• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Ik wil een wiegje worden, zei de wilg

Het prentenboek is zowel verhalend als informatief en vertelt een verhaal waarin bomen met elkaar in gesprek zijn over wat ze later willen worden. Ze hebben dromen over wat er met hen gebeurt wanneer ze uitgegroeid en gekapt zijn en hun hout een tweede leven begint. Achterin het boek vind je 2 pagina’s met informatie over de soorten bomen die aan het woord zijn geweest in het verhaal.

De woordenverzamelaar

Een kort informatief verhaal over het leven van een Vlaamse weesjongen, die in de leer gaat bij een drukker. Omdat hij het Nederlands wil leren begint hij een woordenlijst met de betekenis van Nederlandse woorden, die later met hulp van een Brabantse vriend zal uitgroeien tot het eerste Nederlandse woordenboek. Dit verhaal gaat over het groeien van onze Nederlandse taal.

Walvis

De natuur heeft al veel kunstenaars, uitvinders, architecten en onderzoekers geïnspireerd. In dit fragment wordt toegelicht hoe de walvis uitvinders heeft geïnspireerd met zijn bobbelige vinnen, zeefachtige mond en bubbelnet-technieken. Deze eigenschappen dienden als inspiratie voor technieken bij windmolens, fietswielen, visnetten en meer!

Hoe de mens een nieuwe ijstijd tegenhield

‘Onze toekomst op een steeds warmere aarde’ gaat over de klimaatverandering. Jelmer Mommers heeft zijn boek in drie delen opgebouwd: Wat is er mis? Waar gaat het heen? Wat kunnen we doen? In dit fragment wordt beschreven wat er mis ging: twee revoluties hebben gezorgd voor een wereldwijde temperatuurstijging.
Kernwoorden: klimaat, CO2, broeikasgassen, industriële revolutie, opwarming

Vandaag niet – de oorlog van Yvonne (13 jaar) uit Den Haag

Het dagboekfragment beschrijft de vlucht naar Engeland in 1940 van een meisje en haar gezin vanuit haar perspectief.

Net als de koningin

Rosa en haar familie willen de oorlog in Nederland ontvluchten en vertrekken naar Engeland. Er blijkt echter meteen veel fout te gaan en uiteindelijk ziet de familie zich geen andere keuze dan terug te keren.

Zakkenrollen op de kermis

Dit verhaal speelt zich af in Amsterdam in de achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar eerder vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Maar dan slaat het noodlot toe en moet Pontus zich aansluiten bij de boevenbende van de excentrieke bandiet Lijp Kot. In dit fragment is hij samen met Kasper op de kermis van 1762 in Amsterdam. Ze moeten zakkenrollen en daar hebben ze allebei zo hun eigen methodes voor.

Proloog uit De knikkers van Qadir

Dit is de proloog uit het boek waarin het vluchtverhaal van Qadir, zijn vrouw en zijn kinderen wordt verteld. Ze wachten om te kunnen inschepen in een gammel bootje in het bijzijn van louche mensenhandelaars. Uiteindelijk schepen ze in maar al snel wordt duidelijk dat hun levens nog steeds op de helling staan en dat bestaande klassenverschillen niet verdwijnen…

Via de website van uitgeverij Lannoo kan ook een educatief lespakket worden aangevraagd. Raadpleeg het via de link.

Bede aan de zee

Op 2 september 2015 spoelde de driejarige Alan Kurdi aan op de Turkse kust. Zijn familie deed een poging Syrië te ontvluchten en veiligheid te vinden in Europa. Khaled Hosseini was zelf ook ooit een jonge vluchteling die ver van zijn thuisland Afghanistan opgroeide. Deze ervaring speelt altijd een belangrijke rol in zijn romans en in zijn welzijnswerk. In dit boek komen deze werelden samen. Het is een onvergetelijke vertelling over het lot van vluchtelingen, met beeldschone illustraties van Dan Williams.

De soldaat die 29 jaar te lang oorlog voerde

De Japanse soldaat Hiroo, die meevecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, verstopt zich 29 jaar in de bergen omdat hij van zijn majoor de orders krijgt dat hij moet blijven strijden tot hij het bevel krijgt om te stoppen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gaf Japan zich over. Deze boodschap kwam niet aan bij Hiroo. Hij blijft strijden. Na 29 jaar komt zijn majoor naar het eiland waar Hiroo zit en hij geeft zich over.
De vraag bij deze tekst luidt is het waar of niet waar. De tekst kan kinderen nieuwsgierig maken naar het antwoord. Het antwoord (waar), met uitleg staat op de volgende 2 bladzijden

Spring naar de inhoud