• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Hoger dan de bergen en dieper dan de zee

In de jaren zestig en zeventig zijn veel Europese firma’s op zoek naar arbeiders. Monji reist naar Europa, ontmoet er een meisje en bouwt zijn toekomst uit in Frankrijk. Hij keert niet meer terug naar zijn eigen land. In deze beeldroman vertelt hij zijn levensverhaal aan zijn kleinkinderen.

Nieuw onderzoek vapen: schade aan hersenen en organen door giftige metalen

In dit artikel worden nieuwe onderzoeksuitkomsten over de schadelijke gevolgen van vapen toegelicht. Kinderlongarts Noor Rikkers van het Leidse LUMC legt uit welke factoren leiden tot de populariteit van vapen en wat er nodig is om tot een nicotinevrije generatie te komen.

Een heen-en-weerticket naar de ruimte alsjeblief!

Behalve een vakantie naar Spanje of Frankrijk, dromen er ook heel wat mensen van een reis naar de ruimte. Stilaan komen er plannen om die bestemming bereikbaar te maken voor gewone mensen. Vandaag kan het nog niet – het zou immers veel te veel kosten – maar misschien in de toekomst wel! In deze tekst kom je alles te weten over ruimtetoerisme en waarom dat vandaag nog zo duur is.

Wegens logistieke problemen

Dit gedicht beschrijft een situatie waarin de personages een mysterieuze doos ontvangen die hun toekomst lijkt te bevatten. De fabrikant belt hen paniekerig op om te waarschuwen de doos niet te openen en belooft hem snel op te halen. Ondertussen speculeren ze over wat er in de doos zou kunnen zitten en luisteren ze naar vage geluiden die eruit komen. Openen ze de doos of niet?

Mensen leven langer en hebben minder kinderen: neven en nichten worden schaars

In dit artikel wordt de wereldwijde demografie beschreven. Families worden steeds ‘smaller’. Grootouders leven langer, maar mensen hebben steeds minder tantes en ooms, neven en nichten. Het krimpen van families kan gevolgen hebben voor de samenleving. Zo kan er een probleem ontstaan in de kinderopvang en ouderenzorg.

Voor altijd

Vanja rouwt om de dood van haar man Tom. Ze heeft een trouwring waarin wat as van Tom is verwerkt, en deze ring draagt ze altijd. Op een dag gaat ze met haar vriendin Eva naar een bijzondere show genaamd de Dolle Dinsdagclub, waar ze voor het eerst in lange tijd plezier heeft. Tijdens de avond merkt ze dat de ring verdwenen is. Ze begint hem wanhopig te zoeken. Zou ze haar ring nog kunnen terugvinden?

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Arts

Fee is tien, heel slim en kan geen bloed zien. Daarom vindt ze het vervelend wanneer mensen zeggen dat ze dokter moet worden. Fee wil geen dokter worden, maar wat dan wel?

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Kunnen we als mensen ooit duizend jaar oud worden?

Hoewel de wetenschap al in staat is om enkele mechanismen van ouder worden in kaart te brengen, blijkt die niet zo optimistisch over de kansen om werkelijk veel ouder dan 120 jaar te worden. De vraag is ook of we dat willen. Een aantal biologische processen wordt uitgelegd, alsook tips om toch gezond ouder te worden.

Op de boot naar Nederland

Lily is samen met haar ouders en oudere zus Joyce met de boot op weg van Nederlands-Indië naar Nederland. Die reis duurt drie maanden. Op de boot sluit ze vriendschap met Benny, die samen met zijn moeder ook vertrekt. Zijn oudere broer, Harry, blijft wel in Nederlands-Indië en vecht voor de vrijheid van Indonesië. Ze willen geen Nederlandse overheersing meer. Hierdoor moeten veel Nederlanders vertrekken. Met weemoed laat Lily het land van haar jeugd achter zich.

Happy family

De veertienjarige Sunny woont in Super City. De Happy Council zorgt ervoor dat iedereen een ‘happy’ leven kan leiden, zonder zorgen en ziektes.

Het fragment van p. 23 tot 34 geeft een inkijk in het leven van de familie van Sunny. Ze streven naar een woning Upstairs: het ultieme doel van een happy leven in Super City. Maar is dat leven wel zo geweldig als het lijkt? Aan de hand van dit futuristisch fragment kunnen begrippen als utopie en de maakbare samenleving geïntroduceerd worden.

Spring naar de inhoud