• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 219 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Kwartier per dag woordjes stampen werkt het best

Woordjes stampen… Het is een nuttige manier om je in korte tijd verstaanbaar te kunnen maken in een andere taal. Of als je moet leren voor die woordenschattoets van een vreemde taal. Maar op welke manier kun je dit het beste aanpakken? Dit artikel geeft kort inzicht in hoe ons geheugen werkt; hoe we woorden of uitdrukkingen kunnen onthouden en wat de beste manier is om snel nieuwe woorden te leren.

Kan een Zuid-Afrikaan een West-Vlaming verstaan?

Het Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands, maar zou nog meer verwant zijn met de West-Vlaamse variant. Deze podcast gaat op onderzoek en vergelijkt het West-Vlaams met het Afrikaans.

De verschuiving

Een jonge vrouw wordt overvallen in Brussel. Om de ervaring ergens een plaats te geven besluit ze om bokslessen te volgen. De ervaring in de zaal en de ontmoeting met de sparringpartners zorgen voor een onverwachte verschuiving.

Zou jij kunnen martelen?

Pieter Klein probeert een antwoord te verzinnen op de titelvraag naar aanleiding van een rapport dat gewag maakt van de martelpraktijken van de CIA na 9/11. Hij probeerde het eerst te rationaliseren via de ‘war on terror’ en de noodzaak, maar kwam tot andere inzichten na een rapport over iemand in Guantanamo Bay die daar ten onrechte had vastgezeten… Hij eindigt met de bespiegeling dat wie wraak wenst voor onrecht, zich tot het recht moet wenden.

Wat deden mensen voordat er toiletpapier bestond?

Toiletpapier an sich is niet meer zo recent. Hoewel het pas in de tweede helft van de 19de eeuw op de westerse markten kwam, wordt er in een Chinese tekst uit de zesde eeuw al vermelding gemaakt van een vroege vorm van toiletpapier. Voordien gebruikte men in veel samenlevingen schoonmaakstokken, objecten die veel weg hebben van onze moderne wc-borstels.

Waarom geeuwen we?

Geeuwen doen we allemaal. De algemene veronderstelling is dat we geeuwen omdat we moe zijn. Toch lijkt nieuw onderzoek te suggereren dat we geeuwen om een foute spierspanning te compenseren of om onze hersenen af te koelen. Mogelijks heeft het bovendien een sociale en communicatieve functie. Ook dieren geeuwen, trouwens!

Kunnen we empathie voelen voor de natuur?

We voelen mee met mensen, of ze nu ver of dicht van ons staan. Maar, is het ook mogelijk om mee te voelen met de natuur en elementen die eigenlijk zelf geen gevoelens hebben?

Het Hakgebergte

Prinses Super woont in Jippie, een land waar iedereen altijd vrolijk is. Max, woonde vroeger in Grom, een land waar iedereen altijd nors is. Nu woont hij ook in Jippie en als hij later groot is, trouwt hij met Prinses Super. Ze bereiden zich voor op een groot feest, hun verloving. In de klas ontdekken ze bij juf Eugenia dat er een gebergte bestaat dat ze nog niet kennen: het Hakgebergte.

Niet hebben maar doen

Nelia krijgt bezoek van Alf, de tandenfee. Nelia rekende op geld in ruil voor haar uitgevallen tand, maar Alf heeft wat anders in petto…

Een hond voor oma

In deze fragmenten volgen we Ella die net een klein babybroertje heeft gekregen. In korte zinnen wordt verteld over de hond Raf, die opeens verschijnt als ze een hond voor oma tekent. Het wordt al snel duidelijk dat alleen Ella Raf kan zien. Raf en Ella kunnen samen praten over de baby en over allerlei andere zaken. De tekst is voor beginnende lezers opgesteld in korte zinnen met voornamelijk klankzuivere woorden. Iedere tekst wordt ondersteund door oranje tekeningen van klein formaat.

Spring naar de inhoud