• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Hoe de beer aan zijn kort staartje komt

“Als een vossenstaart op een landkaart” bevat bewerkte fabels op rijm, afkomstig uit verschillende landen. In elke fabel spelen dieren de hoofdrol. In dit fragment ontmoet Vos een hongerige beer en vertelt hem hoe die makkelijk aan eten kan komen. Maar dat loopt niet goed af voor beer…

Wat is normaal?

Giel heeft een normale familie met een huis en een mooie tuin. Helaas denken de buren daar anders over. In de tuin bevindt zich het graf van Ben, de broer van Giel. Hoewel het een erg mooi graf is, verzetten de buren zich ertegen. De vader van Giel weet de zure houding van de buren keer op keer om te vormen tot een positief verhaal.

Gebarentaal

Voor Sterre is de eerste dag in de brugklas extra spannend. Ze is doof en er is maar een ding wat ze wil, niet opvallen! Ze legt in haar nieuwe klas uit wat haar doofheid betekent voor de communicatie met anderen en hoe de omgeving haar kan helpen. Zal het haar lukken zich echt thuis te voelen in de horende wereld? Of mist ze haar dove vrienden, bij wie alles in het contact maken veel gemakkelijker gaat?

Geen titel

De Iraanse Arghavan woont sinds enige tijd in Amsterdam, waar ze vol overgave een kringloopwinkel runt. Ze houdt van de verhalen achter de tweedehands spullen die ze verkoopt, van het ruisen van de judasbomen voor haar winkel en van de mensen die er komen. Vaak gaan haar gedachten terug naar haar jeugd in Iran en naar de bijzondere band met haar vader, die haar de liefde voor verhalen, poëzie en de natuur heeft bijgebracht.

Hoofdstuk 15

Bart (15) is intelligent en zelfbewust zonder arrogant of irritant te zijn. Op zijn vrienden en zijn omgeving maakt hij enorm veel indruk en hij weet veel los te maken. Dan wordt hij voor het eerst van zijn leven hopeloos verliefd en verandert alles.

Dit

Gedicht over dieren die beseffen dat geluk niet iets groots hoeft te zijn en juist vaak dichtbij te vinden is.

De grote Nete

Een arme vrouw zoekt een plek waar ze de nacht kan doorbrengen. Ze klopt aan bij een rijke boer, maar die jaagt haar hardhandig weg. Een arm vrouwtje dat haar wel in huis neemt, wordt de volgende dag rijkelijk beloond. De boer denkt de beloning ook te kunnen binnenslepen maar boontje komt om zijn loontje…

Fietje van de Fuchsiastraat

Op een saaie ochtend verlaat de dappere Ridster haar kasteel om een spannend boek te kopen. Als ze bij haar favoriete boekenwinkel aankomt is het stil. De eigenaresse staat achterin het magazijn met boeken te smijten. De reden van de razernij is de stilte in de winkel; er komen bijna geen kinderen meer. De dappere Ridster weet niet alleen wiens schuld dat is, maar bedenkt ook meteen een oplossing.

Nog even en het bos staat blank

Het fragment beschrijft hoe Vos en Haas en hun bosvrienden reageren als ze merken dat er een meer is diep in het bos, een meer dat steeds meer stijgt en dichterbij komt. Ze besluiten te vluchten. Bij het vertrek pakt Vos allerlei nuttige dingen in, terwijl Haas moeite heeft met afscheid nemen van al haar dierbare spulletjes. Vos probeert op zijn eigen wijze Haas te troosten.

Muis

Kort versje voor beginnende lezers over een muis die verhuist, met een verrassende doordenker op het eind.

Spring naar de inhoud