• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Eindigt elke onlinediscussie echt bij Hitler

Hoe houdt de wet van Godwin zich staande op internetfora? Een Harvard-onderzoek wijst uit dat er redenen zijn om aan te nemen dat die wet toch sterker is dan enkel een boutade.

Eerlijk zijn duurt het langst

Als we eerlijk zijn écht zo belangrijk vinden, waarom doen we het dan blijkbaar zo weinig? In deze column onderzoekt Elke Wiss waarom we het zo moeilijk vinden om eerlijkheid te verdragen.

Echte vrienden helpen mekaar om niet telkens naar de smartphone te kijken

Ons brein raakt versnipperd door onze constante mediazucht. Op geen enkele manier lijken we onszelf ervan weg te kunnen rukken. Enkel goede vrienden laten je weer concentreren. Zijn dat niet de nieuwe echte vrienden die we nodig hebben?

Hoofdstuk 18

In zijn jeugd werd William Shakespeare door dorpsgenoten een nietsnut genoemd. Als schrijver in Londen werd hij door velen niet intellectueel genoeg gevonden. Toch is hij uitgegroeid tot de bekendste Engelse schrijver aller tijden. In dit boek vertelt zijn vrouw Anne Hathaway zijn/hun levensverhaal.

Geen titel

De Iraanse Arghavan woont sinds enige tijd in Amsterdam, waar ze vol overgave een kringloopwinkel runt. Ze houdt van de verhalen achter de tweedehands spullen die ze verkoopt, van het ruisen van de judasbomen voor haar winkel en van de mensen die er komen. Vaak gaan haar gedachten terug naar haar jeugd in Iran en naar de bijzondere band met haar vader, die haar de liefde voor verhalen, poëzie en de natuur heeft bijgebracht.

Hoofdstuk 15

Bart (15) is intelligent en zelfbewust zonder arrogant of irritant te zijn. Op zijn vrienden en zijn omgeving maakt hij enorm veel indruk en hij weet veel los te maken. Dan wordt hij voor het eerst van zijn leven hopeloos verliefd en verandert alles.

Waarom arme mensen domme dingen doen

Mensen die in armoede leven doen dat niet omdat ze een ‘fundamenteel karaktergebrek’ hebben. Ze nemen ook geen domme beslissingen omdat ze dom zijn, maar omdat ze in een context leven waarin iedereen domme beslissingen zou nemen. In een omgeving waarin alles schaars is, focussen mensen in armoede op hun directe gebrek: tijd, geld en eten. Deze context zorgt ervoor dat de bandbreedte om de juiste beslissingen te nemen een stuk kleiner wordt. Het artikel onderzoekt hoe je de bandbreedte van arme mensen zou kunnen vergroten en welke implicaties dat heeft voor het armoedebeleid.

De zeven levensfasen

Het leven verloopt in fasen. Hoewel we ouder worden, is er op elke leeftijd iets lichamelijks of geestelijks aan te wijzen waarin je op dat moment beter bent dan ooit.

De kunst van het overdrijven

Al duizenden jaren maken mensen kunst. Waarom vergapen we ons eraan? Waarom vinden we het ene werk prachtig en laat het andere ons koud? In dit artikel wordt ingegaan op wat kunst doet met de innerlijke belevingswereld van de mens en waarom we bijvoorbeeld een schilderij van Mondriaan zo mooi kunnen vinden.
Kernwoorden: kunst, esthetiek, expressie, verbeelding

En toch zou het monster van Loch Ness kunnen bestaan

Er zijn aanwijzingen dat er wel degelijk een ‘monster’ in het zoete water van Loch Ness zou kunnen hebben gezwommen. Wereldwijd vindt men immers prehistorische skeletten van een groot waterwezen, waarvan men tot voor kort dacht het enkel in de zeeën te kunnen vinden. Genoeg redenen dus om het spoor van ‘het monster van Loch Ness’ nog eens te volgen. Helaas is er nog steeds geen enkel wetenschappelijk bewijs voor Nessie, maar wel heel veel bewijs van bedrog.

Spring naar de inhoud