• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Onmisbare uitvindingen. Uitvinding voor verre vakanties.

Geerke vertelt een raadsel. Kun jij raden welke uitvinding onmisbaar is voor verre vakanties?

Gekke geldkwesties

Vanuit een koninklijk standpunt worden geldkwesties aangesneden. Hoe gaan koninklijke hoogheden met hun geld om? Zijn zij altijd rijk of niet? En hoe kunnen ze hun financiële toestand bijsturen? In dit fragment komen koning Leopold I, prins Willem van Oranje en koning Mansa Moussa van Mali aan bod.

Van zandloper tot slingerklok

Tijd is een belangrijk gegeven waarrond we ons leven organiseren. In dit fragment lezen we waarom tijd steeds belangrijker werd in ons leven. We zien de evolutie van hoe de mens de tijd begon op te meten en hoe dit evolueerde. Ook ontdekken we waarom we soms kunnen terugreizen of vooruitspringen in de tijd.

Een muskusos trapt de bodem koel

Er zijn veel mensen die in actie komen om beter voor de aarde te zorgen. Maar wist jij dat er ook dieren zijn die fantastisch actie voeren, zonder dat ze hiervoor applaus ontvangen? Zo lijkt de muskusos de opwarming van de aarde een beetje tegen te houden. Tijdens zijn zoektocht naar voedsel stampt hij stevig rond en zorgt hij er op deze manier voor dat de bevroren bodem goed aangestampt blijft. Zo ontsnapt er minder broeikasgas en houdt hij de bodem een stukje koeler. Een echte held dus!

Vuurspuwende bergen

Zou je lava in een mal kunnen gieten en zo kunstwerken maken? Arend van Dam heeft daar ooit een avonturenverhaal over geschreven en moet daar opnieuw aan denken wanneer hij in 2021 op weg is naar de Fagrdalsfjall, de IJslandse vulkaan die actief geworden is en spectaculaire lavastromen uitbraakt. Zal het hem lukken om mooie foto’s te maken? Met een vulkanenhandboek bij zich en een vulkanologe van het KNMI achter de hand komt hij intussen heel veel interessante feiten over vulkanen en hotspots te weten.

Het kosmische ei

Stel dat er in het begin alleen een ei was… Met in de schaal van dit ei alles wat ooit zou bestaan. In de kern van het ei zit, zo groot als een kersenpitje, Pan Gu. Hij groeit uit tot een enorm grote man, die met al zijn krachten niet langer in het ei past. ‘Het kosmische ei’ is een scheppingsverhaal dat geldt als eerste volledige Chinese verklaring van de schepping.

Goed en slecht nieuws bij klimaatverandering

Klimaatverandering hoeft niet zo’n probleem te zijn voor de aarde en kan voor sommige mensen zelfs zorgen voor een betere levensstandaard. Toch zal het overgrote deel van de mensheid minder roekeloos met de aarde om moeten gaan om steeds grotere en soms levensbedreigende problemen rond wind, water en insecten het hoofd te bieden.

Kernwoorden: Kiribati, orkaan Sandy, Poopomeer, teek, ziekte van Lyme, malariamug, Cherrapunji, wateroverlast, watertekort, hooikoorts

De maan drijft weg.

Van alle hemellichamen staat de maan het dichtst bij de aarde, maar de afstand wordt wel steeds groter. Het gaat om minieme afstanden: elk jaar zo’n 4 centimeter en dat is net zo veel als je nagels in een jaar groeien. Toch zal dat ook invloed uitoefenen op de lengte van de dag en het verschijnsel van het dagelijkse eb en vloed. In 94 korte hoofdstukken verschaft Govert Schilling inzicht in diverse interessante ruimteweetjes.

kernwoorden: maan, aarde, hemellichaam, zonsverduistering, eb, vloed

Komt de toekomst naar je toe?

Korte gedichten van Bette Westera, die aanzetten tot nadenken over (de richting van) de toekomst en jouw rol daarin.

Chriet Titulaer en het Huis van de Toekomst

Deze tekst geeft een verhalende inleiding en een informatieve uitleg over Het Huis van de Toekomst. Dit huis werd door Chriet Titulear in 1989 ontworpen. Het Huis zou zelfdenkend zijn en je wensen anticiperen. Zo zou het je badwater opwarmen en de koffie vast klaar zetten voor je ochtendritueel. Ook zonnepanelen en beeldbellen had Titulaer in zijn huis bedacht. Voor die tijd allemaal vooruitstrevend, maar inmiddels al (gedeeltelijk) werkelijkheid. Hoe zou een Huis van de Toekomst er voor de leerlingen nu uitzien?

Spring naar de inhoud