• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

De maan drijft weg.

Van alle hemellichamen staat de maan het dichtst bij de aarde, maar de afstand wordt wel steeds groter. Het gaat om minieme afstanden: elk jaar zo’n 4 centimeter en dat is net zo veel als je nagels in een jaar groeien. Toch zal dat ook invloed uitoefenen op de lengte van de dag en het verschijnsel van het dagelijkse eb en vloed. In 94 korte hoofdstukken verschaft Govert Schilling inzicht in diverse interessante ruimteweetjes.

kernwoorden: maan, aarde, hemellichaam, zonsverduistering, eb, vloed

Hoe kijkt een eendagsvlieg naar de toekomst?

Als de eendagsvlieg een uitnodiging van krekel ontvangt voor zijn verjaardagsfeest, gaat hij nadenken over wat ‘morgen’ voor hem betekent. Het zou best iets feestelijks kunnen zijn, maar is dat wel zo? Hij denkt erover na en vraagt het aan andere dieren. Dan, als het middag is geworden, verstuurt hij een brief aan krekel en haast zich daarna om nog duizend dingen te doen voor de nacht valt.
Dit filosofische verhaal laat de lezers nadenken over levenslust, zorgen over de toekomst en de waarde van de begrippen gisteren en morgen voor een eendagsvlieg.
p. 35-38 (NB er staan geen paginanummers op de bladzijden)
kernwoorden: eendagsvlieg, gisteren, morgen

Thuis in de toekomst

Veel wetenschappers denken na over de klimaatcrisis en zoeken nieuwe manieren om het milieu te beschermen en anders te gaan leven. Sommige uitvindingen en handige snufjes ga jij in de toekomst misschien wel gebruiken: koop je dan suiker- of bacteriebatterijen of zelfs een lichtgevende plant voor op je nachtkastje? Hoe zullen we wonen en wat kunnen we leren van de natuur?
Het boek nodigt uit om mee te denken over het dagelijkse leven in de nabije toekomst. Vergeet niet te illustraties te bestuderen: je wordt nieuwsgierig gemaakt naar verrassende technologische ontwikkelingen die een fijn leven in de toekomst mogelijk blijven maken.
kernwoorden: energie, levend licht, bacteriebatterij, bacteriebaksteen, schimmelsteen, lichtgevende plant, garnalenfolie, mangrovebos
klimaatverandering, kooldioxide, broeikasgas, zeespiegelstijging

Toen mijn broer een robot werd

Dennie, de broer van Tijs, is overleden. Zijn ouders hebben besloten om een robot van hem te maken. De robot ziet er bijna helemaal uit zoals Dennie, weet alles wat Dennie wist en gedraagt zich zoals Dennie zou kunnen doen. Tijs weet niet wat hij ervan vindt, en heeft niks aan zijn beste vriend Twan verteld. Om de nieuwe situatie thuis te ontvluchten, is hij bij Twan gaan logeren. Maar de ochtend daarop komt zijn moeder met Dennie langs…

Komt de toekomst naar je toe?

Korte gedichten van Bette Westera, die aanzetten tot nadenken over (de richting van) de toekomst en jouw rol daarin.

Aardbeien zo groot als appels – denken over de toekomst

Nieuwe uitvindingen, hoe komen we daar eigenlijk aan? Joke van Leeuwen legt met voorbeelden uit hoe juist de situaties én problemen van nu, zorgen voor nieuwe ontwikkelingen in de toekomst.

Chriet Titulaer en het Huis van de Toekomst

Deze tekst geeft een verhalende inleiding en een informatieve uitleg over Het Huis van de Toekomst. Dit huis werd door Chriet Titulear in 1989 ontworpen. Het Huis zou zelfdenkend zijn en je wensen anticiperen. Zo zou het je badwater opwarmen en de koffie vast klaar zetten voor je ochtendritueel. Ook zonnepanelen en beeldbellen had Titulaer in zijn huis bedacht. Voor die tijd allemaal vooruitstrevend, maar inmiddels al (gedeeltelijk) werkelijkheid. Hoe zou een Huis van de Toekomst er voor de leerlingen nu uitzien?

Een puisterig feest

Prinses Nita wordt 10 jaar. In het paleis wordt een feest voor haar georganiseerd. De koninging, Nita’s stiefmoeder is stikjaloers op Nita en bedenkt een plan om alle aandacht naar haar te trekken.

Wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Een team van het NOS Jeugdjournaal praat met kinderen over het onderwerp ‘klimaatverandering’. Centraal staat de vraag ‘wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Wat moet je doen als je van eenhoorns houdt

Een eenhoorn wordt afgebeeld met regenboogkleuren, vleugels en sterrenstof. Het lijkt daarom een gefantaseerd beest. Er zijn echter resten van echte eenhoorns gevonden waardoor we meer over dit beest weten. Wat doet die wetenschap met je fantasie?

Pinguïns

Gedicht over twee dolverliefde mannetjespinguïns die graag willen broeden op een ei. Als het ‘stenen ei’ waarop ze broeden niet uitkomt, zijn ze verdrietig. Uiteindelijk vinden ze toch een eenzaam ei. Als dat ei uitkomt, zegt het kuiken opgewekt: ‘dag papa’s’!

De eenhoorn, de aap en de mier

In deze 3 fragmenten uit het boek ‘Mieren die goud verzamelden” lees je fantasierijke teksten over dieren en fabeldieren. De informatie is afkomstig uit het encyclopedische Li livres dou tresor, geschreven rond 1260, en vertelt ons dus de kijk van mensen uit de Middeleeuwen op dieren en fabeldieren. Ondersteund met prachtige paginagrote afbeeldingen van Rébecca Dautremer.

De trekmier, de bombardeerkever en de mestkever

In deze 3 korte fragmenten uit Bibi’s bijzondere beestenboek lees je over de trekmier, de bombardeerkever en de mestkever. Op de voor haar zo typerende manier geeft Bibi leuke informatie over deze dieren, met humor en vaart geschreven.

De pad

In dit korte verhaal uit de bundel “De Vuurzeevlieg” lezen we over pad. Pad is nogal eens boos op van alles en nog wat en mijmert over de dag dat hij niet meer boos wordt. Hoe dat zou zijn en hoe dat zou voelen. Om aan het eind tot de conclusie te komen dat zo’n dag wel nooit zal komen.

cadeaus

In dit bijzondere fragment lezen we over Maria die twaalf jaar wordt en voor haar verjaardag een doodgewoon cadeau krijgt. Tenminste, voor de tijd waarin zij opgroeit. Ze krijgt namelijk een eigen slaaf cadeau, genaamd Koko. En van haar tante krijgt ze het zweepje erbij. Natuurlijk roept dit fragment vragen op bij leerlingen en leerkrachten en daarom is het uitermate geschikt om te lezen én om erover door te praten. De tijden veranderen en dat is heel waardevol. Maar we willen ook weten hoe het vroeger ging, zodat we daarover kunnen blijven praten en nadenken.

Okapi en het dwergnijlpaard

In dit fragment lees je 2 bladzijden uit het vriendenboek der dieren, die van de okapi en het dwergnijlpaard. Zoals je van een vriendenboek gewend bent lees je over het uiterlijk van het dier, feiten over lengte en gewicht en worden er vragen gesteld over de superkracht die ze hebben of het bijzondere wapen dat ze achter de hand houden.

Naar de creche

In dit informatieve fragment uit het boek “De grondel en de garnaal” lees je meer over het opgroeien van de keizerspinguïn. Hoe zij met honderden tegelijk in een ‘crèche’ worden gezet terwijl de ouders op visvangst gaan. Ook leer je over de verandering van de vacht van de pinguïn en hoe deze bijdraagt aan het kunnen zwemmen en hen beschermt tegen de kou.

Er was eens…een kriebel

In dit bijzondere filosofische fragment uit het prentenboek ‘De beer die er niet was’ lees je samen met de kinderen over de bruine beer, die ontstaat uit een kriebel, er lijkt te zijn maar er toch niet was. De beer stelt zich interessante zaken af, zoals de eerste of de laatste zijn wanneer je alleen bent. Of de natuur stiekem doorgroeit, wanneer jij niet kijkt. Het fragment nodigt uit om na te denken over de juist die dingen waar je nooit over nadenkt, maar die de moeite waard zijn om over te mijmeren samen.

Stokoude baby’s

Planten zijn briljant! Ze kunnen zich dan misschien niet voortbewegen zoals de mens, maar ze kunnen we een heleboel andere dingen die wij niet kunnen. Zoals zichzelf vernieuwen, wanneer er een stukje afbreekt. Of dieren verleiden hun zaadjes en vruchten mee te nemen, zodat ze stiekem toch overal kunnen komen. Met prachtige en bijzondere afbeeldingen/illustraties om te bewonderen!

Knappe kunsten!

Dit fragment bespreekt over 2 bladzijdes een aantal dieren die een knappe kunst kunnen! In korte stukjes tekst, ondersteunt met tekeningen lezen ze over o.a. de galwesp, het vliegend hert en de ruigpootuil.

Spring naar de inhoud