• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Vier leeuwen en een wilde hond uit Oekraïne veilig in Spanje

Tijdens een oorlog vluchten niet alleen mensen, maar ook dieren. Hier komt heel wat bij kijken. De tocht is zwaar en de dieren zijn bang. Ook dieren moeten soms in quarantaine gaan.

Mensen met koffers

Mensen die vluchten laten vooral heel veel achter, op zoek naar een veilige plek. In je koffer zit meer dan je daadwerkelijk kon meenemen. Een koffer vol herinneringen in beeld, kleur en geur aan wat je achterliet. Een gedicht met portretten die een gezicht geven aan alle mensen die op de vlucht zijn.

Rasha vlucht

Nadat enkele mannen met geweren binnenvielen in het huis van Rasha, besluiten haar ouders om te vluchten naar Europa. Vliegensvlug worden de koffers gepakt en vertrekt het gezin.

Lied van Bahir

Een gedicht waarin de gevluchte Bahir vertelt over de oorlog in zijn land. Met een opdracht voor de lezer, die tekst en betekenis op zijn kop zet.

Stem-Stem

Tijdens een ontdekkingstocht ontmoeten twee eekhoorns uit Eikrijk gestreepte eekhoorns die behoren tot een andere groep soortgenoten. De situatie loopt uit de hand waardoor de twee groepen eekhoorns lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. De ene groep heeft de huizen van de andere groep in brand gestoken. Door een democratische stemming willen de eekhoorns beslissen of ze de andere groep zullen helpen. Maar ook dat lukt niet. Het open einde is een mooie aanleiding om zelf een antwoord op de vraag te bedenken.

Een vierkante zon

In het dierenbos komt er op een dag een vierkante zon op. De dieren zijn in de war en er vormt zich een groep tegenstanders en een groep voorstanders. Elk dier bekijkt het vanuit zijn eigen gezichtspunt. De kwestie verdeelt het bos en er wordt gestemd. Uiteindelijk laten ze de hemel beslissen: wordt het een ronde zon of een vierkante zon? De volgende ochtend komt er een driehoekige zon op.

Eerlijk duurt het langst

Pijke woont met zijn moeder en zijn stiefvader op het platteland. Als zijn moeder sterft wordt Pijke door zijn stiefvader op een kar gezet met de smoes dat hij in de stad naar school zal gaan. Niets is minder waar. Pijke is pas elf jaar maar moet gaan werken om de schulden van zijn stiefvader af te betalen. Een hard bestaan waarin hij vrienden maakt en leert te overleven. De ontmoeting met meneer van Houten brengt een grote verandering in zijn leven en dan ontdekt hij ook het ware verhaal over de vulpen, die hij van zijn moeder heeft geërfd

Wat is er vroeger gebeurd

Ole verhuist met zijn ouders naar een oud vervallen huis in Zuid-Oost Brabant midden in de bossen dichtbij de Belgische grens. Zijn opa is overleden en zijn vader heeft het huis geërfd. Waarom is er nooit over zijn opa gesproken? wat is er met dat huis aan de hand? Welk geheim bewaart zijn vader? Door op onderzoek te gaan komt Ole achter de waarheid van de botersmokkel van Brabant naar België in de vijftiger jaren. En waarom zijn vader zo zwijgzaam is.

Drinkwater – lekker helder water

Een fragment uit een boek waarin het huis van de toekomst wordt beschreven, gaat dit hoofdstuk over (drink)water. In diverse tekstblokken wordt het proces van de (drink)waterkringloop uitgelegd. De techniek die erbij komt kijken, hoe het vroeger ging, wat er nodig is voor de toekomst en wat je daar zelf voor kan doen.

Gelukkig maken deze meisjes mijn kleren niet

Terra is een vijftienjarig meisje. Ze heeft een leuke smaak wat betreft kleding en bijna al haar geld geeft ze daaraan uit. Om zo veel mogelijk te kunnen kopen doet ze dat in goedkope winkels. Haar ouders, vooral haar moeder, zijn het er niet mee eens vanwege kinderarbeid. Terra vindt dat maar gezeur. Wanneer haar tante, die bij de FNV werkt, haar meevraagt voor een reis naar India krijgt Terra een hele andere kant van haar kleding te zien. Ze ontmoet meisjes die in de kledingfabriek werken en ziet hoe hun arbeidsomstandigheden zijn, hoe zwaar hun leven is. Dat brengt een grote schok bij Terra teweeg en haar hele denken over kledij verandert. Achterin in het boek vind je tips om te checken waar jouw kleding gemaakt wordt.

Spring naar de inhoud