• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Adam en Eva

Het fragment is een verhaal bij het schilderij ‘Het aardse paradijs en de zondeval van Adam en Eva’ dat in het Mauritshuis hangt. Het beschrijft een moment tussen Adam en Eva net voor ze van de appel eten. Het neemt je mee in het verhaal en laat je beter kijken naar het schilderij.

Taal is toveren

Het fragment laat op verhalende, verklarende en beeldende wijze zien wat je met taal allemaal kan; toveren namelijk ! Het fragment is, zoals we kennen van van Lieshout, toegankelijk en met humor en gebracht. Het inspireert om na te denken over manieren waarop je taal kunt gebruiken om verschillende boodschappen over te brengen.

Appelblauwzeegroen

Kleuren wekken een sfeer op. Kleuren hebben betekenis. Kleuren kunnen verschil maken. Maar wat als de ene de kleur van de ander niet mooi vindt? En wat als de ene jaloers is op de kleur van de ander? De dieren in het bos ondervinden het aan den lijve in dit filosofische verhaal.

Lezen

In Wees onzichtbaar lezen we in ruim honderd hoofdstukken hoe Metin, een Turkse jongen en de verteller van dit verhaal, opgroeit in de jaren tachtig en negentig in de Bijlmer in Amsterdam. In dit hoofdstuk vertelt Metin hoe hij heeft leren lezen: van AAP – NOOT – MIES tot de boeken in de bibliotheek.
Kernwoorden: opgroeien, leren lezen, school

Reinaert de Vos

Op de jaarlijkse Hofdag krijgt Koning Nobel van verschillende dieren klachten over het schandalige gedrag van Reinaert de Vos. Met stijgende woede hoort Nobel de verhalen aan. Hij stuurt Bruun de Beer op Reinaert af om hem op te halen, zodat hij zich kan verantwoorden.

De sprookjesverzamelaar en Jordion

De korte inleiding van Rodaan Al Galidi over het universele karakter van sprookjes is te gebruiken voor verschillende lessen over sprookjes. Het fragment bevat ook het sprookje Jordion. Beide teksten staan in de bundel Arabische sprookjes van Rodaan Al Galidi.

De woordenverzamelaar

Een kort informatief verhaal over het leven van een Vlaamse weesjongen, die in de leer gaat bij een drukker. Omdat hij het Nederlands wil leren begint hij een woordenlijst met de betekenis van Nederlandse woorden, die later met hulp van een Brabantse vriend zal uitgroeien tot het eerste Nederlandse woordenboek. Dit verhaal gaat over het groeien van onze Nederlandse taal.

Je afreageren op een boksbal: raak je zo je agressie kwijt?

Ergens tegenaan schoppen of hard tegen een boksbal slaan, voelt soms heerlijk als je boos bent. Maar helpt het ook echt? Raak je zo je agressie kwijt? Pontus Leander, psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, probeert deze vraag voor je te beantwoorden.

12
Skip to content