• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

De vos, de kraai en een blokje kaas

Dit fragment is een moderne bewerking van de bekende fabel over de vos en de raaf. De raaf heeft een blokje kaas en vos wil het hebben. Door op een handige manier in te spelen op de ijdelheid van de raaf krijgt hij het te pakken.

Afzwemmen – Vlag en Wimpel

Tim moet afzwemmen maar gaat hij het halen? Hij is erg zenuwachtig maar zegt tegen zichzelf: ‘Ik kan het”. Hij krijgt zijn diploma en viert thuis met zijn vader en beer een feestje

Erg-Snel

Kort verhaal over Moon die woont in Veer. Ze ontmoet Nuk die graag wil dat ze de zon maakt, het is immers maar koud en glad. Ze ontmoet Snor die vindt dat ze te snel rijdt.

De zalm en de zandkorrel

Filosofisch verhaal over een zalm en een zandkorrel die met elkaar praten over of de zandkorrels een grote hoop van hetzelfde zijn of toch allemaal anders. De zandkorrel komt tot de conclusie dat de zalm maar heel kort leeft terwijl de zandkorrels er al miljoenen jaren zijn.

Vriend

Kort, poëtisch dierenverhaal over hoe je weet of iemand je vriend is.

Victorine

Victorine wordt gepest door de kinderen in haar klas, de meester lijkt het niet te zien. Ze vraagt raad aan de poes en de boom. Die proberen haar te helpen. Verhaal over pesten en ontdekken wie je zelf bent.

Had ik het allemaal niet veel eerder kunnen weten?

Alec is een 19-jarige jongen en zit in zijn eindexamenjaar vwo. Dit fragment bestaat uit twee delen: de proloog en hoofdstuk 12. In de proloog kijkt Alec terug op zijn kindertijd en vraagt zich af of hij ‘het niet eerder had kunnen weten’ en of er zoiets bestaat als een ‘instinct’. Het is op dat moment nog niet precies duidelijk waar hij op doelt. Of misschien wel? Hoofdstuk 14 maakt veel duidelijk.
Alec is op zoek naar wie hij eigenlijk is. Hij voelt zich aangetrokken tot zijn klasgenoot Björn, maar durft daar niet voor uit te komen.
Tip: Luister ook de titelsong ‘The story about a boy who jumped off a cliff and landed softly.’
Kernwoorden: coming-of-age, coming out, schoolleven

Ganzen.

Waarom zijn mensen niet zoals ganzen, die hun leven lang bij elkaar blijven? Dat vraagt Hazel zich af, wanneer haar ouders vertellen dat ze gaan scheiden. Hazel is van plan er alles aan te doen om deze scheiding te voorkomen. Daarvoor is het belangrijk eerst te onderzoeken wat haar vader uit moet zoeken, zoals hij hen vertelt.

‘je kan het dak op’

Heeft iemand weleens tegen je gezegd ‘je kan het dak op!’? Klom je toen direct langs de regenpijp omhoog? Op het schilderij ‘de verkeerde wereld’ van Pieter Bruegel de Oude uit 1955 zijn meer dan 100 geheimen verstopt. In deze tekst worden een aantal van deze spreekwoorden en uitdrukkingen uitgelegd en begrijp je de wijze lessen die ze je willen leren. Speur je mee?

Je mag alles altijd ook anders bekijken

Wanneer jij om je heen kijkt, zie je dan hetzelfde als alle andere mensen? Snuiven we allemaal dezelfde geuren op wanneer we door een bos wandelen? Voelen we hetzelfde wanneer er iets verdrietigs gebeurt? Voelen we ons blij, boos en verdrietig om dezelfde dingen? Nee? Gelukkig maar, want jij en jij en jij mogen alles ook altijd net iets anders bekijken!

Spring naar de inhoud