• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Panter

Kristien woont bij haar papa. Haar mama is er niet meer. Na de dood van haar poes krijgt ze Panter op bezoek, een fantasiewezen dat bij haar knuffels uit de kast komt. Is Panter te vertrouwen? En wat met papa: mag hij weten van Panters bestaan?

Gelukzoeker

In 2017 wordt Francis Njotea in allerijl opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt een week in coma. Wanneer hij ontwaakt, vertelt hij zijn zoon Raf verward een geheim. Dat hij geen 63 jaar oud zou zijn, zoals zijn kinderen en ex-vrouw heel hun leven dachten, maar 73. Later ontkent hij dat weer. Francis’ naasten hebben geen idee of wat hij zei nu waar is of niet. De ontboezeming maakt duidelijk hoe weinig ze weten van zijn levensverhaal, een verhaal waar altijd al een waas van mysterie rond heeft gehangen. Is de papa die Raf heel zijn leven gekend heeft misschien iemand anders dan hij altijd dacht? Raf en zijn goede vriend Lander zoeken het uit.

“Beeld je in dat je aankomt in een land waar je niemand kent.” Raf praat met zijn vader. Voor het eerst stelt hij de zo voor de hand liggende vragen. Wanneer en hoe is Francis naar hier gekomen? Waarom in godsnaam België? Hoe heeft hij die eerste jaren hier beleefd? Raf zoekt ook oude vrienden van zijn vader op. Maar wat zijn hun herinneringen waard? Hoe komt het dat zelfs zij het fijne van zijn vaders migratieverhaal niet kennen? En klopt ons beeld van de migrant als gelukzoeker wel?

Een nieuwe thuis

Mama beer en kleine Luna moeten noodgedwongen alles achterlaten op de Noordpool op zoek naar eten. Ze zoeken een nieuwe thuis. Wanneer ze die gevonden hebben, krijgt Luna heimwee naar haar oude thuis. Toch is er één ding dat haar gerust stelt: de maan is overal dezelfde.

In het fragment van p. 1 tot 12 vinden mama beer en Luna een een nieuwe thuis. Maar die nieuwe thuis vindt Luna maar niks. Het is er donker en ze mist haar vriendjes. Zal het haar lukken om er weer een thuis van te maken?

Tot in Amerika

Het gezin De Belder staat op het punt om te emigreren naar Amerika. Vastbesloten om de 19de-eeuwse Vlaamse armoede van zich af te schudden, zullen ze aan boord gaan van De Kroonland. Ze vertrekken om nooit meer terug te keren. In dit fragment moeten ze afscheid nemen van hun vertrouwde omgeving.

De ontsnapping van Boef

Boef houdt niet van de gevangenis, daarom zit hij zijn straf uit in het huis van Agent. Veel gezelliger, vinden ze allebei. Boef is wel dol op ontsnappen, benieuwd hoe hij dat deze keer doet?

Ontbijt, oma’s, onrust en oorlog

De tekst vertelt over verschillende momenten. Het begint met rustige ochtenden thuis en gaat dan over het plotselinge vertrek naar een ander land vanwege gevaar. Daarna beschrijft de tekst gelukkige zomers doorgebracht bij oma. Er wordt ook gewaarschuwd dat hebzucht en ruzies problemen kunnen veroorzaken.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Milan zingt

De tekst vertelt het verhaal van Milan, een jonge vluchteling die in een nieuw land aankomt. Hij woont bij Annie, samen met zijn moeder en zus Luba. Milan leert de taal en begint te zingen in een operakoor, waar hij nieuwe woorden en muziek ontdekt. Hij ontdekt dat muziek en woorden universeel zijn en kunnen worden begrepen en gewaardeerd door mensen van over de hele wereld. Milan zingt in de opera en leert het verhaal van zijn leven te vertellen, over vluchten en oorlog, en verandert het in een verhaal van welkom en vrede.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Honger

Nora is 17 jaar en woont sinds kort in Antwerpen, samen met haar mama en zus. Ze komt uit Marokko, maar toen haar vader daar stief, raakte al het eten op. Dan had ze de hele tijd honger. Daarom besloot haar mama om naar Europa te trekken. Nora vindt het moeilijk om op school alles te begrijpen, doordat ze nog niet zo goed Nederlands kan. Maar wiskunde vindt ze niet moeilijk, ze houdt van cijfers.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Op (be)zoek

Ella schuilt in een vreemd huis tijdens een zware storm. Ze heeft ruzie gehad met haar ouders en is weggelopen. In het vreemde huis ontmoet ze een oude man die haar soep en warme kleren geeft.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Land zonder fiets

Rayan komt uit Syrië, maar ze was daar niet veilig. Nu woont ze in België, samen met haar mama. Rayan moet heel erg wennen aan alles dat anders is in dit land waar iedereen fietst. In Syrië fietste niemand.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Spring naar de inhoud