• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 397 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Hoger dan de bergen en dieper dan de zee

In de jaren zestig en zeventig zijn veel Europese firma’s op zoek naar arbeiders. Monji reist naar Europa, ontmoet er een meisje en bouwt zijn toekomst uit in Frankrijk. Hij keert niet meer terug naar zijn eigen land. In deze beeldroman vertelt hij zijn levensverhaal aan zijn kleinkinderen.

You ain’t seen nothing yet

De vijfdelige podcastreeks De Zaak Y vertrekt vanuit een onopgeloste moordzaak uit 1991 en zoomt in op recent DNA-onderzoek dat nieuwe onderzoekspistes opent. In hoeverre kan en mag mannelijk Y-chromosoom als sleutel in moordzaken ingezet worden? In deze laatste aflevering worden de ethisch-juridische pro’s en contra’s tegen elkaar afgezet. Eind februari 2024 werd de Belgische wetgeving hieromtrent gewijzigd.

Nieuw onderzoek vapen: schade aan hersenen en organen door giftige metalen

In dit artikel worden nieuwe onderzoeksuitkomsten over de schadelijke gevolgen van vapen toegelicht. Kinderlongarts Noor Rikkers van het Leidse LUMC legt uit welke factoren leiden tot de populariteit van vapen en wat er nodig is om tot een nicotinevrije generatie te komen.

De muis die katten at

Op de stoffige zolder van een oud huis woont een familie muizen. Hun rustige bestaan wordt ruw verstoord door een bezoek van hun neef, de oude en belezen bibliotheekmuis. Met verhalen over het eten van katten, honden en zelfs neushoorns, laat hij zijn familie versteld staan. Maar hoe meer hij opschept, hoe meer hij zijn familie verontwaardigt. Totdat een echte kat, scherp en dreigend, de scène betreedt en de bibliotheekmuis moet bewijzen of zijn verhalen echt kloppen. Kan kennis uit boeken hem redden van deze gevaarlijke confrontatie?

Mug

In dit ontroerende gedicht wordt de reis van zelfacceptatie en trots op eigen identiteit verkend. Te midden van stilte en duisternis reflecteert de verteller op fysieke kenmerken, waaronder huidskleur, die ooit schaamte veroorzaakten. Door een krachtige metafoor met een mug die zijn vleugels verbrandt aan een kaars, benadrukt de dichter de impact van zelfliefde en de kracht van individualiteit. Wat ooit gezien werd als een bron van schaamte, wordt nu gevierd als een bron van kracht en trots.

Vergeving

In “Het Meisje van de Garderobe” neemt Rob van Essen ons mee naar de betoverende wereld van Les Ambassadeurs, waar het geheugen van een garderobemeisje alle verwachtingen tart. Wanneer ze onverwachts onwel wordt, verandert een gewone avond in chaos en onthult de ware aard van de mensen om haar heen. Terugkerend met een nieuwe kijk op haar werk en het leven, geeft ze ons een aangrijpend beeld van veerkracht en menselijke zwakheid.

“Vergeving” voert ons dan weer terug naar de kindertijd, waarin de fantasieën van een jong meisje haar beschermen tegen de stormen van het leven. De muizen in haar hoofd zijn haar metgezellen en troost, zelfs als ze hen vergeet in momenten van woede. In deze intieme vertelling vangt van Essen de fragiele schoonheid van verbeelding en de zoektocht naar innerlijke rust.

Met deze twee verhalen, oorspronkelijk ingezonden voor de A.L. Snijdersprijs 2014, belicht Rob van Essen op meesterlijke wijze de kwetsbaarheid en veerkracht van de menselijke geest.

Schrapzucht

Hoe breng je een lange zin terug tot een letter? Dit fragment geeft een antwoord.

Panter

Kristien woont bij haar papa. Haar mama is er niet meer. Na de dood van haar poes krijgt ze Panter op bezoek, een fantasiewezen dat bij haar knuffels uit de kast komt. Is Panter te vertrouwen? En wat met papa: mag hij weten van Panters bestaan?

Dik of doorsnee

Phaedra worstelt elke dag met vooroordelen over haar gewicht. Ze weet heel goed hoe het voelt om ‘dik’ te zijn.

De lichten van thuis

Een meisje met gescheiden ouders is op zoek naar waar ze zich thuis voelt. Tijdens een avondwandeling met haar hond denkt ze na over plaatsen waar, momenten waarop en mensen bij wie ze zich echt thuisvoelde.

Spring naar de inhoud