• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Zou jij kunnen martelen?

Pieter Klein probeert een antwoord te verzinnen op de titelvraag naar aanleiding van een rapport dat gewag maakt van de martelpraktijken van de CIA na 9/11. Hij probeerde het eerst te rationaliseren via de ‘war on terror’ en de noodzaak, maar kwam tot andere inzichten na een rapport over iemand in Guantanamo Bay die daar ten onrechte had vastgezeten… Hij eindigt met de bespiegeling dat wie wraak wenst voor onrecht, zich tot het recht moet wenden.

Wat deden mensen voordat er toiletpapier bestond?

Toiletpapier an sich is niet meer zo recent. Hoewel het pas in de tweede helft van de 19de eeuw op de westerse markten kwam, wordt er in een Chinese tekst uit de zesde eeuw al vermelding gemaakt van een vroege vorm van toiletpapier. Voordien gebruikte men in veel samenlevingen schoonmaakstokken, objecten die veel weg hebben van onze moderne wc-borstels.

Waarom geeuwen we?

Geeuwen doen we allemaal. De algemene veronderstelling is dat we geeuwen omdat we moe zijn. Toch lijkt nieuw onderzoek te suggereren dat we geeuwen om een foute spierspanning te compenseren of om onze hersenen af te koelen. Mogelijks heeft het bovendien een sociale en communicatieve functie. Ook dieren geeuwen, trouwens!

Anders

Acht leeft een eenzaam en eentonig leven. Elke dag is hetzelfde en om haar heen leven nog duizenden anderen hetzelfde bestaan. Toch voelt Acht zich anders en ze droomt vaak van een andere wereld. Maar anders zijn is verboden. En daardoor loopt Acht gevaar.

Kernwoorden: dystopisch verhaal, identiteit, anders zijn, autoriteit, eenzaamheid

Egel en de woorden

De bundel van Konijn en Egel bestaat uit korte verhalen waarin aandacht is voor gevoel en ervaring.
Dit korte verhaal gaat over Egel die wat verstrikt raakt in klank, woord en betekenis.

Zij was, ik ben

Jasper Jonckers wordt als meisje geboren, maar weet dat dat niet klopt. Zijn moeilijke, stugge vader zal nooit accepteren dat hij zich een jongen voelt en als man door het leven wil gaan. Met zijn moeder heeft hij een hele goede band, maar zij is ernstig ziek en zal niet lang meer leven. Op haar sterfbed vertelt hij haar dat hij in transitie gaat. Zij begrijpt hem. Dan mag de hele wereld het ook weten en plaatst hij een bericht op Facebook.

Een sluipmoordenaar en twee panda’s met rode bril

Tess en opa zijn de beste vrienden. Ze hebben dezelfde passie: de ruimtevaart. Jammer genoeg kreeg Tess slecht nieuws te horen over haar opa. Hij is ernstig ziek. Hoewel ze het best moeilijk vindt, brengt ze hem toch een bezoekje.

De tien ultieme levenslessen

De tien ultieme levenslessen zijn een samenvatting van de column ‘De vijf levenslessen’ die al tien jaar bestaat. De ultieme tien lessen dus.

Jongen of meisje

“Ken jezelf” is een bekende zin uit de filosofie. Maar hoe ontdek je eigenlijk wie je echt bent? Is je karakter al vastgelegd als je geboren wordt, of bepaalt je omgeving wie je bent? Stine Jensen stelt deze vragen. In dit fragment onderzoekt ze vooral de verschillen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Door voorbeelden en vragen daagt ze uit om na te denken wat dit voor de lezer betekent.

Overal ter wereld lezen vrouwen het best gedachten

Het is een opvallend fenomeen dat vrouwen overal ter wereld beter scoren in inlevingsvermogen dan mannen. De reden daartoe is tot nu toe onbekend.

Spring naar de inhoud