• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Kan een Zuid-Afrikaan een West-Vlaming verstaan?

Het Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands, maar zou nog meer verwant zijn met de West-Vlaamse variant. Deze podcast gaat op onderzoek en vergelijkt het West-Vlaams met het Afrikaans.

Zou jij kunnen martelen?

Pieter Klein probeert een antwoord te verzinnen op de titelvraag naar aanleiding van een rapport dat gewag maakt van de martelpraktijken van de CIA na 9/11. Hij probeerde het eerst te rationaliseren via de ‘war on terror’ en de noodzaak, maar kwam tot andere inzichten na een rapport over iemand in Guantanamo Bay die daar ten onrechte had vastgezeten… Hij eindigt met de bespiegeling dat wie wraak wenst voor onrecht, zich tot het recht moet wenden.

Kunnen we empathie voelen voor de natuur?

We voelen mee met mensen, of ze nu ver of dicht van ons staan. Maar, is het ook mogelijk om mee te voelen met de natuur en elementen die eigenlijk zelf geen gevoelens hebben?

Romeo – Izmir, Turkije, 6 maart 2016

In “Thuis draag ik bij me” reizen we mee met Wassim, Laila en Romeo, die alle drie hun thuisland Syrië zijn ontvlucht. De jongeren ontmoeten elkaar in Turkije, waar ze de illegale oversteek naar Lesbos zullen maken. Dit fragment betreft de start van hun helse reis, beschreven vanuit het oogpunt van Romeo.

Zij was, ik ben

Jasper Jonckers wordt als meisje geboren, maar weet dat dat niet klopt. Zijn moeilijke, stugge vader zal nooit accepteren dat hij zich een jongen voelt en als man door het leven wil gaan. Met zijn moeder heeft hij een hele goede band, maar zij is ernstig ziek en zal niet lang meer leven. Op haar sterfbed vertelt hij haar dat hij in transitie gaat. Zij begrijpt hem. Dan mag de hele wereld het ook weten en plaatst hij een bericht op Facebook.

De jongeren van Milieudefensie zijn klaar met polderen

Samen met jongerenvertegenwoordigers van 6 politieke partijen stelden jongeren van Milieudefensie een manifest op voor een groen klimaatbeleid, dat werd overhandigd aan partijleiders. Het werd in 3 dagen tijd ruim 10.000 keer ondertekend. Geen smoesjes meer: “Het staat er precies: dit is wat jongeren in Nederland willen, en zo pak je dat aan.”

De tien ultieme levenslessen

De tien ultieme levenslessen zijn een samenvatting van de column ‘De vijf levenslessen’ die al tien jaar bestaat. De ultieme tien lessen dus.

Allochtonen, medelanders en mensen met een migratieachtergrond

Welke woorden kunnen? En welke juist niet? Zo luidt de ondertitel van het boek Dat mag je óók (al niet meer) zeggen. Ons wereldbeeld verandert en daardoor verandert de taal ook continu in tijd en context. Dit fragment betreft het hoofdstuk over de woorden ‘allochtonen’, ‘medelanders’ en ‘mensen met een migratieachtergrond’. Woorden die door een veranderd perspectief op de wereld ongemakkelijk of ongebruikelijk aanvoelen. En die ook van betekenis veranderen. Waarom zijn er zoveel verschillende woorden voor ‘de ander’ voorbijgekomen?

Overal ter wereld lezen vrouwen het best gedachten

Het is een opvallend fenomeen dat vrouwen overal ter wereld beter scoren in inlevingsvermogen dan mannen. De reden daartoe is tot nu toe onbekend.

Eindigt elke onlinediscussie echt bij Hitler

Hoe houdt de wet van Godwin zich staande op internetfora? Een Harvard-onderzoek wijst uit dat er redenen zijn om aan te nemen dat die wet toch sterker is dan enkel een boutade.

Spring naar de inhoud