• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Taal zonder tong

In de tekst wordt een beschrijving gegeven van de dingen die we niet zien als we door een bos lopen. Er ligt een hele wereld vol bomen- en plantentaal onder de grond. Er wordt uitgelegd hoe het netwerk van wortels en planten met elkaar verbonden zijn via schimmeldraden. Via de schimmels worden voedingsstoffen naar jonge bomen gestuurd of worden bomen gewaarschuwd voor een aanval van luizen.

3 nog onontdekte dieren

In dit fragment lees je meer over 3 nog onontdekte dieren die zijn opgetekend in het “logboek van tot nu toe onbekende dieren”. Met veel fantasie, woordgrappen en tekeningen laten deze teksten je kennis maken met het werelddier, de moederspin en het witte koolhert.

Borinage ( België) 1878-1880

Toen Vincent van Gogh nog geen kunstschilder wilde worden, was hij op zoek naar een passend beroep. Hij voelde veel verwantschap met arme mensen en wilde ze graag helpen. In dit fragment wordt beschreven hoe hij naar de landstreek Borinage in België komt en mijnwerkers bezoekt. Dit fragment beschrijft de armoede die toen in Borinage heerste en wordt ondersteund door foto’s, tekeningen en afbeeldingen van biljetten.

Een echte Pigcasso!

Dit fragment uit een boek vol met dierenverhalen vertelt hoe het varkentje Piggy wordt gered van het slachthuis door dierenrechtenactiviste Joanne Lefson. Het varkentje blijkt te ontspannen van schilderen en wordt hier wereldberoemd mee. Het fragment wordt voorafgegaan door een kleurrijke illustratie.

Het nieuwe paleis/ De groenten van de melkmuil

Dit rijk geïllustreerde fragment verhaalt over het ontstaan van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het geeft een beeld van hoe de stad er toen uitzag en wat een grote en belangrijke gebeurtenis het bouwen van dit museum was. Om het belang van deze gebeurtenis te benadrukken wordt de kookwedstrijd beschreven die georganiseerd wordt om een chef-kok voor het museumrestaurant te vinden. De recepten en het competitie-element worden meeslepend beschreven.

Coco Chanel, Ingrid Daubechies, Marie Curie en Billie Jean King

In korte stukjes worden enkele sterke vrouwen uit de geschiedenis geïntroduceerd met leuke weetjes. Zowel erg bekende als minder beroemde dames van overal ter wereld komen aan bod. Zij hebben allemaal een stap vooruit gezet in de verschillende disciplines waarin zij werkzaam zijn of waren.

Gekke geldkwesties

Vanuit een koninklijk standpunt worden geldkwesties aangesneden. Hoe gaan koninklijke hoogheden met hun geld om? Zijn zij altijd rijk of niet? En hoe kunnen ze hun financiële toestand bijsturen? In dit fragment komen koning Leopold I, prins Willem van Oranje en koning Mansa Moussa van Mali aan bod.

Van zandloper tot slingerklok

Tijd is een belangrijk gegeven waarrond we ons leven organiseren. In dit fragment lezen we waarom tijd steeds belangrijker werd in ons leven. We zien de evolutie van hoe de mens de tijd begon op te meten en hoe dit evolueerde. Ook ontdekken we waarom we soms kunnen terugreizen of vooruitspringen in de tijd.

Mama, zijn wij rijk?

Sofie moet een werkstuk maken op school over het thema “arm en rijk”. Het is een groepswerk dat ze moet maken met twee andere kinderen. Met haar moeder heeft ze een gesprek over “rijk zijn”. Vanaf wanneer kan iemand zeggen dat die rijk is? Is Sofie rijk?
Het boek bevat behalve het verhaal ook heel wat weetjes over zakgeld, armoede, enz.

Hoofdstuk 18

In zijn jeugd werd William Shakespeare door dorpsgenoten een nietsnut genoemd. Als schrijver in Londen werd hij door velen niet intellectueel genoeg gevonden. Toch is hij uitgegroeid tot de bekendste Engelse schrijver aller tijden. In dit boek vertelt zijn vrouw Anne Hathaway zijn/hun levensverhaal.

Spring naar de inhoud