• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Russische filmmakers zijn geniaal in hun beeldspraak

In een kroeg bespreekt de verteller met een vriendin de uitdagingen van het streven naar wereldverbetering. Ze erkennen hun ‘kleinburgerlijkheid’ en bespreken de complexiteit van het nastreven van hogere doelen die opoffering vereisen. De verwijzing naar de Russische film ‘Loveless’ wordt gebruikt om de uitzichtloosheid van bepaalde situaties te benadrukken, waarbij de verloren toekomst van een weglopende jongen symbool staat voor een generatie zonder perspectief. Kunstenaars als Andrej Zvjagintsev en Andrej Tarkovski worden genoemd als meesters in het verpakken van kritiek in metaforen, waarbij de zoektocht naar zin en hoop centraal staat.

Mensen leven langer en hebben minder kinderen: neven en nichten worden schaars

In dit artikel wordt de wereldwijde demografie beschreven. Families worden steeds ‘smaller’. Grootouders leven langer, maar mensen hebben steeds minder tantes en ooms, neven en nichten. Het krimpen van families kan gevolgen hebben voor de samenleving. Zo kan er een probleem ontstaan in de kinderopvang en ouderenzorg.

De laatste Avocardo

De slimme Marga is dertien jaar en werd doof geboren. Dankzij een toestel achter haar oor kan ze toch horen. Bovendien kent ze ook gebarentaal. Marga gaat op bezoek bij haar opa, die avocadoboer was. Hij moest echter stoppen, omdat de Clan een dam bouwde, waardoor er geen water meer was voor de avocadobomen van opa. De Clan doet vreselijke dingen. Maar Marga laat het daar niet bij.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Arts

Fee is tien, heel slim en kan geen bloed zien. Daarom vindt ze het vervelend wanneer mensen zeggen dat ze dokter moet worden. Fee wil geen dokter worden, maar wat dan wel?

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Ik wil iets zeggen

Dit zijn twee korte fragmenten. In het eerste heeft schildpad iets gedaan bij Eekhoorn en wil hij daar zijn excuses voor aanbieden. Dit is een thema waar kinderen in hun dagelijkse leven mee te maken kunnen krijgen: wanneer zeg je ‘sorry’ en hoe reageert de ander hierop? Dit is een mooie opstap om er samen over te filosoferen.
In het tweede deel maakt schildpad zich zorgen, omdat hij niet zo veel lacht als de andere dieren.

Nepnieuws

Dit boek bevat veel informatie over allerlei aspecten van sociale media.
Dit fragment gaat over nepnieuws, over wat wij geloven en waarom.

Op de boot naar Nederland

Lily is samen met haar ouders en oudere zus Joyce met de boot op weg van Nederlands-Indië naar Nederland. Die reis duurt drie maanden. Op de boot sluit ze vriendschap met Benny, die samen met zijn moeder ook vertrekt. Zijn oudere broer, Harry, blijft wel in Nederlands-Indië en vecht voor de vrijheid van Indonesië. Ze willen geen Nederlandse overheersing meer. Hierdoor moeten veel Nederlanders vertrekken. Met weemoed laat Lily het land van haar jeugd achter zich.

In Aotearoa Nieuw-Zeeland beleeft de Maori-taal een opleving

Drie generaties Maori vrouwen spreken zich uit over het belang van hun eigen taal. De taal, die ze vroeger niet mochten spreken. Kinderen kregen stokslagen op school als ze het toch deden. Daardoor stierf de taal bijna uit. Dankzij een jarenlange emancipatiestrijd kwam langzaam het besef bij alle inwoners van Nieuw Zeeland hoe belangrijk de inheemse taal en cultuur is. Dit mag niet verloren gaan!

Anders

Acht leeft een eenzaam en eentonig leven. Elke dag is hetzelfde en om haar heen leven nog duizenden anderen hetzelfde bestaan. Toch voelt Acht zich anders en ze droomt vaak van een andere wereld. Maar anders zijn is verboden. En daardoor loopt Acht gevaar.

Kernwoorden: dystopisch verhaal, identiteit, anders zijn, autoriteit, eenzaamheid

Alarm

Lanya is 14 jaar als zij wordt ‘weggegeven’ (uitgehuwelijkt). Als jong meisje is ze met haar ouders en zusje uit Irak gevlucht. Ze groeit op in Nederland, bij een pleeggezin. Na zeven jaar woont Lanya weer bij haar ouders. Zij vinden haar te veel ‘verwesterd’ en willen dat ze zo snel mogelijk trouwt met iemand uit Koerdistan. Lanya wil niet trouwen; ze wil naar school en hecht waarde aan haar vrijheid. Een groot dilemma volgt: onderduiken en je ouders nooit meer zien, of teruggaan naar Irak en trouwen met een man die je nog nooit hebt gezien.
De levens van Lanya is een waargebeurd verhaal, beschreven vanuit het oogpunt van Lanya. Mirjam Oldenhave was de pleegmoeder van Lanya. Zij heeft het verhaal van Lanya op papier gezet.

Spring naar de inhoud