• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Ijdeltuit en Blaaskaak

Panda en Eekhoorn maken een reis en ondernemen elke dag een tocht waarop zij nieuwe landschappen en dieren ontdekken. In dit fragment merken ze dat niet alle dieren zomaar hun vriend willen zijn en ontdekken ze hoe waardevol hun eigen vriendschap is.

Het verhaal van de bange eend

De eend heeft vastgesteld dat niemand veilig is voor de sluwheid van de mens. Ook de leeuw is op zijn hoede, maar acht zichzelf sterk genoeg. Dat moet hij echter met zijn leven bekopen. Als de eend naar een onbewoond eiland vlucht, denkt hij veilig te zijn voor de mens.

De grondwet

Een gedicht over de Nederlandse grondwet, die voor iedere Nederlander geldt. Het gedicht vraagt aandacht voor de de veelal ongeziene minderheden in de maatschappij.

Het wachtwoordenmuseum

De papa van Lennox draagt een ketting met daaraan een sikkelvormig maantje. Het sieraad is zijn geluksbrenger. Lennox vindt de ketting op de vloer, net op de dag dat zijn papa naar het ziekenhuis moet. In dit fragment kan Aya Lennox overhalen om al zijn moed te verzamelen en zijn papa de geluksbrenger terug te brengen in het ziekenhuis. Het leek Lennox een goede dag om dapper te worden.

De taal die niet gesproken maar gefloten wordt

Ben jij bestand tegen nepnieuws? Bij alle verhalen in deze bundel is de vraag of ze waargebeurd of compleet verzonnen zijn.
In een misschien bestaand bergdorpje in Noord-Turkije communiceren de bewoners met elkaar door middel van fluiten. Het is een taal die niet gesproken, maar gefloten wordt. Waar of niet?

3 versjes

De drie versjes komen uit een bundel van 25 versjes van Paul Biegel. Ze zijn erg fantasierijk en spelen met taal. De onderwerpen staan dicht bij de belevingswereld van jonge kinderen en de versjes lenen zich er uitstekend toe om er samen over door te praten en te fantaseren.
Versje één gaat over een wild monster. In versje twee gaan de pissebed en kakkerlak samen in één bed liggen en dat kan nooit gooit aflopen! En het derde versje is een raadsel: wat draagt mama liefdevol op haar arm? Is het een broertje of zusje of toch een dier?

Ozzie

In dit fragment gaat Ozzie in de grappenwinkel een grap kopen om indruk te maken op een klasgenoot. Het is nog niet zo makkelijk, hij wil geen oude grapjes, geen tweedehands grappen en de grappen boven de achttien mag hij nog niet kopen. In dit licht absurde fragment komen ook een aantal termen voorbij die te maken hebben met kopen en geld: budget, te besteden hebben, voordeliger zijn en in de aanbieding zijn.

Werkpaarden

De vader van Anne heeft werkpaarden. Dit fragment beschrijft hoe die werkpaarden ingezet worden. Op een dag komt er een brief van haar oom Theo, hij heeft een werkpaard nodig. Anne gaat alleen op pad, zonder dat ze de weg weet, om het werkpaard naar haar oom in het Zwarte Woud te brengen.

Rock ‘n roll

Jakob is een verlegen, rustige jongen die leeft in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij maakt veel mee. Zijn ouders gaan uit elkaar, zijn huis brandt af en hij sluit een nieuwe vriendschap met een meisje uit de buurt. Langzaamaan kruipt hij steeds meer uit zijn schulp. In het fragment komen een aantal ouderwetse begrippen voor: een pick-up, een dressoir, de nonnenschool. De lezer wordt meegenomen in een scène waarin Claartje Jakob Rock ‘n roll muziek laat horen. Jakob moet er eerst even aan wennen maar al snel staan ze te swingen in de kamer. Tot de moeder van Jakob thuiskomt…..

Dag rups

Dit is een gedicht over afscheid nemen en weer opnieuw beginnen. Schildpad, Das en Eekhoorn vragen zich af waar rups naartoe gaat. Rups weet het zelf ook niet: naar iets anders dan nu. Als vlinder wordt ze weer welkom geheten door haar vrienden.

Spring naar de inhoud