• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Wat is normaal?

Giel heeft een normale familie met een huis en een mooie tuin. Helaas denken de buren daar anders over. In de tuin bevindt zich het graf van Ben, de broer van Giel. Hoewel het een erg mooi graf is, verzetten de buren zich ertegen. De vader van Giel weet de zure houding van de buren keer op keer om te vormen tot een positief verhaal.

Dit

Gedicht over dieren die beseffen dat geluk niet iets groots hoeft te zijn en juist vaak dichtbij te vinden is.

Fietje van de Fuchsiastraat

Op een saaie ochtend verlaat de dappere Ridster haar kasteel om een spannend boek te kopen. Als ze bij haar favoriete boekenwinkel aankomt is het stil. De eigenaresse staat achterin het magazijn met boeken te smijten. De reden van de razernij is de stilte in de winkel; er komen bijna geen kinderen meer. De dappere Ridster weet niet alleen wiens schuld dat is, maar bedenkt ook meteen een oplossing.

Nog even en het bos staat blank

Het fragment beschrijft hoe Vos en Haas en hun bosvrienden reageren als ze merken dat er een meer is diep in het bos, een meer dat steeds meer stijgt en dichterbij komt. Ze besluiten te vluchten. Bij het vertrek pakt Vos allerlei nuttige dingen in, terwijl Haas moeite heeft met afscheid nemen van al haar dierbare spulletjes. Vos probeert op zijn eigen wijze Haas te troosten.

Muis

Kort versje voor beginnende lezers over een muis die verhuist, met een verrassende doordenker op het eind.

Dit is geen Cobra

Het boek is zowel qua verhaal als qua vormgeving een ode aan de Cobrabeweging. Het is een verhaal over creativiteit en het lef om buiten de lijnen te kleuren. Daarnaast wordt er op speelse wijze aandacht besteed aan spreekwoorden en illustratieve wetenswaardigheden.

Taal is toveren

Het fragment laat op verhalende, verklarende en beeldende wijze zien wat je met taal allemaal kan; toveren namelijk ! Het fragment is, zoals we kennen van van Lieshout, toegankelijk en met humor en gebracht. Het inspireert om na te denken over manieren waarop je taal kunt gebruiken om verschillende boodschappen over te brengen.

Zeeanemoon en heremietkreeft

De zeeanemoon en de heremietkreeft zijn twee dieren die in de zee leven. Eigenlijk zijn ze een perfect duo. In dit fragment kom je te weten waarom en leer je tegelijkertijd enkele van hun eigenschappen kennen.

Bennie Bever brengt een brief

Meneer Monty, een mopperkonijn, heeft een bijzondere boom die hij elke ochtend stiekem knuffelt. Het is zijn jaarboom want de boom telt evenveel jaren als Monty. Op een dag schrikt hij zich echter een hoedje wanneer de boom omvalt. Dan ontmoet hij Bennie Bever…

Zij de pinguïn? Wij de fuut

Pinguïns zijn leuke dieren. We krijgen enkele interessante weetjes mee en leren dat dit bijzondere dier niet voorkomt in onze streek maar vooral aan de Zuidpool leeft. De auteur maakt de vergelijking met een even leuk dier dat wél bij ons leeft: de fuut. Op een toffe manier komen we heel wat te weten over deze diersoort.

Spring naar de inhoud