• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Kwartier per dag woordjes stampen werkt het best

Woordjes stampen… Het is een nuttige manier om je in korte tijd verstaanbaar te kunnen maken in een andere taal. Of als je moet leren voor die woordenschattoets van een vreemde taal. Maar op welke manier kun je dit het beste aanpakken? Dit artikel geeft kort inzicht in hoe ons geheugen werkt; hoe we woorden of uitdrukkingen kunnen onthouden en wat de beste manier is om snel nieuwe woorden te leren.

Kan een Zuid-Afrikaan een West-Vlaming verstaan?

Het Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands, maar zou nog meer verwant zijn met de West-Vlaamse variant. Deze podcast gaat op onderzoek en vergelijkt het West-Vlaams met het Afrikaans.

Wat deden mensen voordat er toiletpapier bestond?

Toiletpapier an sich is niet meer zo recent. Hoewel het pas in de tweede helft van de 19de eeuw op de westerse markten kwam, wordt er in een Chinese tekst uit de zesde eeuw al vermelding gemaakt van een vroege vorm van toiletpapier. Voordien gebruikte men in veel samenlevingen schoonmaakstokken, objecten die veel weg hebben van onze moderne wc-borstels.

Willem Barentsz, overwinteren op Nova Zembla

Dit fragment vertelt wat het doel was van de reis van Willem Barentsz en hoe die afliep. Het geheel wordt ondersteund door kleine tekeningen.

Het kantelmoment

De klimaattoestand staat op een kantelpunt. Een Zweedse wetenschapper stelde vast dat de situatie nog veel erger is dan hij aanvankelijk voorspeld had. Je leest in dit stukje welke bedreigingen op ons afkomen. Bovendien leer je waarom de klimaatcrisis erg oneerlijk is. Ook jongeren dragen hun steentje bij om de situatie te proberen keren.

Waarom heeft Saturnus ringen?

Deze aflevering van Stokstaartjes gaat over de ruimte. Maya en Bojan (10) hebben allebei een vraag. Bojan zou graag meer willen weten over de binnenkant van andere planeten. Professor Inge Loes ten Kate (Universiteit Utrecht) geeft hier uitleg over. Maya wil weten waarom Saturnus ringen heeft. Willeke Mulder (Universiteit Leiden) geeft uitleg en laat de ringen zien via de enorme telescoop van de Oude Sterrenwacht.

Onvoorstelbaar vooruitzicht

In de Studio van NEMO Science Museum is tot juni 2023 de tentoonstelling ‘Energy Junkies’ te bezoeken. Aan bezoekers wordt gevraagd om hun beeld van de wereld over dertig jaar te tekenen. Dit levert heel diverse toekomstbeelden op, maar ook tekeningen vol vraagtekens. Hoe komt het dat het niet gemakkelijk is om verder te denken dan een paar jaar? En kunnen we iets leren van die verschillende toekomstbeelden?

Kun je doodgaan van een bord bedorven spaghetti?

In dit fragment lezen we over bacteriën die nuttig kunnen zijn, maar soms ook ongewenste effecten hebben of zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Plastic?

In dit boek wordt vanuit de toekomst teruggeblikt naar de ‘plastictijd’. Niet alleen de positieve maar ook de ‘vervelende’ eigenschappen van plastic komen aan bod, ook hoe plastic wordt gemaakt en wordt gedumpt. We lezen over recyclage, de plasticsoep, het gebruik van plastic draagtassen, maatregelen om het plastic te verminderen en acties van jonge helden in Europa en Azië.

De teerling is geworpen: over stilte en toevalsmuziek. De klank van cactus: over experimentele muziek

Het eerste fragment gaat over de componist John Cage en zijn muziekstuk 4’33” dat volledig uit stilte bestaat. Het laat ons nadenken over geluid en stilte. Ook andere ‘toevalswerken’ komen aan bod, bijvoorbeeld een stuk waarbij ’12 radio’s’ en de volumeknop het instrument zijn. Het tweede fragment gaat verder in op experimentele muziek.

Spring naar de inhoud