• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

De jongeren van Milieudefensie zijn klaar met polderen

Samen met jongerenvertegenwoordigers van 6 politieke partijen stelden jongeren van Milieudefensie een manifest op voor een groen klimaatbeleid, dat werd overhandigd aan partijleiders. Het werd in 3 dagen tijd ruim 10.000 keer ondertekend. Geen smoesjes meer: “Het staat er precies: dit is wat jongeren in Nederland willen, en zo pak je dat aan.”

De tien ultieme levenslessen

De tien ultieme levenslessen zijn een samenvatting van de column ‘De vijf levenslessen’ die al tien jaar bestaat. De ultieme tien lessen dus.

Overal ter wereld lezen vrouwen het best gedachten

Het is een opvallend fenomeen dat vrouwen overal ter wereld beter scoren in inlevingsvermogen dan mannen. De reden daartoe is tot nu toe onbekend.

Eindigt elke onlinediscussie echt bij Hitler

Hoe houdt de wet van Godwin zich staande op internetfora? Een Harvard-onderzoek wijst uit dat er redenen zijn om aan te nemen dat die wet toch sterker is dan enkel een boutade.

Eerlijk zijn duurt het langst

Als we eerlijk zijn écht zo belangrijk vinden, waarom doen we het dan blijkbaar zo weinig? In deze column onderzoekt Elke Wiss waarom we het zo moeilijk vinden om eerlijkheid te verdragen.

Waarom maken we spelfouten?

Een taalfout in die belangrijke mail: het overkomt zelfs de beste neerlandici wel eens. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het komt dat we wel eens een spelfout maken en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Waarom arme mensen domme dingen doen

Mensen die in armoede leven doen dat niet omdat ze een ‘fundamenteel karaktergebrek’ hebben. Ze nemen ook geen domme beslissingen omdat ze dom zijn, maar omdat ze in een context leven waarin iedereen domme beslissingen zou nemen. In een omgeving waarin alles schaars is, focussen mensen in armoede op hun directe gebrek: tijd, geld en eten. Deze context zorgt ervoor dat de bandbreedte om de juiste beslissingen te nemen een stuk kleiner wordt. Het artikel onderzoekt hoe je de bandbreedte van arme mensen zou kunnen vergroten en welke implicaties dat heeft voor het armoedebeleid.

De zeven levensfasen

Het leven verloopt in fasen. Hoewel we ouder worden, is er op elke leeftijd iets lichamelijks of geestelijks aan te wijzen waarin je op dat moment beter bent dan ooit.

De kunst van het overdrijven

Al duizenden jaren maken mensen kunst. Waarom vergapen we ons eraan? Waarom vinden we het ene werk prachtig en laat het andere ons koud? In dit artikel wordt ingegaan op wat kunst doet met de innerlijke belevingswereld van de mens en waarom we bijvoorbeeld een schilderij van Mondriaan zo mooi kunnen vinden.
Kernwoorden: kunst, esthetiek, expressie, verbeelding

Waarom het drama van de man, de smartphone en het rioolputje ons zo beroert

Ons reptielenbrein ervaart een verlies als een diepe emotie. Meer nog, verliezen zet ons aan tot bijzonder irrationele daden en dat heeft effect. Op ons dagelijks leven, maar bijvoorbeeld ook op hoe de beurs werkt.

Spring naar de inhoud