• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Er zwijgt een berg in jou

De verteller keert terug naar het huis van haar oma, waarvan de aanblik verouderd is. Herinneringen aan gelach en geluk vullen haar gedachten. Bij het betreden van het nieuwe huis van oma, merkt ze veranderingen op, samen met tekenen van gezondheidsproblemen. Toch ontstaat er een bijzonder moment wanneer ze samen op het dak staan en de berg, een constante in het leven van haar oma, opnieuw ontdekken.

Streep

Twee mannen liggen bang in een ziekenhuisbed. Straks worden ze geopereerd. Ieder van hen zoekt naar een teken dat de operatie goed zal gaan.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Rood

Let op: deze inhoud kan als schokkend worden ervaren en kan gevoelige onderwerpen bevatten.
De tekst gaat over een meisje genaamd Adinda. Ze wordt uitgenodigd om te gaan zwemmen met haar vrienden, maar ze wil niet gaan omdat er iets gebeurd is tussen haar en één van haar vrienden, Zeger. Ze voelt zich verlegen en in de war. Adinda durfde niet ‘nee’ te zeggen. En dat durft ze nu ook niet. Ze voelt zich beschaamd over wat er gebeurde met Zeger en wil dat verbergen voor haar vrienden. De tekst laat zien hoe schaamte en sociale verwachtingen de beslissingen van een meisje beïnvloeden.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

De 16

De tekst vertelt het verhaal van Liam, een tiener die besluit deel te nemen aan een hardloopwedstrijd van 16 kilometer in het stadspark. Amina, een meisje dat stage loopt bij de sociale dienst, moedigt hem aan en helpt hem bij zijn trainingen. Liam is gemotiveerd om te veranderen en gezonder te leven. Hij traint in het geheim en verliest gewicht, maar traint hij niet te veel?

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Het komt goed

Luka is moe, hij is op. Hij zoekt rust. Het is druk in zijn hoofd en rondom hem. Komt het ooit nog goed?

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Vliegen als een vogel

Mensen zijn dromers: we dromen over dingen die we zouden willen kunnen, zoals vliegen bijvoorbeeld. In dit fragment wordt het verhaal verteld van Icarus uit de Griekse mythologie en wordt de link gelegd naar historische figuren met dezelfde droom, zoals Leonardo da Vinci, Otto Lilienthal, de gebroeders Wright, Amelia Earhart. Het fragment sluit af met twee filmtips en de mening van 3 jongeren van 10, 11 en 12 jaar.

Jona

Jona is een jongen van 16 jaar. Zijn moeder is gestorven toen Jona nog jong was, hij woont samen met zijn joodse vader in een Amsterdams hofje. Daar leiden ze samen een wat teruggetrokken leven. Joodse rituelen nemen vooral voor Jona’s vader een belangrijke plek in in hun leven. Jona is erg gesteld op zijn oma, die tegenover hen in het hofje woont. Zij heeft beginnende alzheimer en praat steeds meer over haar geliefde Simon. Jona’s vader gaat vragen over deze Simon liever uit de weg. Jona heeft niet eerder over deze Simon gehoord, hij wil juist graag weten of de verhalen van zijn oma echte herinneringen zijn of dat ze personen van vroeger met elkaar verward. Waar wil zijn vader liever niet over spreken en welke herinneringen houden zijn oma zo bezig?

Kwartier per dag woordjes stampen werkt het best

Woordjes stampen… Het is een nuttige manier om je in korte tijd verstaanbaar te kunnen maken in een andere taal. Of als je moet leren voor die woordenschattoets van een vreemde taal. Maar op welke manier kun je dit het beste aanpakken? Dit artikel geeft kort inzicht in hoe ons geheugen werkt; hoe we woorden of uitdrukkingen kunnen onthouden en wat de beste manier is om snel nieuwe woorden te leren.

De verschuiving

Een jonge vrouw wordt overvallen in Brussel. Om de ervaring ergens een plaats te geven besluit ze om bokslessen te volgen. De ervaring in de zaal en de ontmoeting met de sparringpartners zorgen voor een onverwachte verschuiving.

Tongzoen is duizend jaar ouder dan gedacht

De tongzoen is wellicht niet ontstaan in India, maar wel in Mesopotamië en reisde na veroveringen de wereld rond. Naast plezier verschaffen, had de liefkozing ook een biologische functie.

Spring naar de inhoud