• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Zou jij kunnen martelen?

Pieter Klein probeert een antwoord te verzinnen op de titelvraag naar aanleiding van een rapport dat gewag maakt van de martelpraktijken van de CIA na 9/11. Hij probeerde het eerst te rationaliseren via de ‘war on terror’ en de noodzaak, maar kwam tot andere inzichten na een rapport over iemand in Guantanamo Bay die daar ten onrechte had vastgezeten… Hij eindigt met de bespiegeling dat wie wraak wenst voor onrecht, zich tot het recht moet wenden.

Wat deden mensen voordat er toiletpapier bestond?

Toiletpapier an sich is niet meer zo recent. Hoewel het pas in de tweede helft van de 19de eeuw op de westerse markten kwam, wordt er in een Chinese tekst uit de zesde eeuw al vermelding gemaakt van een vroege vorm van toiletpapier. Voordien gebruikte men in veel samenlevingen schoonmaakstokken, objecten die veel weg hebben van onze moderne wc-borstels.

Waarom geeuwen we?

Geeuwen doen we allemaal. De algemene veronderstelling is dat we geeuwen omdat we moe zijn. Toch lijkt nieuw onderzoek te suggereren dat we geeuwen om een foute spierspanning te compenseren of om onze hersenen af te koelen. Mogelijks heeft het bovendien een sociale en communicatieve functie. Ook dieren geeuwen, trouwens!

Onvoorstelbaar vooruitzicht

In de Studio van NEMO Science Museum is tot juni 2023 de tentoonstelling ‘Energy Junkies’ te bezoeken. Aan bezoekers wordt gevraagd om hun beeld van de wereld over dertig jaar te tekenen. Dit levert heel diverse toekomstbeelden op, maar ook tekeningen vol vraagtekens. Hoe komt het dat het niet gemakkelijk is om verder te denken dan een paar jaar? En kunnen we iets leren van die verschillende toekomstbeelden?

De Kinderrechtenrap

De Kinderrechtenrap is een liedje over kinderrechten met muziek van Kapitein Winokio in opdracht van het Kinderrechtencommissariaat. De tekst werd geschreven door Joke van Leeuwen op basis van gedachten van tientallen kinderen verzameld door Silvie Moors.

Waarom maken we spelfouten?

Een taalfout in die belangrijke mail: het overkomt zelfs de beste neerlandici wel eens. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het komt dat we wel eens een spelfout maken en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

De kunst van het overdrijven

Al duizenden jaren maken mensen kunst. Waarom vergapen we ons eraan? Waarom vinden we het ene werk prachtig en laat het andere ons koud? In dit artikel wordt ingegaan op wat kunst doet met de innerlijke belevingswereld van de mens en waarom we bijvoorbeeld een schilderij van Mondriaan zo mooi kunnen vinden.
Kernwoorden: kunst, esthetiek, expressie, verbeelding

Bingewatchen

Deze tekst wisselt korte informatieve stukjes af met heldere grafieken over bingewatchen. Het artikel gaat over welke platforms populair zijn, welke bevolkingsgroep het meest kijkt enzovoort. Ook worden de negatieve effecten op ons brein besproken. Zo merkt men onder andere op dat de redeneer- en denkvaardigheden afnemen als je veelvuldig lang achter elkaar aan het kijken bent. Je denkt dus best twee keer na voor je alweer aan een marathon begint!

Nanotechnologie tegen voedselverspilling en obesitas

Het coronavirus heeft het onderzoek naar nanotechnologie in een stroomversnelling gebracht. Nanotechnologie kan immers prima gebruikt worden om virussen op te sporen en te bestrijden. Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar, bijvoorbeeld op het gebied van de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Dit artikel gaat in op de mogelijke voor- en nadelen van nanotechnologie in de voedingsindustrie.

Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?

In deze webtekst lees je meer over de groei en de ontwikkeling van het slakkenhuis. Je leest over de groeilijnen, over het materiaal waar het huisje van gemaakt is, over wat er gebeurt bij beschadigingen aan het huisje en waarom een naaktslak dakloos is.

12
Spring naar de inhoud