• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Het geheim van goed ruziemaken

We maken allemaal wel eens ruzie en dat is nog niet zo slecht. Hoe je dat precies doet is misschien wel vatbaar voor verbetering. Welke zaken doe je beter wel en niet kom je in dit artikel te weten. Onmiddellijk uit te testen thuis.

Lezen

In Wees onzichtbaar lezen we in ruim honderd hoofdstukken hoe Metin, een Turkse jongen en de verteller van dit verhaal, opgroeit in de jaren tachtig en negentig in de Bijlmer in Amsterdam. In dit hoofdstuk vertelt Metin hoe hij heeft leren lezen: van AAP – NOOT – MIES tot de boeken in de bibliotheek.
Kernwoorden: opgroeien, leren lezen, school

Pratende computers

De spraaktechnologie is zo ver gevorderd dat je computer bijna volledig menselijk kan klinken. Is dat eigenlijk wat we willen en hoe zorgen we ervoor dat we niet bedrogen worden?

Nanotechnologie tegen voedselverspilling en obesitas

Het coronavirus heeft het onderzoek naar nanotechnologie in een stroomversnelling gebracht. Nanotechnologie kan immers prima gebruikt worden om virussen op te sporen en te bestrijden. Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar, bijvoorbeeld op het gebied van de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Dit artikel gaat in op de mogelijke voor- en nadelen van nanotechnologie in de voedingsindustrie.

Wat memes aanrichten in ons brein

Hoe kunnen we ons beter wapenen tegen ranzige beelden en cartoons op het internet? Het internet lijkt ons meer te beïnvloeden dan we zelf denken. Beelden worden via algoritmes wel gefilterd, maar we moeten zelf ook verantwoordelijkheid opnemen.

‘Heeft u een rotcollega? Prima’

In dit interview prikkelt professor en ‘beweegprofeet’ Erik Scherder onze opvattingen over een gezond leven. Wil je een gezond brein? Dan moet je vooral muziek spelen en bewegen.

Abhilash Talkies

De Indische tweeling Rahel en Estha (beiden nog jong) brengen met hun moeder (Ammu) en enkele andere familieleden een bezoekje aan de bioscoop. Estha wordt misbruikt door een verkoper in ruil voor een flesje limonade. Hij kan moeilijk begrijpen wat er precies gebeurd is.

Hoe feller Patagonia zich verzet tegen de consumptiemaatschappij, hoe groter het kledingmerk wordt

In dit essay onderzoekt Emy Demkes hoe voor het bekende, ‘duurzame’ outdoormerk Patagonia activisme en commercieel succes voortdurend voor spanning zorgen.

Youtube, waar conflict een genre is

Influencers hebben een grote invloed, maar hebben zelf geen opleiding of begeleiding. Soms loopt het fout en komt het tot ernstige meningsverschillen die leiden tot doodsbedreigingen.

We maken onszelf schoon, maar de natuur vuil

De moderne opvatting over wat schoon is, zorgt ervoor dat we los komen te staan van onze omgeving en het ecosysteem. Door schoon te maken vervuilen we het ecosysteem waarvan we een onderdeel zijn. Dingen in de natuur blijven op langere termijn nooit schoon door afscherming, ontsmetting en beheersing alléén. Uiteindelijk ontstaat schoon zijn in levende ecosystemen door ontelbare gezonde verbindingen, door interacties, door constante verandering. De auteur maakt duidelijk aan de hand van verschillende voorbeelden hoe onze culturele normen en ecologische inzichten van elkaar verschillen en wat we daarbij kunnen leren van een Canadese rivier.

Spring naar de inhoud