• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Vliegen als een vogel

Mensen zijn dromers: we dromen over dingen die we zouden willen kunnen, zoals vliegen bijvoorbeeld. In dit fragment wordt het verhaal verteld van Icarus uit de Griekse mythologie en wordt de link gelegd naar historische figuren met dezelfde droom, zoals Leonardo da Vinci, Otto Lilienthal, de gebroeders Wright, Amelia Earhart. Het fragment sluit af met twee filmtips en de mening van 3 jongeren van 10, 11 en 12 jaar.

Kunstwerken van ingenieurs

Dit is een informatief boek over (water)bouw in Nederland. Je leest er hoe viaducten, sluizen en bruggen gebouwd worden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de dieren die zich in dat gebied moeten kunnen verplaatsen.

Anders

Acht leeft een eenzaam en eentonig leven. Elke dag is hetzelfde en om haar heen leven nog duizenden anderen hetzelfde bestaan. Toch voelt Acht zich anders en ze droomt vaak van een andere wereld. Maar anders zijn is verboden. En daardoor loopt Acht gevaar.

Kernwoorden: dystopisch verhaal, identiteit, anders zijn, autoriteit, eenzaamheid

De reis

Hans, de schrijver, is al zijn leven lang gefascineerd door vissen – niet de dieren, ja ook, of misschien wel juist, maar vooral het doen: ze vangen. Wat begon in een watertje achter de begraafplaats, wegduikend voor de politie, mondde uit in reizen over de wereld om tussen de piranha’s die ene vis te vangen die zo bijzonder is. En daarna weer los te laten.
Het is het spel, de jacht, de spanning… en uiteindelijk de vriendschappen die erdoor ontstaan.
In het fragment ‘de reis’ beschrijft hij uitgebreid de voorbereidingen die hij doet voor de reis naar de binnenlanden van Suriname. Hij vertelt wat ze meenemen, wat ze gaan eten en hoe de reis eruit ziet. Kleine aquarelillustraties ondersteunen het geheel.

Het kantelmoment

De klimaattoestand staat op een kantelpunt. Een Zweedse wetenschapper stelde vast dat de situatie nog veel erger is dan hij aanvankelijk voorspeld had. Je leest in dit stukje welke bedreigingen op ons afkomen. Bovendien leer je waarom de klimaatcrisis erg oneerlijk is. Ook jongeren dragen hun steentje bij om de situatie te proberen keren.

Waarom heeft Saturnus ringen?

Deze aflevering van Stokstaartjes gaat over de ruimte. Maya en Bojan (10) hebben allebei een vraag. Bojan zou graag meer willen weten over de binnenkant van andere planeten. Professor Inge Loes ten Kate (Universiteit Utrecht) geeft hier uitleg over. Maya wil weten waarom Saturnus ringen heeft. Willeke Mulder (Universiteit Leiden) geeft uitleg en laat de ringen zien via de enorme telescoop van de Oude Sterrenwacht.

Slinkers

Wat als veel plekken op de wereld onbewoonbaar zijn vanwege de klimaatcrisis en er een overbevolking dreigt? Daarover gaat het boek Quotum, een toekomstverhaal. We volgen het leven van Axel en Tommy Stevens, die in de zogenoemde ‘slinkerstand’ zijn gezet. Net als een paar miljoen andere mensen, leven zij voortaan een half leven: ze mogen bijvoorbeeld geen gas en stroom gebruiken, niet naar school gaan en geen spullen meer kopen.

Zij was, ik ben

Jasper Jonckers wordt als meisje geboren, maar weet dat dat niet klopt. Zijn moeilijke, stugge vader zal nooit accepteren dat hij zich een jongen voelt en als man door het leven wil gaan. Met zijn moeder heeft hij een hele goede band, maar zij is ernstig ziek en zal niet lang meer leven. Op haar sterfbed vertelt hij haar dat hij in transitie gaat. Zij begrijpt hem. Dan mag de hele wereld het ook weten en plaatst hij een bericht op Facebook.

Het eiland van de prins

Een oud, mysterieus schip en haar bemanning nadert de eindbestemming op een ontoegankelijk eiland.

De ijsbeer en de potvis: vijand of goudmijn?

Wanneer Willem Barentsz met zijn medereizigers in 1596 moest overwinteren op Nova Zembla ontdekten ze dat ze beter op poolvossen konden jagen dan op ijsberen: meerdere keren werd een bemanningslid gedood door een ijsbeer. Wat die ijsbeer zich toen helemaal nog niet kon voorstellen, is hoe leefwijze van de moderne mens in de 21e eeuw zijn voortbestaan ernstig zou bemoeilijken. Ook de potvis dreigde in het midden van de twintigste eeuw uit te sterven, maar door internationale afspraken is dat tot nog toe voorkomen en heeft de walvispopulatie zich kunnen herstellen.
p. 40 -44
kernwoorden: ijsbeer, zeehond, grondeekhoorn, poolvos, Willem Barentsz, Nova Zembla, het Behouden Huys, CO2, methaan, broeikasgas, afnemende biodiversiteit, walvis, baleinen, potvis, spermaceti-orgaan, amber, spuitgat, harpoen, Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), PETA, Greenpeace

Spring naar de inhoud