• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Kwartier per dag woordjes stampen werkt het best

Woordjes stampen… Het is een nuttige manier om je in korte tijd verstaanbaar te kunnen maken in een andere taal. Of als je moet leren voor die woordenschattoets van een vreemde taal. Maar op welke manier kun je dit het beste aanpakken? Dit artikel geeft kort inzicht in hoe ons geheugen werkt; hoe we woorden of uitdrukkingen kunnen onthouden en wat de beste manier is om snel nieuwe woorden te leren.

Kan een Zuid-Afrikaan een West-Vlaming verstaan?

Het Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands, maar zou nog meer verwant zijn met de West-Vlaamse variant. Deze podcast gaat op onderzoek en vergelijkt het West-Vlaams met het Afrikaans.

De taal van zeedieren

Onderzoekers registreerden de ‘gesprekken’ van 53 soorten zeedieren waarvan men niet dacht dat ze met geluid communiceerden. De idee dat dieren zoals mensen ‘praten’ is daarmee achterhaald. We hebben een nieuwe kijk nodig op hoe talig dieren zijn.

Tongzoen is duizend jaar ouder dan gedacht

De tongzoen is wellicht niet ontstaan in India, maar wel in Mesopotamië en reisde na veroveringen de wereld rond. Naast plezier verschaffen, had de liefkozing ook een biologische functie.

Wat deden mensen voordat er toiletpapier bestond?

Toiletpapier an sich is niet meer zo recent. Hoewel het pas in de tweede helft van de 19de eeuw op de westerse markten kwam, wordt er in een Chinese tekst uit de zesde eeuw al vermelding gemaakt van een vroege vorm van toiletpapier. Voordien gebruikte men in veel samenlevingen schoonmaakstokken, objecten die veel weg hebben van onze moderne wc-borstels.

Snavels dezelfde kant op

Kijk eens op een andere manier naar de natuur. Dan merk je dat wij mensen veel kunnen leren van alles wat vogels al lang kunnen en toepassen. Hoe houden ze zich warm, hoe bepalen ze hun route, hoe lukt het ze om zonder botsingen in een grote zwerm door de lucht te vliegen? Hoe ze door samenwerking sterker zijn?

Nepnieuws

Dit boek bevat veel informatie over allerlei aspecten van sociale media.
Dit fragment gaat over nepnieuws, over wat wij geloven en waarom.

Kunstwerken van ingenieurs

Dit is een informatief boek over (water)bouw in Nederland. Je leest er hoe viaducten, sluizen en bruggen gebouwd worden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de dieren die zich in dat gebied moeten kunnen verplaatsen.

In Aotearoa Nieuw-Zeeland beleeft de Maori-taal een opleving

Drie generaties Maori vrouwen spreken zich uit over het belang van hun eigen taal. De taal, die ze vroeger niet mochten spreken. Kinderen kregen stokslagen op school als ze het toch deden. Daardoor stierf de taal bijna uit. Dankzij een jarenlange emancipatiestrijd kwam langzaam het besef bij alle inwoners van Nieuw Zeeland hoe belangrijk de inheemse taal en cultuur is. Dit mag niet verloren gaan!

Moet kunst mooi zijn?

Filosofe Stine Jensen geeft heldere antwoorden op verschillende vragen van jonge mensen. Als de twaalfjarige Tim een vreemd schilderij in een museum ziet en hoort dat het misschien wel een miljoen euro heeft gekost, zet hij thuis zijn jongere broer aan het werk met stiften en een vel papier. Maar hoe kan hij nu wat verdienen aan zijn broertje?
Lezers kunnen ook zelf een vraag stellen aan Stine via deze website: https://www.kluitman.nl/stine-jensen/vragen-aan-stine.

kernwoorden: kunst(werk), museum, schilderij, filosofisch, Marcel Duchamp, vorm, emotie, inhoud

Spring naar de inhoud