• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Tak

Mot werd geboren als Vlinder. Maar het perfecte, mooie kind dat haar moeder voor ogen had, hield niet van schattige, kleurige kleding of lang haar. Mot houdt van zwarte kleren en van de rommelige stad waarin ze opgroeit. Ze zijn tegenpolen en hun relatie kan je moeizaam noemen. Haar moeder is alleen maar bezig met het maken van perfecte plaatsjes van mensen, terwijl Mot eigenzinnig haar eigen weg probeert te vinden.
Het is vakantie en ze moet haar moeder niet te veel voor de voeten lopen. Wat gaat ze doen? Meester Lucas van school is metaalvisser en dat lijkt haar wel wat. Met haar spaargeld gaat ze naar de winkel van Rosie om een magneet te kopen. Helaas heeft ze net niet genoeg geld. Vincent, een klasgenoot, betaalt de rest. Nu heeft ze een eigen magneet om roestig ijzer mee op te vissen uit het oude kanaal. Ze krijgt een eigen stekkie tussen de andere metaalvissers. Daar doet ze een heel bijzondere ontdekking.

Op de boot naar Nederland

Lily is samen met haar ouders en oudere zus Joyce met de boot op weg van Nederlands-Indië naar Nederland. Die reis duurt drie maanden. Op de boot sluit ze vriendschap met Benny, die samen met zijn moeder ook vertrekt. Zijn oudere broer, Harry, blijft wel in Nederlands-Indië en vecht voor de vrijheid van Indonesië. Ze willen geen Nederlandse overheersing meer. Hierdoor moeten veel Nederlanders vertrekken. Met weemoed laat Lily het land van haar jeugd achter zich.

Anders

Acht leeft een eenzaam en eentonig leven. Elke dag is hetzelfde en om haar heen leven nog duizenden anderen hetzelfde bestaan. Toch voelt Acht zich anders en ze droomt vaak van een andere wereld. Maar anders zijn is verboden. En daardoor loopt Acht gevaar.

Kernwoorden: dystopisch verhaal, identiteit, anders zijn, autoriteit, eenzaamheid

Alarm

Lanya is 14 jaar als zij wordt ‘weggegeven’ (uitgehuwelijkt). Als jong meisje is ze met haar ouders en zusje uit Irak gevlucht. Ze groeit op in Nederland, bij een pleeggezin. Na zeven jaar woont Lanya weer bij haar ouders. Zij vinden haar te veel ‘verwesterd’ en willen dat ze zo snel mogelijk trouwt met iemand uit Koerdistan. Lanya wil niet trouwen; ze wil naar school en hecht waarde aan haar vrijheid. Een groot dilemma volgt: onderduiken en je ouders nooit meer zien, of teruggaan naar Irak en trouwen met een man die je nog nooit hebt gezien.
De levens van Lanya is een waargebeurd verhaal, beschreven vanuit het oogpunt van Lanya. Mirjam Oldenhave was de pleegmoeder van Lanya. Zij heeft het verhaal van Lanya op papier gezet.

Egel en de woorden

De bundel van Konijn en Egel bestaat uit korte verhalen waarin aandacht is voor gevoel en ervaring.
Dit korte verhaal gaat over Egel die wat verstrikt raakt in klank, woord en betekenis.

Het Hakgebergte

Prinses Super woont in Jippie, een land waar iedereen altijd vrolijk is. Max, woonde vroeger in Grom, een land waar iedereen altijd nors is. Nu woont hij ook in Jippie en als hij later groot is, trouwt hij met Prinses Super. Ze bereiden zich voor op een groot feest, hun verloving. In de klas ontdekken ze bij juf Eugenia dat er een gebergte bestaat dat ze nog niet kennen: het Hakgebergte.

Niet hebben maar doen

Nelia krijgt bezoek van Alf, de tandenfee. Nelia rekende op geld in ruil voor haar uitgevallen tand, maar Alf heeft wat anders in petto…

Een hond voor oma

In deze fragmenten volgen we Ella die net een klein babybroertje heeft gekregen. In korte zinnen wordt verteld over de hond Raf, die opeens verschijnt als ze een hond voor oma tekent. Het wordt al snel duidelijk dat alleen Ella Raf kan zien. Raf en Ella kunnen samen praten over de baby en over allerlei andere zaken. De tekst is voor beginnende lezers opgesteld in korte zinnen met voornamelijk klankzuivere woorden. Iedere tekst wordt ondersteund door oranje tekeningen van klein formaat.

Romeo – Izmir, Turkije, 6 maart 2016

In “Thuis draag ik bij me” reizen we mee met Wassim, Laila en Romeo, die alle drie hun thuisland Syrië zijn ontvlucht. De jongeren ontmoeten elkaar in Turkije, waar ze de illegale oversteek naar Lesbos zullen maken. Dit fragment betreft de start van hun helse reis, beschreven vanuit het oogpunt van Romeo.

Bo wil een tijger

In dit fragment leren we Bo kennen die zich eenzaam voelt en daar een goede oplossing voor weet: een tijger als huisdier! Zijn moeder zorgt dat dit gebeurt, alleen na een tijdje ontdekken ze dat een tijger in huis helemaal niet zo fijn is. Maar ook daar hebben ze een goede oplossing voor…. Het fragment is passend voor beginnende lezers door de soms dik gedrukte woorden en korte zinnen. Illustraties met kleine details ondersteunen het verhaal.

Spring naar de inhoud