• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

De kunst van het overdrijven

Al duizenden jaren maken mensen kunst. Waarom vergapen we ons eraan? Waarom vinden we het ene werk prachtig en laat het andere ons koud? In dit artikel wordt ingegaan op wat kunst doet met de innerlijke belevingswereld van de mens en waarom we bijvoorbeeld een schilderij van Mondriaan zo mooi kunnen vinden.
Kernwoorden: kunst, esthetiek, expressie, verbeelding

Bingewatchen

Deze tekst wisselt korte informatieve stukjes af met heldere grafieken over bingewatchen. Het artikel gaat over welke platforms populair zijn, welke bevolkingsgroep het meest kijkt enzovoort. Ook worden de negatieve effecten op ons brein besproken. Zo merkt men onder andere op dat de redeneer- en denkvaardigheden afnemen als je veelvuldig lang achter elkaar aan het kijken bent. Je denkt dus best twee keer na voor je alweer aan een marathon begint!

Nanotechnologie tegen voedselverspilling en obesitas

Het coronavirus heeft het onderzoek naar nanotechnologie in een stroomversnelling gebracht. Nanotechnologie kan immers prima gebruikt worden om virussen op te sporen en te bestrijden. Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar, bijvoorbeeld op het gebied van de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Dit artikel gaat in op de mogelijke voor- en nadelen van nanotechnologie in de voedingsindustrie.

Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?

In deze webtekst lees je meer over de groei en de ontwikkeling van het slakkenhuis. Je leest over de groeilijnen, over het materiaal waar het huisje van gemaakt is, over wat er gebeurt bij beschadigingen aan het huisje en waarom een naaktslak dakloos is.

De macht van de farao

In deze tekst vind je extra informatie over de macht van de farao. Deze tekst is een interessante aanvullingen bij het fragment ‘Kleurenstrepen en zwiepgeluiden’ uit het boek De schaduw van Toet.

Weg met dat vel

Wanneer een slang groeit, barst hij letterlijk uit zijn vel. De slang gooit zijn oude huid af en als je deze huid vindt kun je daaruit van alles afleiden. Naturalis onderzoekt en bewaart gevonden slangenvellen.

Snelle en doodlopende wegen in het evolutionaire doolhof. Welke soorten zijn op de lange termijn succesvol en welke niet?

Sommige wezens komen al miljoenen jaren op deze aardbol voor, terwijl andere vrij snel uitstierven. Ook komen sommige organismen in grote aantallen of verspreid over de wereld voor, terwijl andere een geïsoleerd, klein clubje vormen. Sommige aanpassingen hebben dus meer succes dan andere. Welke van de negen miljoen organismen op aarde zijn succesvol op de lange termijn?

Vier leeuwen en een wilde hond uit Oekraïne veilig in Spanje

Tijdens een oorlog vluchten niet alleen mensen, maar ook dieren. Hier komt heel wat bij kijken. De tocht is zwaar en de dieren zijn bang. Ook dieren moeten soms in quarantaine gaan.

Je afreageren op een boksbal: raak je zo je agressie kwijt?

Ergens tegenaan schoppen of hard tegen een boksbal slaan, voelt soms heerlijk als je boos bent. Maar helpt het ook echt? Raak je zo je agressie kwijt? Pontus Leander, psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, probeert deze vraag voor je te beantwoorden.

Wat is DNA en wat kun je ermee doen?

Dit artikel is een longread vol informatie over DNA. Het legt uit wat DNA is, en welke informatie in je DNA zit. Het geeft een antwoord op de vraag of we DNA kunnen veranderen en wat de bezwaren zijn tegen het aanpassen van DNA.

12
Skip to content