• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 348 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Veerle en de bijzondere schelp

Dit verhaal vertelt over Veerle, die bij haar sterke en liefdevolle opa woont. Hoewel ze graag altijd bij hem wil blijven, groeit ze op en begint ze de wereld te verkennen. Haar opa moedigt haar aan om nieuwe mensen te ontmoeten en haar horizon te verbreden. Het is een ontroerend verhaal over opgroeien en het loslaten van dierbaren.

Trefwoorden: grootvader, kleinkind, opgroeien, wereld ontdekken, zee

Vriesweer

In dit boek krijgt de winter een stem en een gezicht. Hij houdt ervan om in de vrieskou buiten een lied te zingen, om het beetje damp te zien dat je al zingend maakt in de kou. Dit korte fragment is voorzien van een prachtige illustratie.

Hoe maak ik tijd?

Felix moet een verplicht familiebezoekje afleggen maar heeft daar geen zin in. Hij heeft geen tijd, zegt hij. Dus moet hij maar tijd maken van zijn moeder. Maar hoe doe je dat, tijd maken?

Een griezelmeisje

Louise vindt haar huidige leven saai en vraagt zich af of ze nog steeds een griezelmeisje is. Ze gaat dit uitzoeken in het Huuverbos. Daar komt ze Rotboy tegen, een jongen waar iedereen vroeger veel ontzag voor had. Louise gaat met hem mee.

Zoenen met een selfie

Dit verhaal werd geschreven bij het schilderij Secret-Reflet van Fernand Khnopff. Iemand stelt zichzelf de vraag wat er zou gebeuren als je jezelf tegenkomt. Wat doe je dan? Wat zeg je dan?

Overlevingspakket

Mike gaat samen met zijn vader een weekje kamperen in Frankrijk. Ze trekken eropuit met de camper, maar dan loopt het mis: ze hebben een lekke band, en ze zijn een aantal spullen vergeten in te pakken. Wat moeten ze nu doen?

Waarom ook jij dt-fouten maakt

Geen fout zorgt voor zoveel ergernis als een dt-fout… De regels lijken simpel, duidelijk en helder, maar toch blijven we dt-fouten maken. Zelfs de meest ervaren spellers laten zich soms vangen. Hoe komt dat? En wat kan je eraan doen?

Onderwaterstrijkorkest

Wat hoor je? Wat hoor je als je wakker wordt? Hoe klinkt jouw school? En welk geluid doet je denken aan vakantie? In dit gedicht speelt een onderwaterstrijkorkest. Wat zou dat kunnen zijn?

Buitengewoon gewoon

In een oude boom zit veel meer leven dan je denkt. In zijn schaduw, tussen de bladeren, onder de takken en op de stam leven de meest bijzondere dieren. Wat als ze zelf zouden kunnen spreken? Wat zouden ze ons dan vertellen?

Een heen-en-weerticket naar de ruimte alsjeblief!

Behalve een vakantie naar Spanje of Frankrijk, dromen er ook heel wat mensen van een reis naar de ruimte. Stilaan komen er plannen om die bestemming bereikbaar te maken voor gewone mensen. Vandaag kan het nog niet – het zou immers veel te veel kosten – maar misschien in de toekomst wel! In deze tekst kom je alles te weten over ruimtetoerisme en waarom dat vandaag nog zo duur is.

Spring naar de inhoud