• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Appelblauwzeegroen

Kleuren wekken een sfeer op. Kleuren hebben betekenis. Kleuren kunnen verschil maken. Maar wat als de ene de kleur van de ander niet mooi vindt? En wat als de ene jaloers is op de kleur van de ander? De dieren in het bos ondervinden het aan den lijve in dit filosofische verhaal.

Wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Een team van het NOS Jeugdjournaal praat met kinderen over het onderwerp ‘klimaatverandering’. Centraal staat de vraag ‘wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Heer Hermelijn krijgt bij zijn boodschappen moestuinzaadjes cadeau. Samen met zijn vriend Kereltje Konijn zaait hij de zaadjes in zijn moestuin. Heer Hermelijn wacht geduldig tot de zaadjes uitgegroeid zijn tot groente en fruit, maar de ongeduldige Kereltje Konijn gaat ‘s nachts alvast een lekker kijkje nemen….
We verwijzen hier graag naar het volledige boek, want het is onmogelijk om een fragment hieruit te selecteren. Op de website van de uitgeverij vind je ook een lesbrief.

De ruziënde ouder

In deze tekst vraagt een kind wat het kan doen om te voorkomen dat haar ouders ruzie maken en beter met elkaar omgaan. Andere kinderen reageren op deze vraag. Ook Stine en Frank geven tips.
Er wordt verwezen naar een Oikos, het huishouden in het Oude Griekenland. Om alles in goede banen te leiden moest er vergaderd worden.

Wat is haas boos!

Het fragment begint als Haas ontdekt dat Uil het hek dat tussen hun huizen in staat in bonte kleuren verft. Uil is zich van geen kwaad bewust, maar wordt steeds bozer als Haas ook boos wordt. Vos wordt er ook bijgehaald en de ruzie wordt steeds heftiger. Uiteindelijk staan de dieren elkaar met verf te bespatten terwijl de uitdrukking ‘het te bont maken’ ook op verschillende manieren wordt gebruikt. Het fragment eindigt als de ruzie op zijn hoogtepunt is en de lezers kunnen fantaseren over de afloop.

Stoom uit je oren

In dit fragment wordt aan kinderen uitgelegd wat er in je lijf gebeurt als je boos bent. Verder wordt er uitgelegd dat je omgeving ook van invloed kan zijn als je boos bent; je ouders kunnen het slechte voorbeeld geven of je bent sneller boos als er veel prikkels zijn. Het fragment geeft kans om over de eigen boosheid te praten en eindigt met een tip tegen heftige boosheid.

Waarom zijn mensen bang van vluchtelingen?

Boaz schrikt wanneer hij hoort dat de ramen van het huis waar zijn vriendinnetje Aïsha woont, werden ingegooid. Zijn oma legt uit dat de familie van Aïsha gevlucht is uit een ander land en dat sommige mensen het niet fijn vinden dat zij nu in hun dorp wonen. Angst is hiervan de oorzaak en Boaz’ oma probeert te duiden waar die angst vandaan kan komen.

Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?

In deze webtekst lees je meer over de groei en de ontwikkeling van het slakkenhuis. Je leest over de groeilijnen, over het materiaal waar het huisje van gemaakt is, over wat er gebeurt bij beschadigingen aan het huisje en waarom een naaktslak dakloos is.

Joris en de eendagsvlieg

Joris wil zijn bed niet meer zijn bed uitkomen. Wat zijn vader en moeder ook proberen, hij vertikt het. Tot hij op een dag kennismaakt met een eendagsvlieg, die hem mee op sleeptouw neemt.
‘Joris en de eendagsvlieg’ is een mooi verhaal met als onderliggende boodschap dat het leven te kort is om tijd te verspillen aan zorgen maken.

Ik wil een wiegje worden, zei de wilg

Het prentenboek is zowel verhalend als informatief en vertelt een verhaal waarin bomen met elkaar in gesprek zijn over wat ze later willen worden. Ze hebben dromen over wat er met hen gebeurt wanneer ze uitgegroeid en gekapt zijn en hun hout een tweede leven begint. Achterin het boek vind je 2 pagina’s met informatie over de soorten bomen die aan het woord zijn geweest in het verhaal.

Spring naar de inhoud