• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Jona

Jona is een jongen van 16 jaar. Zijn moeder is gestorven toen Jona nog jong was, hij woont samen met zijn joodse vader in een Amsterdams hofje. Daar leiden ze samen een wat teruggetrokken leven. Joodse rituelen nemen vooral voor Jona’s vader een belangrijke plek in in hun leven. Jona is erg gesteld op zijn oma, die tegenover hen in het hofje woont. Zij heeft beginnende alzheimer en praat steeds meer over haar geliefde Simon. Jona’s vader gaat vragen over deze Simon liever uit de weg. Jona heeft niet eerder over deze Simon gehoord, hij wil juist graag weten of de verhalen van zijn oma echte herinneringen zijn of dat ze personen van vroeger met elkaar verward. Waar wil zijn vader liever niet over spreken en welke herinneringen houden zijn oma zo bezig?

De verschuiving

Een jonge vrouw wordt overvallen in Brussel. Om de ervaring ergens een plaats te geven besluit ze om bokslessen te volgen. De ervaring in de zaal en de ontmoeting met de sparringpartners zorgen voor een onverwachte verschuiving.

Een mop met Sam en Noor

Een boek vol moppen voor de jongste beginnende lezers.
Sam en Noor beleven grappige avonturen. Snap jij de grap?

Waarom geeuwen we?

Geeuwen doen we allemaal. De algemene veronderstelling is dat we geeuwen omdat we moe zijn. Toch lijkt nieuw onderzoek te suggereren dat we geeuwen om een foute spierspanning te compenseren of om onze hersenen af te koelen. Mogelijks heeft het bovendien een sociale en communicatieve functie. Ook dieren geeuwen, trouwens!

Tak

Mot werd geboren als Vlinder. Maar het perfecte, mooie kind dat haar moeder voor ogen had, hield niet van schattige, kleurige kleding of lang haar. Mot houdt van zwarte kleren en van de rommelige stad waarin ze opgroeit. Ze zijn tegenpolen en hun relatie kan je moeizaam noemen. Haar moeder is alleen maar bezig met het maken van perfecte plaatsjes van mensen, terwijl Mot eigenzinnig haar eigen weg probeert te vinden.
Het is vakantie en ze moet haar moeder niet te veel voor de voeten lopen. Wat gaat ze doen? Meester Lucas van school is metaalvisser en dat lijkt haar wel wat. Met haar spaargeld gaat ze naar de winkel van Rosie om een magneet te kopen. Helaas heeft ze net niet genoeg geld. Vincent, een klasgenoot, betaalt de rest. Nu heeft ze een eigen magneet om roestig ijzer mee op te vissen uit het oude kanaal. Ze krijgt een eigen stekkie tussen de andere metaalvissers. Daar doet ze een heel bijzondere ontdekking.

Snavels dezelfde kant op

Kijk eens op een andere manier naar de natuur. Dan merk je dat wij mensen veel kunnen leren van alles wat vogels al lang kunnen en toepassen. Hoe houden ze zich warm, hoe bepalen ze hun route, hoe lukt het ze om zonder botsingen in een grote zwerm door de lucht te vliegen? Hoe ze door samenwerking sterker zijn?

Op de boot naar Nederland

Lily is samen met haar ouders en oudere zus Joyce met de boot op weg van Nederlands-Indië naar Nederland. Die reis duurt drie maanden. Op de boot sluit ze vriendschap met Benny, die samen met zijn moeder ook vertrekt. Zijn oudere broer, Harry, blijft wel in Nederlands-Indië en vecht voor de vrijheid van Indonesië. Ze willen geen Nederlandse overheersing meer. Hierdoor moeten veel Nederlanders vertrekken. Met weemoed laat Lily het land van haar jeugd achter zich.

Kerstmis in Den Haag

Op eerste Kerstdag ontdekte Christiaan Huygens (1629-1695), een slimme wetenschapper die alles wist van wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde, iets heel belangrijks. Hij vond uit dat als je een slinger van een klok precies goed instelt, je daarmee de tijd in minuten kunt meten. Hij heeft er heel lang aan gewerkt. En nu gebruiken we die uitvinding elke dag, zonder er vaak bij stil te staan.

In Aotearoa Nieuw-Zeeland beleeft de Maori-taal een opleving

Drie generaties Maori vrouwen spreken zich uit over het belang van hun eigen taal. De taal, die ze vroeger niet mochten spreken. Kinderen kregen stokslagen op school als ze het toch deden. Daardoor stierf de taal bijna uit. Dankzij een jarenlange emancipatiestrijd kwam langzaam het besef bij alle inwoners van Nieuw Zeeland hoe belangrijk de inheemse taal en cultuur is. Dit mag niet verloren gaan!

Liegen

In dit fragment wordt de lezer in luchtige stijl ‘voorgelicht’ over het feit dat volwassenen regelmatig een ‘leugentje om bestwil’ gebruiken. Er worden twee situaties beschreven waarin volwassenen dit toepassen, deze fragmenten worden ondersteund met kleine humoristische tekeningetjes. Het fragment eindigt met een kleine leugentjes-bingo.

Spring naar de inhoud