Welkom op rijketeksten.org!

Op deze website geven we je informatie over wat rijke teksten zijn, hoe je ze herkent en waarom het zo belangrijk is ermee te werken. Daarnaast vind je hier ook voorbeelden van rijke teksten voor leerlingen van 6 tot 18 jaar om jouw taal- en zaakvaklessen mee te verrijken.

Een greep uit het aanbod

Gelukzoeker

In 2017 wordt Francis Njotea in allerijl opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt een week in coma. Wanneer hij ontwaakt, vertelt hij zijn zoon Raf verward een geheim. Dat hij geen 63 jaar oud zou zijn, zoals zijn kinderen en ex-vrouw heel hun leven dachten, maar 73. Later ontkent hij dat weer. Francis’ naasten hebben geen idee of wat hij zei nu waar is of niet. De ontboezeming maakt duidelijk hoe weinig ze weten van zijn levensverhaal, een verhaal waar altijd al een waas van mysterie rond heeft gehangen. Is de papa die Raf heel zijn leven gekend heeft misschien iemand anders dan hij altijd dacht? Raf en zijn goede vriend Lander zoeken het uit.

“Beeld je in dat je aankomt in een land waar je niemand kent.” Raf praat met zijn vader. Voor het eerst stelt hij de zo voor de hand liggende vragen. Wanneer en hoe is Francis naar hier gekomen? Waarom in godsnaam België? Hoe heeft hij die eerste jaren hier beleefd? Raf zoekt ook oude vrienden van zijn vader op. Maar wat zijn hun herinneringen waard? Hoe komt het dat zelfs zij het fijne van zijn vaders migratieverhaal niet kennen? En klopt ons beeld van de migrant als gelukzoeker wel?

Volgens de regels

Lena heeft haar hele leven geleefd volgens de regels van haar vader, die alles tot in de puntjes voor haar uitstippelde. Voor elk aspect van het leven had hij een regel, en Lena leerde al snel dat het volgen van deze regels cruciaal was voor harmonie en veiligheid. Van verkeerslichten tot boterhammen smeren, van klimmen tot sociale etiquette, haar vader had een lijst met strikte geboden die nooit mocht worden overtreden.

Maar regels kunnen zowel een vangnet als een gevangenis worden. Terwijl Lena opgroeit, ontdekt ze de donkere kant van haar vaders perfectionisme en begint ze zich af te vragen of er een manier is om te ontsnappen aan de beklemmende structuur die haar leven heeft gedomineerd.

Surivlaams Heen en Terug: drie generaties Surinamers en Vlamingen

Dr. Cynthia McLeod, geboren in Paramaribo op 4 oktober 1936, is een gerenommeerde Surinaamse romanschrijfster. Ze studeerde in Nederland om lerares kinderverzorging en -opvoeding te worden en ontmoette daar haar toekomstige echtgenoot. In 1962 keerden ze samen terug naar Suriname, waar ze een MO-opleiding Nederlands begon. Vervolgens volgde ze haar man, die ambassadeur van Suriname werd, naar Venezuela, België en de Verenigde Staten.

Hier vertelt ze over haar rol in de jaren ’80 bij het bevorderen van de relatie tussen Suriname en Vlaanderen, haar begin als schrijfster en haar onderzoeksproces bij het schrijven van romans. Als dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, heeft ze als kind in het paleis in Paramaribo gewoond.

Bedankt voor je suggestie. We gaan ermee aan de slag.
Heb jij een suggestie voor een rijke tekst?
Werk je in jouw klas met een rijke tekst en vind je dat die niet mag ontbreken op deze website? Laat het ons weten via onderstaand contactformulier. Vermeld zeker de naam van de auteur, de titel, de uitgeverij of bron en eventuele paginanummers.
Spring naar de inhoud