• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Waarom koeien, auto’s en fabrieken de natuur verzieken

De tekst legt uit wat stikstof is en waarom het een probleem kan zijn. Stikstof zit normaal gesproken in de lucht en is onschadelijk, maar het kan problematisch worden als het in andere vormen voorkomt, zoals in mest van dieren en uitlaatgassen van auto’s en fabrieken. Dit kan leiden tot overmatige groei van bepaalde planten en algen, wat slecht is voor andere planten en dieren. De tekst bespreekt ook maatregelen zoals het verminderen van het aantal dieren op boerderijen en het reguleren van de snelheid van auto’s om de stikstofuitstoot te verminderen, wat ook goed is voor het milieu en het klimaat. Ideaal voor een les over milieu en duurzaamheid.

Ik wil iets zeggen

Dit zijn twee korte fragmenten. In het eerste heeft schildpad iets gedaan bij Eekhoorn en wil hij daar zijn excuses voor aanbieden. Dit is een thema waar kinderen in hun dagelijkse leven mee te maken kunnen krijgen: wanneer zeg je ‘sorry’ en hoe reageert de ander hierop? Dit is een mooie opstap om er samen over te filosoferen.
In het tweede deel maakt schildpad zich zorgen, omdat hij niet zo veel lacht als de andere dieren.

Snavels dezelfde kant op

Kijk eens op een andere manier naar de natuur. Dan merk je dat wij mensen veel kunnen leren van alles wat vogels al lang kunnen en toepassen. Hoe houden ze zich warm, hoe bepalen ze hun route, hoe lukt het ze om zonder botsingen in een grote zwerm door de lucht te vliegen? Hoe ze door samenwerking sterker zijn?

Egel en de woorden

De bundel van Konijn en Egel bestaat uit korte verhalen waarin aandacht is voor gevoel en ervaring.
Dit korte verhaal gaat over Egel die wat verstrikt raakt in klank, woord en betekenis.

Liegen

In dit fragment wordt de lezer in luchtige stijl ‘voorgelicht’ over het feit dat volwassenen regelmatig een ‘leugentje om bestwil’ gebruiken. Er worden twee situaties beschreven waarin volwassenen dit toepassen, deze fragmenten worden ondersteund met kleine humoristische tekeningetjes. Het fragment eindigt met een kleine leugentjes-bingo.

De Zonnebloem Challenge

Dahlia en haar papa doen mee aan de challenge die de burgemeester uitschreef in de gemeente. Wie de langste zonnebloem kan kweken, wint een citytrip met de trein naar Parijs. Enkele inwoners doen er alles aan om de challenge te winnen.

Het Hakgebergte

Prinses Super woont in Jippie, een land waar iedereen altijd vrolijk is. Max, woonde vroeger in Grom, een land waar iedereen altijd nors is. Nu woont hij ook in Jippie en als hij later groot is, trouwt hij met Prinses Super. Ze bereiden zich voor op een groot feest, hun verloving. In de klas ontdekken ze bij juf Eugenia dat er een gebergte bestaat dat ze nog niet kennen: het Hakgebergte.

Niet hebben maar doen

Nelia krijgt bezoek van Alf, de tandenfee. Nelia rekende op geld in ruil voor haar uitgevallen tand, maar Alf heeft wat anders in petto…

Vuil in onze taal

Dit boek gaat over allerlei vieze dingen. Stond je er al eens bij stil hoe je nu heel makkelijk van viezigheid afraakt? Je doucht met schoon leidingwater en het vuile water verdwijnt vanzelf via de riolering. Jezelf verzorgen is nu een fluitje van een cent, maar dat was vroeger wel even anders. Toch is persoonlijke hygiëne altijd en overal al belangrijk geweest. Wist je dat de Egyptenaren al tandpasta kenden? En dat de Romeinen hun okselharen epileerden met gebakken bloedzuigers en azijn?
In dit fragment gaat het over de verschillende uitdrukkingen die in onze taal bewaard zijn gebleven, die tonen dat vuil en reinheid een belangrijke rol spelen in ons leven.
Weetjesboek op reuzenformaat over de menselijke hygiëne. Met grappige prenten over vieze en schone mensen door de eeuwen heen.

De reis

Hans, de schrijver, is al zijn leven lang gefascineerd door vissen – niet de dieren, ja ook, of misschien wel juist, maar vooral het doen: ze vangen. Wat begon in een watertje achter de begraafplaats, wegduikend voor de politie, mondde uit in reizen over de wereld om tussen de piranha’s die ene vis te vangen die zo bijzonder is. En daarna weer los te laten.
Het is het spel, de jacht, de spanning… en uiteindelijk de vriendschappen die erdoor ontstaan.
In het fragment ‘de reis’ beschrijft hij uitgebreid de voorbereidingen die hij doet voor de reis naar de binnenlanden van Suriname. Hij vertelt wat ze meenemen, wat ze gaan eten en hoe de reis eruit ziet. Kleine aquarelillustraties ondersteunen het geheel.

Spring naar de inhoud