• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Schrapzucht

Hoe breng je een lange zin terug tot een letter? Dit fragment geeft een antwoord.

Surivlaams Heen en Terug: drie generaties Surinamers en Vlamingen

Dr. Cynthia McLeod, geboren in Paramaribo op 4 oktober 1936, is een gerenommeerde Surinaamse romanschrijfster. Ze studeerde in Nederland om lerares kinderverzorging en -opvoeding te worden en ontmoette daar haar toekomstige echtgenoot. In 1962 keerden ze samen terug naar Suriname, waar ze een MO-opleiding Nederlands begon. Vervolgens volgde ze haar man, die ambassadeur van Suriname werd, naar Venezuela, België en de Verenigde Staten.

Hier vertelt ze over haar rol in de jaren ’80 bij het bevorderen van de relatie tussen Suriname en Vlaanderen, haar begin als schrijfster en haar onderzoeksproces bij het schrijven van romans. Als dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, heeft ze als kind in het paleis in Paramaribo gewoond.

Een griezelmeisje

Louise vindt haar huidige leven saai en vraagt zich af of ze nog steeds een griezelmeisje is. Ze gaat dit uitzoeken in het Huuverbos. Daar komt ze Rotboy tegen, een jongen waar iedereen vroeger veel ontzag voor had. Louise gaat met hem mee.

Zoenen met een selfie

Dit verhaal werd geschreven bij het schilderij Secret-Reflet van Fernand Khnopff. Iemand stelt zichzelf de vraag wat er zou gebeuren als je jezelf tegenkomt. Wat doe je dan? Wat zeg je dan?

Waarom ook jij dt-fouten maakt

Geen fout zorgt voor zoveel ergernis als een dt-fout… De regels lijken simpel, duidelijk en helder, maar toch blijven we dt-fouten maken. Zelfs de meest ervaren spellers laten zich soms vangen. Hoe komt dat? En wat kan je eraan doen?

Serine is stand-upcomedian

Serine Ayari is één van de meisjes wiens leven verteld wordt in het boek ‘Er was eens een dapper meisje’. Dat boek schetst portretten van heel verschillende vrouwen die ondanks tegenslag of ontmoediging toch voor hun droom gingen.

Waarom een aap een staart heeft

In dit van oorsprong Congolese scheppingsverhaal kom je te weten hoe Mpoengoe Toelendo, het opperhoofd van alle goden, de wereld schiep en hoe hij die met dieren bevolkte, omdat hij geluid en beweging miste.

De leerling die geen leerling was

Een jongen wil graag in de leer gaan bij een meester-schilder. Dag na dag klopt hij aan maar de deur blijft gesloten. Tot na een lange tijd de oude man zijn deur toch opent.

Aisja en het paleis van de sultan

Aisja wil de sultan spreken om het onrecht in haar land aan te klagen. Een oosters getint sprookje.

Wifi viert Halloween

In het gezin van Lom, Jip en Zen hebben ze veel dieren: twee kippen, twee konijnen, twee geiten, twee varkens en één Wifi. Die laatste mag dan wel de enige hond in het gezin zijn, hij telt voor minstens twee. In ‘Wifi en de broers’ lees je hoe de speelse hond het leven van het gezin kleur geeft. Dit verhaal gaat over Wifi die mee Halloween viert.

Spring naar de inhoud