• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 138 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

De race van je leven

In dit fragment wordt uitgelegd hoe een zaadcel tot bij een eicel komt. Daarbij wordt de metafoor van een ‘race’ gebruikt. Uit het fragment blijkt dat wij eigenlijk allemaal al winnaars zijn, nog voor we geboren zijn.

Waarom arme mensen domme dingen doen

Mensen die in armoede leven doen dat niet omdat ze een ‘fundamenteel karaktergebrek’ hebben. Ze nemen ook geen domme beslissingen omdat ze dom zijn, maar omdat ze in een context leven waarin iedereen domme beslissingen zou nemen. In een omgeving waarin alles schaars is, focussen mensen in armoede op hun directe gebrek: tijd, geld en eten. Deze context zorgt ervoor dat de bandbreedte om de juiste beslissingen te nemen een stuk kleiner wordt. Het artikel onderzoekt hoe je de bandbreedte van arme mensen zou kunnen vergroten en welke implicaties dat heeft voor het armoedebeleid.

De zeven levensfasen

Het leven verloopt in fasen. Hoewel we ouder worden, is er op elke leeftijd iets lichamelijks of geestelijks aan te wijzen waarin je op dat moment beter bent dan ooit.

De kunst van het overdrijven

Al duizenden jaren maken mensen kunst. Waarom vergapen we ons eraan? Waarom vinden we het ene werk prachtig en laat het andere ons koud? In dit artikel wordt ingegaan op wat kunst doet met de innerlijke belevingswereld van de mens en waarom we bijvoorbeeld een schilderij van Mondriaan zo mooi kunnen vinden.
Kernwoorden: kunst, esthetiek, expressie, verbeelding

En toch zou het monster van Loch Ness kunnen bestaan

Er zijn aanwijzingen dat er wel degelijk een ‘monster’ in het zoete water van Loch Ness zou kunnen hebben gezwommen. Wereldwijd vindt men immers prehistorische skeletten van een groot waterwezen, waarvan men tot voor kort dacht het enkel in de zeeën te kunnen vinden. Genoeg redenen dus om het spoor van ‘het monster van Loch Ness’ nog eens te volgen. Helaas is er nog steeds geen enkel wetenschappelijk bewijs voor Nessie, maar wel heel veel bewijs van bedrog.

De wetenschap van het flirten

Je hart gaat sneller kloppen… Je krijgt vlinders in je buik… Wat gebeurt er in je lichaam als je verliefd bent? En hoe kun je iemand het beste laten weten dat je verliefd bent op die persoon? Waarom vinden we de een aantrekkelijk en de ander niet? En welke rol speelt lichaamsgeur? Dit artikel zoomt in op wat er allemaal komt kijken bij flirten en hoe je de ware liefde kunt vinden.

Kernwoorden: liefde, wetenschap, flirten, lichaamstaal, lichaamsgeur, selectie

Waarom het drama van de man, de smartphone en het rioolputje ons zo beroert

Ons reptielenbrein ervaart een verlies als een diepe emotie. Meer nog, verliezen zet ons aan tot bijzonder irrationele daden en dat heeft effect. Op ons dagelijks leven, maar bijvoorbeeld ook op hoe de beurs werkt.

De jonge Rembrandt

‘Hoe werd een Molenaarszoon uit een Hollandse provinciestad, geboren aan het begin van de zeventiende eeuw, een van de grootste schilders ter wereld?’, dat vraagt Onno Blom zich af in zijn biografie “De jonge Rembrandt”. Aan de hand van archiefmateriaal en schilderijen probeert Blom het leven van de jonge Rembrandt van Rijn zo goed mogelijk te reconstrueren. In dit fragment kijkt hij naar de vele zelfportretten die Rembrandt maakte. Hij staat er vrijwel altijd lelijk op. Waarom heeft Rembrandt zichzelf zo genadeloos afgebeeld?

‘Inspiratie dwing je zelf af’

Creatief zijn is niet aangeboren, maar aangeleerd. Inspiratie zelf kan je wellicht ook afdwingen door de juiste omstandigheden te creëren en er hard voor te werken.

Hoogtevrees, spinnen en bruggen: die kleine angsten op reis

Wanneer we reizen komen we in situaties die soms vreemde angsten naar boven brengen. Angsten die je in het gewone leven niet echt hebt en die je vakantie wel eens zouden kunnen verknallen. Wat doe je dan om die tegen te gaan?

Skip to content