• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Youtube, waar conflict een genre is

Influencers hebben een grote invloed, maar hebben zelf geen opleiding of begeleiding. Soms loopt het fout en komt het tot ernstige meningsverschillen die leiden tot doodsbedreigingen.

We maken onszelf schoon, maar de natuur vuil

De moderne opvatting over wat schoon is, zorgt ervoor dat we los komen te staan van onze omgeving en het ecosysteem. Door schoon te maken vervuilen we het ecosysteem waarvan we een onderdeel zijn. Dingen in de natuur blijven op langere termijn nooit schoon door afscherming, ontsmetting en beheersing alléén. Uiteindelijk ontstaat schoon zijn in levende ecosystemen door ontelbare gezonde verbindingen, door interacties, door constante verandering. De auteur maakt duidelijk aan de hand van verschillende voorbeelden hoe onze culturele normen en ecologische inzichten van elkaar verschillen en wat we daarbij kunnen leren van een Canadese rivier.

Zwem in géén geval deze rivier over, krijgen migranten als dringend advies

Migratie is één van de belangrijkste maatschappelijke problemen. De tekst beschrijft de migratiestroom vanuit landen in Afrika, naar Spanje en Frankrijk. Europa kent vrij verkeer van mensen. Toch blijkt dat niet voor (illegale) migranten uit Spanje te gelden. Met enige regelmaat verdrinken er zelfs migranten in een rivier die ligt op de grens tussen Spanje en Frankrijk. In de tekst wordt de migratiestroom beschreven vanuit het perspectief van de migranten, de lokale bewoners, de Franse en Spaanse regering en de Europese Unie. Ook wordt duidelijk welke maatregelen op het niveau van de lokale, nationale en supranationale overheden worden genomen om migratiestromen te reguleren.

Fragment uit ‘Elke dag een druppel gif’ (Hoofdstuk 18)

Omdat Maarten tijdens de Tweede Wereldoorlog de zoon is van NSB-ouders (Nederlanders die heulden met de Duitse bezetters) is hij op school het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Tijdens dit fragment loopt dat vreselijk uit de hand.

Uit elkaar

In dit gedicht staat het gevoel van een meisje centraal van wie de vader en moeder gaan scheiden. Dat veroorzaakt ongemakkelijke gedachten en situaties. Dit gedicht is het eerste in een reeks waarin deze gedachten en situaties worden belicht, bijvoorbeeld door de komst van een nieuwe vriendin voor vader en een nieuwe vriend voor moeder. Ted van Lieshout heeft zijn bundel geïllustreerd met intrigerende en sfeerbepalende foto’s van poppenhoofden. Een aanrader om het volledige boek te bekijken!

Morgenochtend, dan haal ik haar

Dit is het waargebeurde verhaal van Bloeme Emden, een Joods meisje dat geboren werd op 5 juli 1926. Zij woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Zij en haar gezin kregen meer en meer te maken met de strenge maatregelen van de Duitse bezetters tegen de Joden. In mei 1943 werd Bloeme opgepakt. Ze wist te ontsnappen en onder te duiken, maar werd in augustus 1944 alsnog gearresteerd en belandde in kamp Westerbork waar ze haar schoolgenootje Anne Frank ontmoette. Bloeme overleefde het werkkamp Liebau in Zuid-Polen en keerde terug naar Nederland.

Gevlucht uit Kiev

Een verslag van Diana (9) die op de vlucht ging voor de oorlog in Oekraïne.

Zonder titel

De 15-jarige Joshua is wanhopig omdat hij zijn beste vriendin Zivan niet kan bereiken. Zij is terug naar haar geboorteland Iran. Ondertussen hebben zijn klasgenoten zijn schetsboek gestolen. Joshua is bang dat hij gepest zal worden met de inhoud ervan. In heel direct en rauw taalgebruik maakt auteur Erna Sassen duidelijk wat Joshua denkt en voelt.

De sprookjesverzamelaar en Jordion

De korte inleiding van Rodaan Al Galidi over het universele karakter van sprookjes is te gebruiken voor verschillende lessen over sprookjes. Het fragment bevat ook het sprookje Jordion. Beide teksten staan in de bundel Arabische sprookjes van Rodaan Al Galidi.

Diepte

Een moeder probeert het gesprek aan te gaan met haar 15-jarige zoon. In de vriendenkring van de zoon is iets ergs gebeurd. Zij wil niet benoemen wat er is gebeurd, maar maakt zich wel zorgen om haar zoon.

Spring naar de inhoud