• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

Taal is toveren

Het fragment laat op verhalende, verklarende en beeldende wijze zien wat je met taal allemaal kan; toveren namelijk ! Het fragment is, zoals we kennen van van Lieshout, toegankelijk en met humor en gebracht. Het inspireert om na te denken over manieren waarop je taal kunt gebruiken om verschillende boodschappen over te brengen.

Het kosmische ei

Stel dat er in het begin alleen een ei was… Met in de schaal van dit ei alles wat ooit zou bestaan. In de kern van het ei zit, zo groot als een kersenpitje, Pan Gu. Hij groeit uit tot een enorm grote man, die met al zijn krachten niet langer in het ei past. ‘Het kosmische ei’ is een scheppingsverhaal dat geldt als eerste volledige Chinese verklaring van de schepping.

Goed en slecht nieuws bij klimaatverandering

Klimaatverandering hoeft niet zo’n probleem te zijn voor de aarde en kan voor sommige mensen zelfs zorgen voor een betere levensstandaard. Toch zal het overgrote deel van de mensheid minder roekeloos met de aarde om moeten gaan om steeds grotere en soms levensbedreigende problemen rond wind, water en insecten het hoofd te bieden.

Kernwoorden: Kiribati, orkaan Sandy, Poopomeer, teek, ziekte van Lyme, malariamug, Cherrapunji, wateroverlast, watertekort, hooikoorts

De maan drijft weg.

Van alle hemellichamen staat de maan het dichtst bij de aarde, maar de afstand wordt wel steeds groter. Het gaat om minieme afstanden: elk jaar zo’n 4 centimeter en dat is net zo veel als je nagels in een jaar groeien. Toch zal dat ook invloed uitoefenen op de lengte van de dag en het verschijnsel van het dagelijkse eb en vloed. In 94 korte hoofdstukken verschaft Govert Schilling inzicht in diverse interessante ruimteweetjes.

kernwoorden: maan, aarde, hemellichaam, zonsverduistering, eb, vloed

Toen mijn broer een robot werd

Dennie, de broer van Tijs, is overleden. Zijn ouders hebben besloten om een robot van hem te maken. De robot ziet er bijna helemaal uit zoals Dennie, weet alles wat Dennie wist en gedraagt zich zoals Dennie zou kunnen doen. Tijs weet niet wat hij ervan vindt, en heeft niks aan zijn beste vriend Twan verteld. Om de nieuwe situatie thuis te ontvluchten, is hij bij Twan gaan logeren. Maar de ochtend daarop komt zijn moeder met Dennie langs…

Komt de toekomst naar je toe?

Korte gedichten van Bette Westera, die aanzetten tot nadenken over (de richting van) de toekomst en jouw rol daarin.

Chriet Titulaer en het Huis van de Toekomst

Deze tekst geeft een verhalende inleiding en een informatieve uitleg over Het Huis van de Toekomst. Dit huis werd door Chriet Titulear in 1989 ontworpen. Het Huis zou zelfdenkend zijn en je wensen anticiperen. Zo zou het je badwater opwarmen en de koffie vast klaar zetten voor je ochtendritueel. Ook zonnepanelen en beeldbellen had Titulaer in zijn huis bedacht. Voor die tijd allemaal vooruitstrevend, maar inmiddels al (gedeeltelijk) werkelijkheid. Hoe zou een Huis van de Toekomst er voor de leerlingen nu uitzien?

cadeaus

In dit bijzondere fragment lezen we over Maria die twaalf jaar wordt en voor haar verjaardag een doodgewoon cadeau krijgt. Tenminste, voor de tijd waarin zij opgroeit. Ze krijgt namelijk een eigen slaaf cadeau, genaamd Koko. En van haar tante krijgt ze het zweepje erbij. Natuurlijk roept dit fragment vragen op bij leerlingen en leerkrachten en daarom is het uitermate geschikt om te lezen én om erover door te praten. De tijden veranderen en dat is heel waardevol. Maar we willen ook weten hoe het vroeger ging, zodat we daarover kunnen blijven praten en nadenken.

Seks is niks geks.

Geslachtsdelen, je kan ze gewoon bij naam noemen, zoals penis en vagina. Maar welke andere namen worden hiervoor nog gebruikt? In dit fragment vertelt de auteur dat er in Zweden wel een leuk woord bestond voor ‘penis’, maar niet voor ‘vagina’. Daar ging men dus naar op zoek, met ‘snippa’ als resultaat. Dat bleek ook goed samen te gaan met ‘snopp’ (penis), ‘snopp’ en ‘snippa’ dus. Ook in Nederland ging men op zoek naar een leuke benaming voor ‘vagina’: dat werd ‘poenie’, dat prima past bij ‘piemel’.

De jongen op het dak (hoofdstuk 22 en 23)

Vanop het dak observeert de jongen de wereld: de vrouw die haar hond uitlaat, de ontmoeting tussen de vrouw met de hond en de jonge man van de overkant… De jongen zit er al een tijdje, na de dood van zijn zusje. Niemand lijkt hem te zien, behalve het meisje met de fiets. In dit fragment ziet hij dat het meisje met de fiets wordt aangereden. Hij wil haar helpen, maar kan het niet, omdat dit hem doet denken aan de dood van zijn zusje. In het volgende hoofdstuk ziet de jongen niet meer alleen op het dak: de jonge man van de overkant zit bij hem. Ook hij mist iemand: de jonge vrouw met de hond. Samen kijken ze naar de sterren en delen verdriet. Toch eindigt dit fragment met een sprankel hoop en troost.

Spring naar de inhoud