• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Plastic?

In dit boek wordt vanuit de toekomst teruggeblikt naar de ‘plastictijd’. Niet alleen de positieve maar ook de ‘vervelende’ eigenschappen van plastic komen aan bod, ook hoe plastic wordt gemaakt en wordt gedumpt. We lezen over recyclage, de plasticsoep, het gebruik van plastic draagtassen, maatregelen om het plastic te verminderen en acties van jonge helden in Europa en Azië.

De familie Veeldeeltjes

Het boek vertelt over de geschiedeins van plastic en over de voor -en nadelen. In dit fragment wordt uitgelegd wat Polymeren zijn en wat hun verschijningsvormen kunnen zijn.

Paddenstoel

De vriendschap tussen Mol en Mees is bijzonder. Ze zijn verschillend, toch willen ze elkaar steeds weer ontmoeten. In dit verhaal praten de twee vrienden over kreukjes, deukjes, plooien en vouwen bij planten en dieren. Filosofisch gesprek over ouder en wijzer worden. Het gemis van dingen die er niet meer zijn.

Riet drijft

In het rietveld komt Jan een meisje tegen zonder naam. Hij noemt haar Vera. Samen willen ze naar de overkant maar weten nog niet hoe. Er ontstaat een ontluikende vriendschap. Een verhaal over vertrouwen in de natuur en in elkaar.

Bonnie en Lowieze naar zee

Lowieze en Bonnie reizen samen met de trein naar zee. Ze houden beiden heel erg van de zee. In de trein praten ze over dagelijkse dingen. Ze hebben het heel gezellig met elkaar en zijn elkaars beste maatjes.

Ijdeltuit en Blaaskaak

Panda en Eekhoorn maken een reis en ondernemen elke dag een tocht waarop zij nieuwe landschappen en dieren ontdekken. In dit fragment merken ze dat niet alle dieren zomaar hun vriend willen zijn en ontdekken ze hoe waardevol hun eigen vriendschap is.

De jongeren van Milieudefensie zijn klaar met polderen

Samen met jongerenvertegenwoordigers van 6 politieke partijen stelden jongeren van Milieudefensie een manifest op voor een groen klimaatbeleid, dat werd overhandigd aan partijleiders. Het werd in 3 dagen tijd ruim 10.000 keer ondertekend. Geen smoesjes meer: “Het staat er precies: dit is wat jongeren in Nederland willen, en zo pak je dat aan.”

De ijsbeer en de potvis: vijand of goudmijn?

Wanneer Willem Barentsz met zijn medereizigers in 1596 moest overwinteren op Nova Zembla ontdekten ze dat ze beter op poolvossen konden jagen dan op ijsberen: meerdere keren werd een bemanningslid gedood door een ijsbeer. Wat die ijsbeer zich toen helemaal nog niet kon voorstellen, is hoe leefwijze van de moderne mens in de 21e eeuw zijn voortbestaan ernstig zou bemoeilijken. Ook de potvis dreigde in het midden van de twintigste eeuw uit te sterven, maar door internationale afspraken is dat tot nog toe voorkomen en heeft de walvispopulatie zich kunnen herstellen.
p. 40 -44
kernwoorden: ijsbeer, zeehond, grondeekhoorn, poolvos, Willem Barentsz, Nova Zembla, het Behouden Huys, CO2, methaan, broeikasgas, afnemende biodiversiteit, walvis, baleinen, potvis, spermaceti-orgaan, amber, spuitgat, harpoen, Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), PETA, Greenpeace

Gevaarlijke dieren

Dit fragment beschrijft een aantal gevaarlijke dieren, zoals de anaconda, de haai, het Portugese oorlogsschip en het stokstaartje, en legt uit waarom je deze dieren beter niet kunt tegenkomen.

Sjeesbeest

Voor het zien van wilde dieren hoef je helemaal niet ver te reizen. Ook dicht bij huis scharrelen veel prachtige dieren rond. Sommige ken je wel, zoals de haas. In dit fragment komen we allerlei zaken te weten over de haas. Zo krijgen we antwoorden op vragen als waarom is het handig dat een jong haasje nergens naar ruikt? Hoe komt het dat de haas niet met uitsterven wordt bedreigd? Maar we komen er ook achter wat de haas de hele dag doet en wat de ideale leefomstandigheden zijn voor een haas.

Spring naar de inhoud