• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Dit boek

Dit boek leidt de lezer aan de hand van fictieve kaarten langs een traject van werkelijkheid en fantasie. Steden, dorpjes, gebergten en zeeën met namen van gevoelens en zintuiglijke ervaringen worden met elkaar verbonden door wegen, spoorlijnen en rivieren. Van A naar B (en weer terug) wijst je de weg, maar laat je ook verdwalen in de eigen verbeelding. Dit fragment helpt je om een gesprek te beginnen over boeken. Gebruik deze kaart bijvoorbeeld als ijsbreker.

Ik ben heel veel liefde

Luna vraagt zich af hoe ze stond kwam en of ze is wie ze is dankzij haar ouders. Had ze ook helemaal anders kunnen zijn? Ze praat en filosofeert hierover met haar ouders. Zij leggen uit dat ze de som is van al haar voorgangers: ouders, grootouders, betovergrootouders…

De jongen en de boom

Er groeit een mooie vriendschap tussen een boom en een jongen die hen beiden gelukkig maakt. Tot de jongen ouder wordt en de boom vaak alleen is. Hoe ver kan je gaan voor vriendschap?

Ouders

Dit gedicht gaat over ouders. Over hun kleine kantjes en al die vervelende zaken die ze soms doen. Maar ook over hoe we soms heel hard lijken op onze ouders, zelfs op hun kleine kantjes.

Een moeder en haar jong

Inuit-jongen Nunôk woont in een kleine nederzetting aan de kust van Groenland. Op een dag wordt hij ontvoerd door Hollandse handelsreizigers. Nunôk moet het meisje Orpa, op wie hij verliefd is, in Groenland achterlaten. Nunôk wordt verkocht aan een gebochelde kermisbaas. Die laat hem als ijsbarbaar meeuwen uit de lucht schieten met pijl en boog. Wanneer Nunôk de held wordt door een losgebroken beer te doden en zo het leven van het dochtertje van een walvisvaarder redt, krijgt hij de kans om aan de kermisbaas te ontsnappen en als harpoenier op De Blauwe Duyf terug te keren naar Groenland. De matrozen wantrouwen de barbaarse Nunôk. In dit fragment lezen we over Nunôks eerste walvisjacht. Een moeder en haar kalf zijn de slachtoffers. Opgelet: niet voor gevoelige lezers.

Koekjes

Pad heeft koekjes gebakken die hij samen met Kikker wilde delen. De koekjes zijn zo lekker dat ze moeilijk kunnen stoppen met eten. Ze hebben wilskracht nodig om de koekjes te laten staan.

Vuur

We weten niet precies wanneer de mens vuur begon te beheersen, maar het is wel duidelijk dat dit de mensheid een duwtje in de rug gegeven heeft! Dankzij het vuur ontwikkelden we onze hersenen, maar hoe komt dat juist? En hoe maak je een vuurtje? Wat is ‘de vuurdriehoek’? Dat kom je te weten in dit fragment.

Vriesweer

In dit boek krijgt de winter een stem en een gezicht. Hij houdt ervan om in de vrieskou buiten een lied te zingen, om het beetje damp te zien dat je al zingend maakt in de kou. Dit korte fragment is voorzien van een prachtige illustratie.

Hoe maak ik tijd?

Felix moet een verplicht familiebezoekje afleggen maar heeft daar geen zin in. Hij heeft geen tijd, zegt hij. Dus moet hij maar tijd maken van zijn moeder. Maar hoe doe je dat, tijd maken?

De wijze en de schorpioen

Kumiel, een oude wijze man, ziet een schorpioen bijna verdrinken in de rivier en besluit het diertje te gaan redden. Maar bij elke poging wordt hij door de schorpioen gestoken. Waarom probeert hij het steeds opnieuw?

Een ontmoeting

In 2011 schreef Paul Verrept een theatertekst, nu is die tekst onder dezelfde titel uitgebracht als een kleine, in kleur geïllustreerde uitgave voor kinderen. Het verhaal is bedrieglijk eenvoudig: Meneer Verdonck (meneer A) zoekt meneer Vangenechten (meneer B) op. Meneer Verdonck heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil vrienden worden. Hij geeft een aantal complimenten en voelt zo de weerstand afnemen.

De arrogante haan

Dit verhaal gaat over een haan die zich heel belangrijk voelt. Hij denkt dat hij met zijn gekraai alles en iedereen wakker maakt in het dorp. Op een dag besluit de boer hem te gaan verkopen. Maar niemand wil de haan kopen en ze keren terug naar het dorp. Daar komt de haan tot inzicht: hij kraait niet alles en iedereen wakker en hij is bovendien niet eens de enige haan in het dorp.

Een griezelmeisje

Louise vindt haar huidige leven saai en vraagt zich af of ze nog steeds een griezelmeisje is. Ze gaat dit uitzoeken in het Huuverbos. Daar komt ze Rotboy tegen, een jongen waar iedereen vroeger veel ontzag voor had. Louise gaat met hem mee.

Zoenen met een selfie

Dit verhaal werd geschreven bij het schilderij Secret-Reflet van Fernand Khnopff. Iemand stelt zichzelf de vraag wat er zou gebeuren als je jezelf tegenkomt. Wat doe je dan? Wat zeg je dan?

Overlevingspakket

Mike gaat samen met zijn vader een weekje kamperen in Frankrijk. Ze trekken eropuit met de camper, maar dan loopt het mis: ze hebben een lekke band, en ze zijn een aantal spullen vergeten in te pakken. Wat moeten ze nu doen?

Het verhaal van de oude Rafik

Maliff houdt samen met zijn vader, oom Izar en de oude Rafik de wacht bij hun kudde schapen. Oom Rafik vertelt een verhaal bij het vuur, over het allermooiste op aarde, namelijk woestijnzand.

Het kleine mannetje Jaromir is verhuisd

Jaromir verhuist naar een flat in de Bosstraat. Nog voor hij zijn spulletjes uitpakt gaat hij zijn nieuwe buurt verkennen. Maar alle woonblokken in de Bosstraat lijken op elkaar en Jaromir vergat zijn huisnumer. Hoe vindt Jaromir zijn nieuwe flat terug?

Schrijfles

Katinka wil schrijfster worden. Op een dag raapt ze al haar moed bijeen en klopt bij Lidwien, een bekende auteur, aan om te vragen of ze bij haar schrijfles mag volgen.

Hoe schrijf je een boek

Handleiding voor het schrijven van een goed verhaal. Met aandacht voor inspiratie, schrijftechnieken, personages, indeling van het verhaal en tot slot het uitgeven van een boek.

Schuld

Hitler is dood, de Russen komen eraan. Het einde van het Derde Rijk is een feit.
Een 17-jarig meisje vlucht weg uit Berlijn op zoek naar een veiligere plek. Wie kan haar nog beschermen. Op het platteland wil ze gaan slapen in een leegstaande schuur. Daar ontmoet ze een jonge soldaat. Samen hebben ze een gesprek over de oorlog.

Spring naar de inhoud