• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Vuurtorenbeer leest de krant

Vuurtorenbeer is heel blij met zijn leven. Hij heeft alles wat zijn hartje begeert. Hij zwemt en speelt de hele dag. Wanneer de postboot echter langskomt met de krant waarin de spannende avonturen van Avonturenbeer worden beschreven, twijfelt Vuurtorenbeer plots of zijn leven wel zo geslaagd is. Dit fragment is de ideale aanleiding om te praten over jaloezie, leugens en nepnieuws.

Hoe het begon

Neil, Buzz en Mike maken in 1969 een reis naar de maan in een raket. In dit fragment lees je hoe hun reis begon.
Ideale tekst voor beginnende lezers.

De vos, de kraai en een blokje kaas

Dit fragment is een moderne bewerking van de bekende fabel over de vos en de raaf. De raaf heeft een blokje kaas en vos wil het hebben. Door op een handige manier in te spelen op de ijdelheid van de raaf krijgt hij het te pakken.

Afzwemmen – Vlag en Wimpel

Tim moet afzwemmen, maar gaat hij het halen? Hij is erg zenuwachtig tot hij tegen zichzelf zegt: ‘Ik kan het”. Hierdoor lukt het! Hij krijgt dus zijn zwemdiploma en viert thuis met zijn vader en beer een feestje.

Ik wil iets zeggen

Dit zijn twee korte fragmenten. In het eerste heeft schildpad iets gedaan bij Eekhoorn en wil hij daar zijn excuses voor aanbieden. Dit is een thema waar kinderen in hun dagelijkse leven mee te maken kunnen krijgen: wanneer zeg je ‘sorry’ en hoe reageert de ander hierop? Dit is een mooie opstap om er samen over te filosoferen.
In het tweede deel maakt schildpad zich zorgen, omdat hij niet zo veel lacht als de andere dieren.

Egel en de woorden

De bundel van Konijn en Egel bestaat uit korte verhalen waarin aandacht is voor gevoel en ervaring.
Dit korte verhaal gaat over Egel die wat verstrikt raakt in klank, woord en betekenis.

Liegen

In dit fragment wordt de lezer in luchtige stijl ‘voorgelicht’ over het feit dat volwassenen regelmatig een ‘leugentje om bestwil’ gebruiken. Er worden twee situaties beschreven waarin volwassenen dit toepassen, deze fragmenten worden ondersteund met kleine humoristische tekeningetjes. Het fragment eindigt met een kleine leugentjes-bingo.

Het Hakgebergte

Prinses Super woont in Jippie, een land waar iedereen altijd vrolijk is. Max, woonde vroeger in Grom, een land waar iedereen altijd nors is. Nu woont hij ook in Jippie en als hij later groot is, trouwt hij met Prinses Super. Ze bereiden zich voor op een groot feest, hun verloving. In de klas ontdekken ze bij juf Eugenia dat er een gebergte bestaat dat ze nog niet kennen: het Hakgebergte.

Niet hebben maar doen

Nelia krijgt bezoek van Alf, de tandenfee. Nelia rekende op geld in ruil voor haar uitgevallen tand, maar Alf heeft wat anders in petto…

Een hond voor oma

In deze fragmenten volgen we Ella die net een klein babybroertje heeft gekregen. In korte zinnen wordt verteld over de hond Raf, die opeens verschijnt als ze een hond voor oma tekent. Het wordt al snel duidelijk dat alleen Ella Raf kan zien. Raf en Ella kunnen samen praten over de baby en over allerlei andere zaken. De tekst is voor beginnende lezers opgesteld in korte zinnen met voornamelijk klankzuivere woorden. Iedere tekst wordt ondersteund door oranje tekeningen van klein formaat.

Spring naar de inhoud