• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Hoe maak ik tijd?

Felix moet een verplicht familiebezoekje afleggen maar heeft daar geen zin in. Hij heeft geen tijd, zegt hij. Dus moet hij maar tijd maken van zijn moeder. Maar hoe doe je dat, tijd maken?

Honger

Nora is 17 jaar en woont sinds kort in Antwerpen, samen met haar mama en zus. Ze komt uit Marokko, maar toen haar vader daar stief, raakte al het eten op. Dan had ze de hele tijd honger. Daarom besloot haar mama om naar Europa te trekken. Nora vindt het moeilijk om op school alles te begrijpen, doordat ze nog niet zo goed Nederlands kan. Maar wiskunde vindt ze niet moeilijk, ze houdt van cijfers.

Benieuwd naar lesmateriaal bij deze tekst? Surf dan naar https://www.wablieft.be/nl/rijke-teksten-voor-okan

Kunnen we als mensen ooit duizend jaar oud worden?

Hoewel de wetenschap al in staat is om enkele mechanismen van ouder worden in kaart te brengen, blijkt die niet zo optimistisch over de kansen om werkelijk veel ouder dan 120 jaar te worden. De vraag is ook of we dat willen. Een aantal biologische processen wordt uitgelegd, alsook tips om toch gezond ouder te worden.

Kerstmis in Den Haag

Op eerste Kerstdag ontdekte Christiaan Huygens (1629-1695), een slimme wetenschapper die alles wist van wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde, iets heel belangrijks. Hij vond uit dat als je een slinger van een klok precies goed instelt, je daarmee de tijd in minuten kunt meten. Hij heeft er heel lang aan gewerkt. En nu gebruiken we die uitvinding elke dag, zonder er vaak bij stil te staan.

Het kantelmoment

De klimaattoestand staat op een kantelpunt. Een Zweedse wetenschapper stelde vast dat de situatie nog veel erger is dan hij aanvankelijk voorspeld had. Je leest in dit stukje welke bedreigingen op ons afkomen. Bovendien leer je waarom de klimaatcrisis erg oneerlijk is. Ook jongeren dragen hun steentje bij om de situatie te proberen keren.

Waarom heeft Saturnus ringen?

Deze aflevering van Stokstaartjes gaat over de ruimte. Maya en Bojan (10) hebben allebei een vraag. Bojan zou graag meer willen weten over de binnenkant van andere planeten. Professor Inge Loes ten Kate (Universiteit Utrecht) geeft hier uitleg over. Maya wil weten waarom Saturnus ringen heeft. Willeke Mulder (Universiteit Leiden) geeft uitleg en laat de ringen zien via de enorme telescoop van de Oude Sterrenwacht.

De grote oorlel-test

In dit fragment wordt aan de hand van de oorlellen-test uitgelegd dat genen bepalen hoe een mens eruit ziet en welke voorkeuren die heeft.

De eerste machine die zelf kon rekenen

Het fragment vertelt wanneer er voor het eerst werd gedacht aan het uitvinden van een rekenmachine en wat het nut er destijds van was. Het doorloopt globaal de ‘geschiedenis’ van de rekenmachine en legt uit waarom de uitvinding van de eerste ‘automatische rekenmachine’ zo goed was. Het geeft de wat oudere lezer een globaal beeld van het onderwerp, maar legt niet volledig uit hoe een rekenmachine werkt.

Coco Chanel, Ingrid Daubechies, Marie Curie en Billie Jean King

In korte stukjes worden enkele sterke vrouwen uit de geschiedenis geïntroduceerd met leuke weetjes. Zowel erg bekende als minder beroemde dames van overal ter wereld komen aan bod. Zij hebben allemaal een stap vooruit gezet in de verschillende disciplines waarin zij werkzaam zijn of waren.

Van zandloper tot slingerklok

Tijd is een belangrijk gegeven waarrond we ons leven organiseren. In dit fragment lezen we waarom tijd steeds belangrijker werd in ons leven. We zien de evolutie van hoe de mens de tijd begon op te meten en hoe dit evolueerde. Ook ontdekken we waarom we soms kunnen terugreizen of vooruitspringen in de tijd.

Spring naar de inhoud