• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Walm

Het leven van Hens is zwaar: net als zijn vader, moeder en zus werkt hij van vroeg tot laat in een smerige, gevaarlijke fabriek voor een hongerloontje. Het enige lichtpuntje is Walm, zijn broertje dat anders is dan de rest. Walm is vrolijk, en zorgt voor plezier, maar kan ook lastig zijn als je uit het zicht van de fabrieksopzichters wilt blijven – vooral als je vergeet hem op tijd naar de wc te brengen…

We betalen veel belastingen maar krijgen er ook veel voor terug.

Naar aanleiding van de Tax Liberation Day, die in België en Nederland steeds later valt, toont de auteur aan dat hoewel de beladingsgraad erg hoog is, het geld ook wel effectief terugvloeit naar waardevolle onderdelen van de maatschappij.

Slinkers

Wat als veel plekken op de wereld onbewoonbaar zijn vanwege de klimaatcrisis en er een overbevolking dreigt? Daarover gaat het boek Quotum, een toekomstverhaal. We volgen het leven van Axel en Tommy Stevens, die in de zogenoemde ‘slinkerstand’ zijn gezet. Net als een paar miljoen andere mensen, leven zij voortaan een half leven: ze mogen bijvoorbeeld geen gas en stroom gebruiken, niet naar school gaan en geen spullen meer kopen.

Glorie zij hem en zijn praatstok!

De baron is de baas van de onderwaterstaat waar zijn onderdanen leven. In dit fragment, krijg je een voorstelling van hoe deze samenleving georganiseerd wordt. Het boek heeft een QR-code met bijhorende liedjes.

De ijsbeer en de potvis: vijand of goudmijn?

Wanneer Willem Barentsz met zijn medereizigers in 1596 moest overwinteren op Nova Zembla ontdekten ze dat ze beter op poolvossen konden jagen dan op ijsberen: meerdere keren werd een bemanningslid gedood door een ijsbeer. Wat die ijsbeer zich toen helemaal nog niet kon voorstellen, is hoe leefwijze van de moderne mens in de 21e eeuw zijn voortbestaan ernstig zou bemoeilijken. Ook de potvis dreigde in het midden van de twintigste eeuw uit te sterven, maar door internationale afspraken is dat tot nog toe voorkomen en heeft de walvispopulatie zich kunnen herstellen.
p. 40 -44
kernwoorden: ijsbeer, zeehond, grondeekhoorn, poolvos, Willem Barentsz, Nova Zembla, het Behouden Huys, CO2, methaan, broeikasgas, afnemende biodiversiteit, walvis, baleinen, potvis, spermaceti-orgaan, amber, spuitgat, harpoen, Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), PETA, Greenpeace

Ozzie

In dit fragment gaat Ozzie in de grappenwinkel een grap kopen om indruk te maken op een klasgenoot. Het is nog niet zo makkelijk, hij wil geen oude grapjes, geen tweedehands grappen en de grappen boven de achttien mag hij nog niet kopen. In dit licht absurde fragment komen ook een aantal termen voorbij die te maken hebben met kopen en geld: budget, te besteden hebben, voordeliger zijn en in de aanbieding zijn.

Borinage ( België) 1878-1880

Toen Vincent van Gogh nog geen kunstschilder wilde worden, was hij op zoek naar een passend beroep. Hij voelde veel verwantschap met arme mensen en wilde ze graag helpen. In dit fragment wordt beschreven hoe hij naar de landstreek Borinage in België komt en mijnwerkers bezoekt. Dit fragment beschrijft de armoede die toen in Borinage heerste en wordt ondersteund door foto’s, tekeningen en afbeeldingen van biljetten.

Coco Chanel, Ingrid Daubechies, Marie Curie en Billie Jean King

In korte stukjes worden enkele sterke vrouwen uit de geschiedenis geïntroduceerd met leuke weetjes. Zowel erg bekende als minder beroemde dames van overal ter wereld komen aan bod. Zij hebben allemaal een stap vooruit gezet in de verschillende disciplines waarin zij werkzaam zijn of waren.

Mama, zijn wij rijk?

Sofie moet een werkstuk maken op school over het thema “arm en rijk”. Het is een groepswerk dat ze moet maken met twee andere kinderen. Met haar moeder heeft ze een gesprek over “rijk zijn”. Vanaf wanneer kan iemand zeggen dat die rijk is? Is Sofie rijk?
Het boek bevat behalve het verhaal ook heel wat weetjes over zakgeld, armoede, enz.

Waarom arme mensen domme dingen doen

Mensen die in armoede leven doen dat niet omdat ze een ‘fundamenteel karaktergebrek’ hebben. Ze nemen ook geen domme beslissingen omdat ze dom zijn, maar omdat ze in een context leven waarin iedereen domme beslissingen zou nemen. In een omgeving waarin alles schaars is, focussen mensen in armoede op hun directe gebrek: tijd, geld en eten. Deze context zorgt ervoor dat de bandbreedte om de juiste beslissingen te nemen een stuk kleiner wordt. Het artikel onderzoekt hoe je de bandbreedte van arme mensen zou kunnen vergroten en welke implicaties dat heeft voor het armoedebeleid.

12
Spring naar de inhoud