• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Kunnen we empathie voelen voor de natuur?

We voelen mee met mensen, of ze nu ver of dicht van ons staan. Maar, is het ook mogelijk om mee te voelen met de natuur en elementen die eigenlijk zelf geen gevoelens hebben?

Ik ben Malala, jongereneditie

Toen de Taliban het voor het zeggen kreeg in Noord-Pakistan mochten vrouwen niet meer naar de markt en meisjes niet meer naar school. Vanaf 15 januari 2009 was het zover. Malala, die toen tien was, en haar klasgenoten voelden zich verdrietig en verslagen. Konden ze het onheil echt niet afwenden? Wie durfde er te protesteren tegen de gewelddadige Taliban? De leraren niet. Onder een valse naam schreef Malala berichten over de situatie in haar land. Die berichten verschenen op het internet via de BBC en werden overal in de wereld gelezen.

Je bent wat je eet

Het fragment laat zien wat onderzoek over het dieet- maar ook over de woonplaats van de Neanderthalers kan vertellen. We leren ook hoe het kan dat wij nog een deel van de Neanderthalers meedragen. Het tweede deel is een verhalend stuk dat het informatieve deel beeldend ondersteunt.

De familie Veeldeeltjes

Het boek vertelt over de geschiedeins van plastic en over de voor -en nadelen. In dit fragment wordt uitgelegd wat Polymeren zijn en wat hun verschijningsvormen kunnen zijn.

Glorie zij hem en zijn praatstok!

De baron is de baas van de onderwaterstaat waar zijn onderdanen leven. In dit fragment, krijg je een voorstelling van hoe deze samenleving georganiseerd wordt. Het boek heeft een QR-code met bijhorende liedjes.

De Kinderrechtenrap

De Kinderrechtenrap is een liedje over kinderrechten met muziek van Kapitein Winokio in opdracht van het Kinderrechtencommissariaat. De tekst werd geschreven door Joke van Leeuwen op basis van gedachten van tientallen kinderen verzameld door Silvie Moors.

Allochtonen, medelanders en mensen met een migratieachtergrond

Welke woorden kunnen? En welke juist niet? Zo luidt de ondertitel van het boek Dat mag je óók (al niet meer) zeggen. Ons wereldbeeld verandert en daardoor verandert de taal ook continu in tijd en context. Dit fragment betreft het hoofdstuk over de woorden ‘allochtonen’, ‘medelanders’ en ‘mensen met een migratieachtergrond’. Woorden die door een veranderd perspectief op de wereld ongemakkelijk of ongebruikelijk aanvoelen. En die ook van betekenis veranderen. Waarom zijn er zoveel verschillende woorden voor ‘de ander’ voorbijgekomen?

De ijsbeer en de potvis: vijand of goudmijn?

Wanneer Willem Barentsz met zijn medereizigers in 1596 moest overwinteren op Nova Zembla ontdekten ze dat ze beter op poolvossen konden jagen dan op ijsberen: meerdere keren werd een bemanningslid gedood door een ijsbeer. Wat die ijsbeer zich toen helemaal nog niet kon voorstellen, is hoe leefwijze van de moderne mens in de 21e eeuw zijn voortbestaan ernstig zou bemoeilijken. Ook de potvis dreigde in het midden van de twintigste eeuw uit te sterven, maar door internationale afspraken is dat tot nog toe voorkomen en heeft de walvispopulatie zich kunnen herstellen.
p. 40 -44
kernwoorden: ijsbeer, zeehond, grondeekhoorn, poolvos, Willem Barentsz, Nova Zembla, het Behouden Huys, CO2, methaan, broeikasgas, afnemende biodiversiteit, walvis, baleinen, potvis, spermaceti-orgaan, amber, spuitgat, harpoen, Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), PETA, Greenpeace

Onmisbare uitvindingen. Uitvinding voor verre vakanties.

Geerke vertelt een raadsel. Kun jij raden welke uitvinding onmisbaar is voor verre vakanties?

Gevaarlijke dieren

Dit fragment beschrijft een aantal gevaarlijke dieren, zoals de anaconda, de haai, het Portugese oorlogsschip en het stokstaartje, en legt uit waarom je deze dieren beter niet kunt tegenkomen.

Spring naar de inhoud