• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 218 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Je bent wat je eet

Het fragment laat zien wat onderzoek over het dieet- maar ook over de woonplaats van de Neanderthalers kan vertellen. We leren ook hoe het kan dat wij nog een deel van de Neanderthalers meedragen. Het tweede deel is een verhalend stuk dat het informatieve deel beeldend ondersteunt.

De familie Veeldeeltjes

Het boek vertelt over de geschiedeins van plastic en over de voor -en nadelen. In dit fragment wordt uitgelegd wat Polymeren zijn en wat hun verschijningsvormen kunnen zijn.

Het veertje

De eend, gans en zwaan herken je vast in een vijver. Leer ook de watervogels op het schilderij ‘Het drijvend veertje’ van Melchior d’Hondecoeter wat beter kennen. In dit verhaal piekert de pelikaan over wie de eigenaar zou kunnen zijn van de veren die hij keer op keer vindt. Tot de eigenaar zich meldt zorgt hij goed voor de veren door ze in zijn nest te verstoppen. Hoe kan het dat hij opeens wel weer lekker slaapt en wat hebben de andere watervogels hiermee te maken?

Rembrandt van Rijn

De nachtwacht van Rembrandt van Rijn heb je vast al eens gezien, op een plaatje of misschien wel in het Rijksmuseum. Je leest een verhaal over Reijer, de hond van Andries die model mag zijn op het schilderij. Ook maak je kennis met de kunstenaar, de manier waarop hij alle personen op het schilderij vastlegt en hoe hij speelt met licht. Je zult nu vast nooit meer op dezelfde manier naar het schilderij kijken!

Riet drijft

In het rietveld komt Jan een meisje tegen zonder naam. Hij noemt haar Vera. Samen willen ze naar de overkant maar weten nog niet hoe. Er ontstaat een ontluikende vriendschap. Een verhaal over vertrouwen in de natuur en in elkaar.

De teerling is geworpen: over stilte en toevalsmuziek. De klank van cactus: over experimentele muziek

Het eerste fragment gaat over de componist John Cage en zijn muziekstuk 4’33” dat volledig uit stilte bestaat. Het laat ons nadenken over geluid en stilte. Ook andere ‘toevalswerken’ komen aan bod, bijvoorbeeld een stuk waarbij ’12 radio’s’ en de volumeknop het instrument zijn. Het tweede fragment gaat verder in op experimentele muziek.

Een sluipmoordenaar en twee panda’s met rode bril

Tess en opa zijn de beste vrienden. Ze hebben dezelfde passie: de ruimtevaart. Jammer genoeg kreeg Tess slecht nieuws te horen over haar opa. Hij is ernstig ziek. Hoewel ze het best moeilijk vindt, brengt ze hem toch een bezoekje.

Glorie zij hem en zijn praatstok!

De baron is de baas van de onderwaterstaat waar zijn onderdanen leven. In dit fragment, krijg je een voorstelling van hoe deze samenleving georganiseerd wordt. Het boek heeft een QR-code met bijhorende liedjes.

Het grote Halloweenfeest

Op de school van Frank en Stijn wordt een groot Halloweenfeest georganiseerd. Alle leerlingen mogen zelf een act voorbereiden. Frank en Stijn bedenken een superact waarmee Frank ook indruk wil maken op Fia. Hij heeft immers een oogje op haar. Helaas verloopt niet alles volgens plan…

Het eiland van de prins

Een oud, mysterieus schip en haar bemanning nadert de eindbestemming op een ontoegankelijk eiland.

Spring naar de inhoud