• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 381 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Surivlaams Heen en Terug: drie generaties Surinamers en Vlamingen

Dr. Cynthia McLeod, geboren in Paramaribo op 4 oktober 1936, is een gerenommeerde Surinaamse romanschrijfster. Ze studeerde in Nederland om lerares kinderverzorging en -opvoeding te worden en ontmoette daar haar toekomstige echtgenoot. In 1962 keerden ze samen terug naar Suriname, waar ze een MO-opleiding Nederlands begon. Vervolgens volgde ze haar man, die ambassadeur van Suriname werd, naar Venezuela, België en de Verenigde Staten.

Hier vertelt ze over haar rol in de jaren ’80 bij het bevorderen van de relatie tussen Suriname en Vlaanderen, haar begin als schrijfster en haar onderzoeksproces bij het schrijven van romans. Als dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, heeft ze als kind in het paleis in Paramaribo gewoond.

Gelukzoeker

In 2017 wordt Francis Njotea in allerijl opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt een week in coma. Wanneer hij ontwaakt, vertelt hij zijn zoon Raf verward een geheim. Dat hij geen 63 jaar oud zou zijn, zoals zijn kinderen en ex-vrouw heel hun leven dachten, maar 73. Later ontkent hij dat weer. Francis’ naasten hebben geen idee of wat hij zei nu waar is of niet. De ontboezeming maakt duidelijk hoe weinig ze weten van zijn levensverhaal, een verhaal waar altijd al een waas van mysterie rond heeft gehangen. Is de papa die Raf heel zijn leven gekend heeft misschien iemand anders dan hij altijd dacht? Raf en zijn goede vriend Lander zoeken het uit.

“Beeld je in dat je aankomt in een land waar je niemand kent.” Raf praat met zijn vader. Voor het eerst stelt hij de zo voor de hand liggende vragen. Wanneer en hoe is Francis naar hier gekomen? Waarom in godsnaam België? Hoe heeft hij die eerste jaren hier beleefd? Raf zoekt ook oude vrienden van zijn vader op. Maar wat zijn hun herinneringen waard? Hoe komt het dat zelfs zij het fijne van zijn vaders migratieverhaal niet kennen? En klopt ons beeld van de migrant als gelukzoeker wel?

Volgens de regels

Lena heeft haar hele leven geleefd volgens de regels van haar vader, die alles tot in de puntjes voor haar uitstippelde. Voor elk aspect van het leven had hij een regel, en Lena leerde al snel dat het volgen van deze regels cruciaal was voor harmonie en veiligheid. Van verkeerslichten tot boterhammen smeren, van klimmen tot sociale etiquette, haar vader had een lijst met strikte geboden die nooit mocht worden overtreden.

Maar regels kunnen zowel een vangnet als een gevangenis worden. Terwijl Lena opgroeit, ontdekt ze de donkere kant van haar vaders perfectionisme en begint ze zich af te vragen of er een manier is om te ontsnappen aan de beklemmende structuur die haar leven heeft gedomineerd.

Jij bent stom!

Kas speelt graag met Roos. Of toch tot Roos zijn vlieger stuk maakt. Nu is Roos stom volgens Kas. Maar Roos maakt de vlieger. Een ideaal boek voor beginnende lezers.

De calathea

Dieren zijn leuk om voor te zorgen, maar vragen ook veel werk. Misschien neem je beter een plant als huisdier! Net zoals bij dieren is het vooral belangrijk om precies die plant te kiezen die goed bij je past. En laat dat nu net zijn waar dit boek je bij kan helpen.

Veerle en de bijzondere schelp

Dit verhaal vertelt over Veerle, die bij haar sterke en liefdevolle opa woont. Hoewel ze graag altijd bij hem wil blijven, groeit ze op en begint ze de wereld te verkennen. Haar opa moedigt haar aan om nieuwe mensen te ontmoeten en haar horizon te verbreden. Het is een ontroerend verhaal over opgroeien en het loslaten van dierbaren.

Trefwoorden: grootvader, kleinkind, opgroeien, wereld ontdekken, zee

Ik ben heel veel liefde

Luna vraagt zich af hoe ze tot stond kwam en of ze is wie ze is dankzij haar ouders. Had ze ook helemaal anders kunnen zijn? Ze praat en filosofeert hierover met haar ouders. Zij leggen uit dat ze de som is van al haar voorgangers: ouders, grootouders, betovergrootouders…

Vriesweer

In dit boek krijgt de winter een stem en een gezicht. Hij houdt ervan om in de vrieskou buiten een lied te zingen, om het beetje damp te zien dat je al zingend maakt in de kou. Dit korte fragment is voorzien van een prachtige illustratie.

Hoe maak ik tijd?

Felix moet een verplicht familiebezoekje afleggen maar heeft daar geen zin in. Hij heeft geen tijd, zegt hij. Dus moet hij maar tijd maken van zijn moeder. Maar hoe doe je dat, tijd maken?

Een griezelmeisje

Louise vindt haar huidige leven saai en vraagt zich af of ze nog steeds een griezelmeisje is. Ze gaat dit uitzoeken in het Huuverbos. Daar komt ze Rotboy tegen, een jongen waar iedereen vroeger veel ontzag voor had. Louise gaat met hem mee.

Spring naar de inhoud