• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Ontbijt, oma’s, onrust en oorlog

De tekst vertelt over verschillende momenten. Het begint met rustige ochtenden thuis en gaat dan over het plotselinge vertrek naar een ander land vanwege gevaar. Daarna beschrijft de tekst gelukkige zomers doorgebracht bij oma. Er wordt ook gewaarschuwd dat hebzucht en ruzies problemen kunnen veroorzaken.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Milan zingt

De tekst vertelt het verhaal van Milan, een jonge vluchteling die in een nieuw land aankomt. Hij woont bij Annie, samen met zijn moeder en zus Luba. Milan leert de taal en begint te zingen in een operakoor, waar hij nieuwe woorden en muziek ontdekt. Hij ontdekt dat muziek en woorden universeel zijn en kunnen worden begrepen en gewaardeerd door mensen van over de hele wereld. Milan zingt in de opera en leert het verhaal van zijn leven te vertellen, over vluchten en oorlog, en verandert het in een verhaal van welkom en vrede.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Honger

Nora is 17 jaar en woont sinds kort in Antwerpen, samen met haar mama en zus. Ze komt uit Marokko, maar toen haar vader daar stief, raakte al het eten op. Dan had ze de hele tijd honger. Daarom besloot haar mama om naar Europa te trekken. Nora vindt het moeilijk om op school alles te begrijpen, doordat ze nog niet zo goed Nederlands kan. Maar wiskunde vindt ze niet moeilijk, ze houdt van cijfers.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Op (be)zoek

Ella schuilt in een vreemd huis tijdens een zware storm. Ze heeft ruzie gehad met haar ouders en is weggelopen. In het vreemde huis ontmoet ze een oude man die haar soep en warme kleren geeft.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Land zonder fiets

Rayan komt uit Syrië, maar ze was daar niet veilig. Nu woont ze in België, samen met haar mama. Rayan moet heel erg wennen aan alles dat anders is in dit land waar iedereen fietst. In Syrië fietste niemand.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Op de boot naar Nederland

Lily is samen met haar ouders en oudere zus Joyce met de boot op weg van Nederlands-Indië naar Nederland. Die reis duurt drie maanden. Op de boot sluit ze vriendschap met Benny, die samen met zijn moeder ook vertrekt. Zijn oudere broer, Harry, blijft wel in Nederlands-Indië en vecht voor de vrijheid van Indonesië. Ze willen geen Nederlandse overheersing meer. Hierdoor moeten veel Nederlanders vertrekken. Met weemoed laat Lily het land van haar jeugd achter zich.

Alarm

Lanya is 14 jaar als zij wordt ‘weggegeven’ (uitgehuwelijkt). Als jong meisje is ze met haar ouders en zusje uit Irak gevlucht. Ze groeit op in Nederland, bij een pleeggezin. Na zeven jaar woont Lanya weer bij haar ouders. Zij vinden haar te veel ‘verwesterd’ en willen dat ze zo snel mogelijk trouwt met iemand uit Koerdistan. Lanya wil niet trouwen; ze wil naar school en hecht waarde aan haar vrijheid. Een groot dilemma volgt: onderduiken en je ouders nooit meer zien, of teruggaan naar Irak en trouwen met een man die je nog nooit hebt gezien.
De levens van Lanya is een waargebeurd verhaal, beschreven vanuit het oogpunt van Lanya. Mirjam Oldenhave was de pleegmoeder van Lanya. Zij heeft het verhaal van Lanya op papier gezet.

Romeo – Izmir, Turkije, 6 maart 2016

In “Thuis draag ik bij me” reizen we mee met Wassim, Laila en Romeo, die alle drie hun thuisland Syrië zijn ontvlucht. De jongeren ontmoeten elkaar in Turkije, waar ze de illegale oversteek naar Lesbos zullen maken. Dit fragment betreft de start van hun helse reis, beschreven vanuit het oogpunt van Romeo.

Ik ben Malala, jongereneditie

Toen de Taliban het voor het zeggen kreeg in Noord-Pakistan mochten vrouwen niet meer naar de markt en meisjes niet meer naar school. Vanaf 15 januari 2009 was het zover. Malala, die toen tien was, en haar klasgenoten voelden zich verdrietig en verslagen. Konden ze het onheil echt niet afwenden? Wie durfde er te protesteren tegen de gewelddadige Taliban? De leraren niet. Onder een valse naam schreef Malala berichten over de situatie in haar land. Die berichten verschenen op het internet via de BBC en werden overal in de wereld gelezen.

Zij was, ik ben

Jasper Jonckers wordt als meisje geboren, maar weet dat dat niet klopt. Zijn moeilijke, stugge vader zal nooit accepteren dat hij zich een jongen voelt en als man door het leven wil gaan. Met zijn moeder heeft hij een hele goede band, maar zij is ernstig ziek en zal niet lang meer leven. Op haar sterfbed vertelt hij haar dat hij in transitie gaat. Zij begrijpt hem. Dan mag de hele wereld het ook weten en plaatst hij een bericht op Facebook.

Spring naar de inhoud