• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

De Kinderrechtenrap

De Kinderrechtenrap is een liedje over kinderrechten met muziek van Kapitein Winokio in opdracht van het Kinderrechtencommissariaat. De tekst werd geschreven door Joke van Leeuwen op basis van gedachten van tientallen kinderen verzameld door Silvie Moors.

De grondwet

Een gedicht over de Nederlandse grondwet, die voor iedere Nederlander geldt. Het gedicht vraagt aandacht voor de de veelal ongeziene minderheden in de maatschappij.

3 versjes

De drie versjes komen uit een bundel van 25 versjes van Paul Biegel. Ze zijn erg fantasierijk en spelen met taal. De onderwerpen staan dicht bij de belevingswereld van jonge kinderen en de versjes lenen zich er uitstekend toe om er samen over door te praten en te fantaseren.
Versje één gaat over een wild monster. In versje twee gaan de pissebed en kakkerlak samen in één bed liggen en dat kan nooit gooit aflopen! En het derde versje is een raadsel: wat draagt mama liefdevol op haar arm? Is het een broertje of zusje of toch een dier?

Dag rups

Dit is een gedicht over afscheid nemen en weer opnieuw beginnen. Schildpad, Das en Eekhoorn vragen zich af waar rups naartoe gaat. Rups weet het zelf ook niet: naar iets anders dan nu. Als vlinder wordt ze weer welkom geheten door haar vrienden.

Dit

Gedicht over dieren die beseffen dat geluk niet iets groots hoeft te zijn en juist vaak dichtbij te vinden is.

Muis

Kort versje voor beginnende lezers over een muis die verhuist, met een verrassende doordenker op het eind.

Taal is toveren

Het fragment laat op verhalende, verklarende en beeldende wijze zien wat je met taal allemaal kan; toveren namelijk ! Het fragment is, zoals we kennen van van Lieshout, toegankelijk en met humor en gebracht. Het inspireert om na te denken over manieren waarop je taal kunt gebruiken om verschillende boodschappen over te brengen.

Komt de toekomst naar je toe?

Korte gedichten van Bette Westera, die aanzetten tot nadenken over (de richting van) de toekomst en jouw rol daarin.

Ode aan de ongeboren kroost

In het poëtische ‘Odes’ schrijft David Van Reybrouck (bekend van Congo en Revolusi) korte lofdichten aan elementen uit zijn leven; er is een ode aan de ex, een ode aan de jaloezie, een ode aan Leonard Cohen en een ode aan Parijs. In dit korte, erg poëtische tekstje gaat Van Reybrouck het gesprek aan met de kinderen die hij niet heeft.

Meer woorden

Wanneer je niet dezelfde taal spreekt, mis je woorden om alles te zeggen wat je zou willen. Heb je eigenlijk wel zoveel woorden nodig om te verstaan wat er zelfs niet gezegd wordt?

12
Spring naar de inhoud