• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Waarom zijn mensen bang van vluchtelingen?

Boaz schrikt wanneer hij hoort dat de ramen van het huis waar zijn vriendinnetje Aïsha woont, werden ingegooid. Zijn oma legt uit dat de familie van Aïsha gevlucht is uit een ander land en dat sommige mensen het niet fijn vinden dat zij nu in hun dorp wonen. Angst is hiervan de oorzaak en Boaz’ oma probeert te duiden waar die angst vandaan kan komen.

Vragen die om versjes vragen

Twee gedichtjes over de toekomst die geschikt zijn om over te discussiëren. Eén gedicht is eerder concreet en bevattelijk. Een tweede gedicht is meer filosofisch van aard.

Welke toekomst heeft het leven op aarde?

Als de klimaatopwarming niet wordt stopgezet, zal het leven op aarde er in de toekomst heel anders uitzien. Sommige diersoorten zijn met uitsterven bedreigd, wat dan weer een bedreiging vormt voor de mens. Een eenvoudig wetenschappelijk proefje maakt de bedreiging van koraalriffen aanschouwelijk.

Toekomst

Voorspellingen doen over de toekomst is best moeilijk. Wetenschappers schatten in dat er heel wat slimme uitvindingen zullen gebeuren die de mensheid ten goede komen, maar er zijn ook onderzoekers die minder positief naar de toekomst kijken. Heel wat voorbeelden en verschillende standpunten illustreren dit en bieden stof tot nadenken en filosoferen over de toekomst. Hoewel het onderwerp misschien veraf ligt van je dagelijkse bezigheden, blijkt dit niet noodzakelijk zo te zijn. Je kan er zelfs je beroep van maken!

Waarom kikkers handiger zijn dan prinsen

Aan de hand van röntgenfoto’s worden eigenschappen van amfibieën beschreven. In dit fragment gaat het over de kikker, die in sprookjes nogal eens verandert in een prins. Maar waarom zou hij eigenlijk?

Soldaten in huis

Het is 1942 en de Japanners zijn Nederlands-Indië binnengevallen. In dit verhaal lees je hoe Marja de oorlog beleeft. Op een dag wordt ze wakker en is alles anders. De Japanners nemen het huis van Marja en haar familie in beslag en eten de voedselvoorraden op.

De verzetsgroep

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden Freddie en haar zus Truus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. Maar voordat ze officieel worden toegelaten, heeft Frans een opdracht voor ze. Al snel loopt de opdracht uit de hand. Wie kun je vertrouwen, en wie niet?

Nieuwe ontmoetingen (Heleen/Carlijn: eerste pagina mag weg, fragment begint vanaf pagina 23)

Esra is nieuw op het Spinoza. Ze vindt het lastig om vrienden te maken en wil niet praten over de reden waarom ze van school veranderd is. Ze houdt afstand en maakt zelfs ruzie, maar van klasgenoot Laurie raakt Esra een beetje in de war.

De mierenambulance schiet te hulp

Onderzoekers in Duitsland hebben bijzonder gedrag ontdekt bij de Afrikaanse Megaponera-mier. Wanneer deze mier gewond raakt tijdens een gevecht, wordt hij door zijn soortgenoten terug naar het nest gedragen om weer bij te komen. In dit artikel lees je hoe de mieren deze reddingsacties aanpakken en waarom ze dit doen.

Wachten

In dit fragment zit rups in zijn coconnetje te wachten tot hij een vlinder wordt. En eendagsvlieg zit op haar eerste en laatste dag te wachten op de zon. ‘Hoe word je een vlinder?’, vraagt rups zich af… Als rups eindelijk een vlinder geworden is, wil hij zijn mooie vleugels graag aan eendagsvlieg laten zien…

Spring naar de inhoud