken.

Lepelaar

Informatie over de Lepelaar; verteld vanuit de Lepelaar. Waar de Lepelaar leeft, Wat er gebeurt met de kuikens, hoe ze op weg gaan naar de overwinteringsplek en wat er gebeurt met de Lepelaar door klimaatverandering.
Los kader met exacte informatie over de Lepelaar.

Katoen

Groeit je T-shirt aan een boom….of op een veld? Uitleg over hoe katoen gemaakt wordt, waar het vandaan komt en de nadelen ervan.

Denk aan de deur

In dit fragment lezen we hoe het Raaf vergeet op school op de dag dat ze geschorst wordt. Er zijn een reeks gebeurtenissen achter elkaar die maken dat ze de komende dagen niet welkom is op school. Voor Raaf is dit extra lastig want ze woont wegens vage omstandigheden met haar moeder tijdelijk op een camping.

Water is voor vissen

Zolang als ze zich kan herinneren woont Kaat op een boot met zes stoere zeemannen. Op een dag wil ze leren zwemmen en iedere zeeman helpt haar op zijn eigen manier. In dit fragment leert een van hen haar de schoolslag, op zijn geheel eigen wijze.

Walm

In dit fragment lezen we hoe het Hens vergaat in de textielfabriek waarin hij en zijn familie werken. Zijn broertje kan niet zo goed meekomen en tijdens het werk is Hens ook nog verantwoordelijk voor hem. Dit fragment beschrijft niet alleen de werkzaamheden van Hens, maar ook de straffen van de opzichter en wat er gebeurt als het broertje te laat naar de wc wordt gebracht…..

Spring naar de inhoud