• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Kan een Zuid-Afrikaan een West-Vlaming verstaan?

Het Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands, maar zou nog meer verwant zijn met de West-Vlaamse variant. Deze podcast gaat op onderzoek en vergelijkt het West-Vlaams met het Afrikaans.

Wat deden mensen voordat er toiletpapier bestond?

Toiletpapier an sich is niet meer zo recent. Hoewel het pas in de tweede helft van de 19de eeuw op de westerse markten kwam, wordt er in een Chinese tekst uit de zesde eeuw al vermelding gemaakt van een vroege vorm van toiletpapier. Voordien gebruikte men in veel samenlevingen schoonmaakstokken, objecten die veel weg hebben van onze moderne wc-borstels.

Willem Barentsz, overwinteren op Nova Zembla

Dit fragment vertelt wat het doel was van de reis van Willem Barentsz en hoe die afliep. Het geheel wordt ondersteund door kleine tekeningen.

Ik ben Malala, jongereneditie

Toen de Taliban het voor het zeggen kreeg in Noord-Pakistan mochten vrouwen niet meer naar de markt en meisjes niet meer naar school. Vanaf 15 januari 2009 was het zover. Malala, die toen tien was, en haar klasgenoten voelden zich verdrietig en verslagen. Konden ze het onheil echt niet afwenden? Wie durfde er te protesteren tegen de gewelddadige Taliban? De leraren niet. Onder een valse naam schreef Malala berichten over de situatie in haar land. Die berichten verschenen op het internet via de BBC en werden overal in de wereld gelezen.

Zij was, ik ben

Jasper Jonckers wordt als meisje geboren, maar weet dat dat niet klopt. Zijn moeilijke, stugge vader zal nooit accepteren dat hij zich een jongen voelt en als man door het leven wil gaan. Met zijn moeder heeft hij een hele goede band, maar zij is ernstig ziek en zal niet lang meer leven. Op haar sterfbed vertelt hij haar dat hij in transitie gaat. Zij begrijpt hem. Dan mag de hele wereld het ook weten en plaatst hij een bericht op Facebook.

Je bent wat je eet

Het fragment laat zien wat onderzoek over het dieet- maar ook over de woonplaats van de Neanderthalers kan vertellen. We leren ook hoe het kan dat wij nog een deel van de Neanderthalers meedragen. Het tweede deel is een verhalend stuk dat het informatieve deel beeldend ondersteunt.

Rembrandt van Rijn

De nachtwacht van Rembrandt van Rijn heb je vast al eens gezien, op een plaatje of misschien wel in het Rijksmuseum. Je leest een verhaal over Reijer, de hond van Andries die model mag zijn op het schilderij. Ook maak je kennis met de kunstenaar, de manier waarop hij alle personen op het schilderij vastlegt en hoe hij speelt met licht. Je zult nu vast nooit meer op dezelfde manier naar het schilderij kijken!

Glorie zij hem en zijn praatstok!

De baron is de baas van de onderwaterstaat waar zijn onderdanen leven. In dit fragment, krijg je een voorstelling van hoe deze samenleving georganiseerd wordt. Het boek heeft een QR-code met bijhorende liedjes.

Bonnie en Lowieze naar zee

Lowieze en Bonnie reizen samen met de trein naar zee. Ze houden beiden heel erg van de zee. In de trein praten ze over dagelijkse dingen. Ze hebben het heel gezellig met elkaar en zijn elkaars beste maatjes.

Eindigt elke onlinediscussie echt bij Hitler

Hoe houdt de wet van Godwin zich staande op internetfora? Een Harvard-onderzoek wijst uit dat er redenen zijn om aan te nemen dat die wet toch sterker is dan enkel een boutade.

Spring naar de inhoud