• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Waarom ook jij dt-fouten maakt

Geen fout zorgt voor zoveel ergernis als een dt-fout… De regels lijken simpel, duidelijk en helder, maar toch blijven we dt-fouten maken. Zelfs de meest ervaren spellers laten zich soms vangen. Hoe komt dat? En wat kan je eraan doen?

Een heen-en-weerticket naar de ruimte alsjeblief!

Behalve een vakantie naar Spanje of Frankrijk, dromen er ook heel wat mensen van een reis naar de ruimte. Stilaan komen er plannen om die bestemming bereikbaar te maken voor gewone mensen. Vandaag kan het nog niet – het zou immers veel te veel kosten – maar misschien in de toekomst wel! In deze tekst kom je alles te weten over ruimtetoerisme en waarom dat vandaag nog zo duur is.

De keizer die een leger meenam in het graf

Keizer Qin verenigde in de 3de eeuw voor Christus een heleboel Chinese rijkjes en werd zo de eerste keizer van een verenigd Chinees keizerrijk. In China en ver daarbuiten is hij nu vooral bekend om zijn indrukwekkende graf. Dat was niet alleen erg groot, het werd ‘het paleis voor de eeuwigheid’ genoemd, maar bevatte behalve het lichaam van de keizer ook nog een heleboel andere dingen, waaronder een heel leger…

Mensen leven langer en hebben minder kinderen: neven en nichten worden schaars

In dit artikel wordt de wereldwijde demografie beschreven. Families worden steeds ‘smaller’. Grootouders leven langer, maar mensen hebben steeds minder tantes en ooms, neven en nichten. Het krimpen van families kan gevolgen hebben voor de samenleving. Zo kan er een probleem ontstaan in de kinderopvang en ouderenzorg.

Kunnen we als mensen ooit duizend jaar oud worden?

Hoewel de wetenschap al in staat is om enkele mechanismen van ouder worden in kaart te brengen, blijkt die niet zo optimistisch over de kansen om werkelijk veel ouder dan 120 jaar te worden. De vraag is ook of we dat willen. Een aantal biologische processen wordt uitgelegd, alsook tips om toch gezond ouder te worden.

De mier is een topdier

Een informatieve tekst over ‘de mier’ uit het boek ‘Wonderlijke insecten’ . Het fragment gaat onderhoudend in op de organisatiestructuur, voeding en voortplanting.

De best bewaarde baby

In dit fragment lees je over de wolharige mammoet: waar de naam vandaan komt, wanneer hij leefde, hoe hij uitgestorven raakte en hoe de restanten van een babymammoet werden ontdekt.

Ijskoude dieren – Oerdieren uit de ijstijd – De wolharige mammoet

In dit fragment lees je over de ijstijd, hoe het komt dat ‘oerdieren uit de ijstijd’ zijn uitgestorven en over de wolharige mammoet.

Vliegen als een vogel

Mensen zijn dromers: we dromen over dingen die we zouden willen kunnen, zoals vliegen bijvoorbeeld. In dit fragment wordt het verhaal verteld van Icarus uit de Griekse mythologie en wordt de link gelegd naar historische figuren met dezelfde droom, zoals Leonardo da Vinci, Otto Lilienthal, de gebroeders Wright, Amelia Earhart. Het fragment sluit af met twee filmtips en de mening van 3 jongeren van 10, 11 en 12 jaar.

‘je kan het dak op’

Heeft iemand weleens tegen je gezegd ‘je kan het dak op’? Klom je toen direct langs de regenpijp omhoog? Op het schilderij ‘de verkeerde wereld’ van Pieter Bruegel de Oude uit 1559 zijn meer dan 100 spreekwoorden en uitdrukkingen verstopt. In deze tekst worden een aantal ervan uitgelegd. Begrijp je de wijze lessen die ze je willen leren?

Spring naar de inhoud