• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Onderweg

Een prentenboek over een familie die moet vluchten voor de verschrikkingen van de oorlog. De angst, de belofte, de reis, het aankomen en de hoop zijn treffend en beeldend verwoord.

Net als de koningin

Rosa en haar familie willen de oorlog in Nederland ontvluchten en vertrekken naar Engeland. Er blijkt echter meteen veel fout te gaan en uiteindelijk ziet de familie zich geen andere keuze dan terug te keren.

Mensen met koffers

Mensen die vluchten laten vooral heel veel achter, op zoek naar een veilige plek. In je koffer zit meer dan je daadwerkelijk kon meenemen. Een koffer vol herinneringen in beeld, kleur en geur aan wat je achterliet. Een gedicht met portretten die een gezicht geven aan alle mensen die op de vlucht zijn.

Rasha vlucht

Nadat enkele mannen met geweren binnenvielen in het huis van Rasha, besluiten haar ouders om te vluchten naar Europa. Vliegensvlug worden de koffers gepakt en vertrekt het gezin.

Lied van Bahir

Een gedicht waarin de gevluchte Bahir vertelt over de oorlog in zijn land. Met een opdracht voor de lezer, die tekst en betekenis op zijn kop zet.

Stem-Stem

Tijdens een ontdekkingstocht ontmoeten twee eekhoorns uit Eikrijk gestreepte eekhoorns die behoren tot een andere groep soortgenoten. De situatie loopt uit de hand waardoor de twee groepen eekhoorns lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. De ene groep heeft de huizen van de andere groep in brand gestoken. Door een democratische stemming willen de eekhoorns beslissen of ze de andere groep zullen helpen. Maar ook dat lukt niet. Het open einde is een mooie aanleiding om zelf een antwoord op de vraag te bedenken.

De appelboom

Deze podcast vertelt het verhaal van een kind dat per ongeluk een stuk van het klokhuis van een appel opeet, waarna de angst van vele kinderen uitkomt: er groeit een appelboom in haar buik!

Sneeuw

Dit gedicht gaat over angst en leren omgaan met je eigen angst.

De spreeuw met de pauwenveren

Deze verhalende tekst is een dierenfabel over een tobberige jonge spreeuw die zichzelf lelijk vindt. Op een dag vindt hij pauwenveren die hij tussen zijn eigen veren stopt waarna hij wél tevreden met zichzelf is. Zijn familie vindt dat hij zich voor gek zet maar hij houdt vast aan zijn eigen overtuiging en uiteindelijk went iedereen eraan.

Hoe schildpadden aan hun schild komen

In deze informatieve tekst wordt aan de hand van duidelijke afbeeldingen uitgelegd hoe schildpadden aan hun schild komen en hoe dit schild evolueerde doorheen de tijd maar zich ook aan de omstandigheden aanpast.

Spring naar de inhoud