• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Kan een Zuid-Afrikaan een West-Vlaming verstaan?

Het Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands, maar zou nog meer verwant zijn met de West-Vlaamse variant. Deze podcast gaat op onderzoek en vergelijkt het West-Vlaams met het Afrikaans.

Waarom heeft Saturnus ringen?

Deze aflevering van Stokstaartjes gaat over de ruimte. Maya en Bojan (10) hebben allebei een vraag. Bojan zou graag meer willen weten over de binnenkant van andere planeten. Professor Inge Loes ten Kate (Universiteit Utrecht) geeft hier uitleg over. Maya wil weten waarom Saturnus ringen heeft. Willeke Mulder (Universiteit Leiden) geeft uitleg en laat de ringen zien via de enorme telescoop van de Oude Sterrenwacht.

Echte vrienden helpen mekaar om niet telkens naar de smartphone te kijken

Ons brein raakt versnipperd door onze constante mediazucht. Op geen enkele manier lijken we onszelf ervan weg te kunnen rukken. Enkel goede vrienden laten je weer concentreren. Zijn dat niet de nieuwe echte vrienden die we nodig hebben?

Onmisbare uitvindingen. Uitvinding voor verre vakanties.

Geerke vertelt een raadsel. Kun jij raden welke uitvinding onmisbaar is voor verre vakanties?

En toch zou het monster van Loch Ness kunnen bestaan

Er zijn aanwijzingen dat er wel degelijk een ‘monster’ in het zoete water van Loch Ness zou kunnen hebben gezwommen. Wereldwijd vindt men immers prehistorische skeletten van een groot waterwezen, waarvan men tot voor kort dacht het enkel in de zeeën te kunnen vinden. Genoeg redenen dus om het spoor van ‘het monster van Loch Ness’ nog eens te volgen. Helaas is er nog steeds geen enkel wetenschappelijk bewijs voor Nessie, maar wel heel veel bewijs van bedrog.

Wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Een team van het NOS Jeugdjournaal praat met kinderen over het onderwerp ‘klimaatverandering’. Centraal staat de vraag ‘wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Hoe zal artificiële intelligentie ons leven beïnvloeden?

In deze podcast kom je alles te weten over artificiële intelligentie. Je krijgt een antwoord op vragen als: hoe wordt artificiële intelligentie ontwikkeld? Is de werking vergelijkbaar met die van
ons brein? Is de angst dat computers straks de wereld overnemen terecht? De podcast is erg geschikt als inleiding op een thema over artificiële intelligentie of machine learning.

De appelboom

Deze podcast vertelt het verhaal van een kind dat per ongeluk een stuk van het klokhuis van een appel opeet, waarna de angst van vele kinderen uitkomt: er groeit een appelboom in haar buik!

Spring naar de inhoud