• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Klimaatstaking

Tessel, een meisje van 16 jaar, heeft schoon genoeg van school. Ze zit ongemotiveerd in de klas, zo ook tijdens de les maatschappijleer. Maar dan zet de docent een NOS-livestream aan van een klimaatstaking door scholieren. Tessel is meteen geboeid en heeft het gevoel eindelijk weer eens ergens in op te gaan. Ze wil niets liever dan daar zijn, bij de jongeren die ‘vrij’ zijn. Het fragment eindigt hier. In het boek loopt Tessel mee met de klimaatmars van Utrecht naar Brussel, maar niet omdat ze een felle klimaatactivist is. Tessel sluit vriendschappen en leert vooral zichzelf goed kennen.
Kernwoorden: klimaat, milieu, protestacties, schoolleven, vriendschap, ontwikkeling, adolescentie

Naar het westen

Het fragment gaat over de belevenissen van een groep illegale vluchtelingen die in de steppe van Oost-Europa op zoek zijn naar een betere wereld. Onderweg eisen de barre omstandigheden en de maandenlange ontbering hun tol. In dit fragment wordt er ingezoomd op een naamloze jongen en wat hij allemaal meemaakt op zijn tocht.

31 januari 1953

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot’. Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen? Liesje vertelt hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte.

Meester Mo

Meester Mo is de gymleraar van Deetje en Vito. Er doen allerlei verhalen over hem de ronde en hij is strenger dan de andere leraren. Op een dag komen Deetje en Vito hem buiten de school tegen en ontdekken ze dat hij niet tegen harde geluiden kan. Ze raken met hem in gesprek en meester Mo vertelt hen het verhaal van hoe hij gevlucht is uit zijn geboorteland.

Geen zin

De twee broertjes Raf en Robbie verhuizen met hun ouders naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader en moeder zijn druk met zichzelf. Met opa hebben de jongens een bijzondere band. In dit fragment krijgen de ouders ruzie, ze verwijten elkaar dat ze er niet genoeg zijn voor hun kinderen. Terwijl de ouders ruzie maken gaan de broers met opa naar het bos, naar de hut die opa aan het bouwen is om met oma naar de sterren te kunnen kijken.

De appelboom

Deze podcast vertelt het verhaal van een kind dat per ongeluk een stuk van het klokhuis van een appel opeet, waarna de angst van vele kinderen uitkomt: er groeit een appelboom in haar buik!

Sneeuw

Dit gedicht gaat over angst en leren omgaan met je eigen angst.

De spreeuw met de pauwenveren

Deze verhalende tekst is een dierenfabel over een tobberige jonge spreeuw die zichzelf lelijk vindt. Op een dag vindt hij pauwenveren die hij tussen zijn eigen veren stopt waarna hij wél tevreden met zichzelf is. Zijn familie vindt dat hij zich voor gek zet maar hij houdt vast aan zijn eigen overtuiging en uiteindelijk went iedereen eraan.

Span er een koord over heen

Een gedicht over je eigen keuzes leren maken en je niets aan te trekken van wat anderen zeggen.

Spring naar de inhoud