• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Nanotechnologie tegen voedselverspilling en obesitas

Het coronavirus heeft het onderzoek naar nanotechnologie in een stroomversnelling gebracht. Nanotechnologie kan immers prima gebruikt worden om virussen op te sporen en te bestrijden. Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar, bijvoorbeeld op het gebied van de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Dit artikel gaat in op de mogelijke voor- en nadelen van nanotechnologie in de voedingsindustrie.

Afdrukken van golven

De moeder van Cato is bij haar geboorte overleden. Ze groeit op bij haar stille, afwezige vader en een huishoudster. Op een dag krijgt ze een kaartje voor een verlaten bioscoop. In die bioscoop worden films die nergens anders draaien getoond. Cato besluit de bioscoop te bezoeken en ontmoet daar mevrouw Kano die haar uitlegt hoe de bioscoop werkt. In dit fragment ontdek je dat de bioscoop een plek is waar je in de tijd kunt reizen. Mevrouw Kano legt haar uit hoe dat precies in z’n werk gaat.

We maken onszelf schoon, maar de natuur vuil

De moderne opvatting over wat schoon is, zorgt ervoor dat we los komen te staan van onze omgeving en het ecosysteem. Door schoon te maken vervuilen we het ecosysteem waarvan we een onderdeel zijn. Dingen in de natuur blijven op langere termijn nooit schoon door afscherming, ontsmetting en beheersing alléén. Uiteindelijk ontstaat schoon zijn in levende ecosystemen door ontelbare gezonde verbindingen, door interacties, door constante verandering. De auteur maakt duidelijk aan de hand van verschillende voorbeelden hoe onze culturele normen en ecologische inzichten van elkaar verschillen en wat we daarbij kunnen leren van een Canadese rivier.

Ik wil een wiegje worden, zei de wilg

Het prentenboek is zowel verhalend als informatief en vertelt een verhaal waarin bomen met elkaar in gesprek zijn over wat ze later willen worden. Ze hebben dromen over wat er met hen gebeurt wanneer ze uitgegroeid en gekapt zijn en hun hout een tweede leven begint. Achterin het boek vind je 2 pagina’s met informatie over de soorten bomen die aan het woord zijn geweest in het verhaal.

In de toekomst en de verre toekomst

In korte stukjes wordt toegelicht welke toekomstige mogelijkheden er zijn in de ruimte dankzij wetenschappelijke ontwikkelingen. Door de dalende kostprijs wordt reizen naar de ruimte mogelijk voor meer mensen in de toekomst. Vernieuwende ideeën zoals een ruimtelift of een winterslaap voor astronauten kunnen nieuwe mogelijkheden scheppen. Ook wordt onderzocht welke moeilijkheden nog overwonnen moeten worden om te kunnen leven op de maan of Mars.

Hoe de mens een nieuwe ijstijd tegenhield

‘Onze toekomst op een steeds warmere aarde’ gaat over de klimaatverandering. Jelmer Mommers heeft zijn boek in drie delen opgebouwd: Wat is er mis? Waar gaat het heen? Wat kunnen we doen? In dit fragment wordt beschreven wat er mis ging: twee revoluties hebben gezorgd voor een wereldwijde temperatuurstijging.
Kernwoorden: klimaat, CO2, broeikasgassen, industriële revolutie, opwarming

De vraag van…

Een klas 11-jarige leerlingen willen niet langer met hun saaie rekenboek werken. Vanaf nu krijgen ze lessen wiskunde die alles met hun echte leven te maken hebben. Elke week wordt een vraag behandeld die een leerling van de klas mag stellen. Verschillende vragen passen bij de brede thema’s op de website.
In het bijzonder bevelen we volgende vragen aan:
– Bij het thema ‘Water en wind’: de vraag van Romée (p. 25 – 36)
– Bij het thema ‘Toekomst’: de vraag van Saya (p. 115 – 126)
– Bij het thema ‘Groei’: de vraag van Tim (p. 229 – 236)
Via de link kan je een fragment uit het boek bekijken.

Klimaatstaking

Tessel, een meisje van 16 jaar, heeft schoon genoeg van school. Ze zit ongemotiveerd in de klas, zo ook tijdens de les maatschappijleer. Maar dan zet de docent een NOS-livestream aan van een klimaatstaking door scholieren. Tessel is meteen geboeid en heeft het gevoel eindelijk weer eens ergens in op te gaan. Ze wil niets liever dan daar zijn, bij de jongeren die ‘vrij’ zijn. Het fragment eindigt hier. In het boek loopt Tessel mee met de klimaatmars van Utrecht naar Brussel, maar niet omdat ze een felle klimaatactivist is. Tessel sluit vriendschappen en leert vooral zichzelf goed kennen.
Kernwoorden: klimaat, milieu, protestacties, schoolleven, vriendschap, ontwikkeling, adolescentie

“Artificiële intelligentie tast ons mens-zijn aan”

Artificiële intelligentie zal meer en meer onze samenleving ingrijpend transformeren. Gebeurt dat in positieve of in negatieve zin? In dit artikel lees je wat de gevolgen zijn voor de mens. Dit artikel is interessant in combinatie met de podcast “Hoe zal artificiële intelligentie ons leven beïnvloeden?”

Hoe zal artificiële intelligentie ons leven beïnvloeden?

In deze podcast kom je alles te weten over artificiële intelligentie. Je krijgt een antwoord op vragen als: hoe wordt artificiële intelligentie ontwikkeld? Is de werking vergelijkbaar met die van
ons brein? Is de angst dat computers straks de wereld overnemen terecht? De podcast is erg geschikt als inleiding op een thema over artificiële intelligentie of machine learning.

Spring naar de inhoud