• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Monstermeisje

Een meisje zit vast op een eiland in de zee. Ze is ernaartoe verbannen, omdat haar ouders geen raad wisten met haar monsterlijke uiterlijk. Ze hoopt op verlossing: ooit moet er een bootje komen, met een prins die haar zal redden. Maar in plaats van een prins, spoelt er een onbeschaafde zeeman aan.
Een variatie op het sprookje “Belle en het beest”.

Kleurenstrepen en zwiepgeluiden

Op een dag zal Toetanchamon zijn vader Achnaton opvolgen als farao. Ter voorbereiding op strijd die hij ongetwijfeld zal gaan voeren, mag hij mee wanneer de Koesjieten bevochten moeten worden. Toet, een zwak jongetje met een klompvoet, wordt stevig vastgesnoerd en mag voorop de strijdwagen van de generaal zitten. Een eigen strijdwagen krijgt Toet voorlopig niet, maar zijn vader is wel heel trots op zijn getoonde moed!

Mensen met koffers

Mensen die vluchten laten vooral heel veel achter, op zoek naar een veilige plek. In je koffer zit meer dan je daadwerkelijk kon meenemen. Een koffer vol herinneringen in beeld, kleur en geur aan wat je achterliet. Een gedicht met portretten die een gezicht geven aan alle mensen die op de vlucht zijn.

Gelukkig maken deze meisjes mijn kleren niet

Terra is een vijftienjarig meisje. Ze heeft een leuke smaak wat betreft kleding en bijna al haar geld geeft ze daaraan uit. Om zo veel mogelijk te kunnen kopen doet ze dat in goedkope winkels. Haar ouders, vooral haar moeder, zijn het er niet mee eens vanwege kinderarbeid. Terra vindt dat maar gezeur. Wanneer haar tante, die bij de FNV werkt, haar meevraagt voor een reis naar India krijgt Terra een hele andere kant van haar kleding te zien. Ze ontmoet meisjes die in de kledingfabriek werken en ziet hoe hun arbeidsomstandigheden zijn, hoe zwaar hun leven is. Dat brengt een grote schok bij Terra teweeg en haar hele denken over kledij verandert. Achterin in het boek vind je tips om te checken waar jouw kleding gemaakt wordt.

Tjielp-tjielp, tsie-tsie, kwie-kwie

Stadsvogels hebben het moeilijk. Wij kunnen ze helpen met broeden door de juiste nestkastjes op de juiste plaats op te hangen.

De vraag van…

Een klas 11-jarige leerlingen willen niet langer met hun saaie rekenboek werken. Vanaf nu krijgen ze lessen wiskunde die alles met hun echte leven te maken hebben. Elke week wordt een vraag behandeld die een leerling van de klas mag stellen. Verschillende vragen passen bij de brede thema’s op de website.
In het bijzonder bevelen we volgende vragen aan:
– Bij het thema ‘Water en wind’: de vraag van Romée (p. 25 – 36)
– Bij het thema ‘Toekomst’: de vraag van Saya (p. 115 – 126)
– Bij het thema ‘Groei’: de vraag van Tim (p. 229 – 236)
Via de link kan je een fragment uit het boek bekijken.

Je afreageren op een boksbal: raak je zo je agressie kwijt?

Ergens tegenaan schoppen of hard tegen een boksbal slaan, voelt soms heerlijk als je boos bent. Maar helpt het ook echt? Raak je zo je agressie kwijt? Pontus Leander, psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, probeert deze vraag voor je te beantwoorden.

Lieve Helena

Helena is getrouwd met Menelaos. Nadat ze bezoek hadden gekregen van Alexandros worden Helena en Alexandros verliefd op elkaar. Dit fragment start met een liefdesbrief van Alexandros aan Helena. In de volgende hoofdstukken vertelt Helena aan haar dochter over haar liefde voor Alexandros, over de keuzes die ze maakte en over de liefdesbrief.

Beresterk bodemdiertje overleeft overal

Beerdiertjes kunnen in de meest extreme omstandigheden overleven als ze in slaap zijn. -270°C, +100°C, extreem droog, hoge of lage druk; hij overleeft het allemaal. In deze tekst lees je hoe dat komt.

Skip to content