• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Vier, drie, twee, één, nul

Een vrouw genaamd Mai ligt in bed en denkt aan haar ex-vriend. Ze voelt zich alleen en overdenkt haar eigen leven. Dan hoort ze een klop op de deur en ontmoet ze haar buurvrouw Magda, die haar kanarie is verloren. Mai en Magda gaan op zoek naar de vogel. Ook Mo, een andere buurman, komt helpen zoeken.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Land zonder fiets

Rayan komt uit Syrië, maar ze was daar niet veilig. Nu woont ze in België, samen met haar mama. Rayan moet heel erg wennen aan alles dat anders is in dit land waar iedereen fietst. In Syrië fietste niemand.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Het komt goed

Luka is moe, hij is op. Hij zoekt rust. Het is druk in zijn hoofd en rondom hem. Komt het ooit nog goed?

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Waar is de hond?

Ramin is in een park Engelse woorden aan het leren. Plots hoort hij een meisje roepen om haar hond, Komo. De hond rent weg en Ramin slaagt erin hem te vangen. Hij helpt het meisje, Lisa, om Komo onder controle te houden. Enkele dagen later komt Ramin erachter dat Lisa haar hond kwijt is. Ramin biedt aan om te helpen zoeken. Zullen ze samen Komo kunnen vinden?

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Start

Fragment uit een talig en wat filosofisch boek waarin Zebedeus wikt, weegt en zich dingen afvraagt naar aanleiding van een pakketje met brief dat hij ontvangt van een voor hem onbekende afzender: Wisse.

Walm

Het leven van Hens is zwaar: net als zijn vader, moeder en zus werkt hij van vroeg tot laat in een smerige, gevaarlijke fabriek voor een hongerloontje. Het enige lichtpuntje is Walm, zijn broertje dat anders is dan de rest. Walm is vrolijk, en zorgt voor plezier, maar kan ook lastig zijn als je uit het zicht van de fabrieksopzichters wilt blijven – vooral als je vergeet hem op tijd naar de wc te brengen…

De vos, de kraai en een blokje kaas

Dit fragment is een moderne bewerking van de bekende fabel over de vos en de raaf. De raaf heeft een blokje kaas en vos wil het hebben. Door op een handige manier in te spelen op de ijdelheid van de raaf krijgt hij het te pakken.

Afzwemmen – Vlag en Wimpel

Tim moet afzwemmen, maar gaat hij het halen? Hij is erg zenuwachtig tot hij tegen zichzelf zegt: ‘Ik kan het”. Hierdoor lukt het! Hij krijgt dus zijn zwemdiploma en viert thuis met zijn vader en beer een feestje.

Jona

Jona is een jongen van 16 jaar. Zijn moeder is gestorven toen Jona nog jong was, hij woont samen met zijn joodse vader in een Amsterdams hofje. Daar leiden ze samen een wat teruggetrokken leven. Joodse rituelen nemen vooral voor Jona’s vader een belangrijke plek in in hun leven. Jona is erg gesteld op zijn oma, die tegenover hen in het hofje woont. Zij heeft beginnende alzheimer en praat steeds meer over haar geliefde Simon. Jona’s vader gaat vragen over deze Simon liever uit de weg. Jona heeft niet eerder over deze Simon gehoord, hij wil juist graag weten of de verhalen van zijn oma echte herinneringen zijn of dat ze personen van vroeger met elkaar verward. Waar wil zijn vader liever niet over spreken en welke herinneringen houden zijn oma zo bezig?

De verschuiving

Een jonge vrouw wordt overvallen in Brussel. Om de ervaring ergens een plaats te geven besluit ze om bokslessen te volgen. De ervaring in de zaal en de ontmoeting met de sparringpartners zorgen voor een onverwachte verschuiving.

Spring naar de inhoud