• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er zijn filters ingesteld.

De ongewenste wilg

Langs de lange laan van een landhuis staan aan weerszijden hoge, deftige populieren. Bij een storm waait er eentje om en de tuinman plant per ongeluk geen nieuwe populier, maar een wilg. Nu is de wilg wel familie van de populier maar hoort volgens hen bij de ordinaire tak van de familie met zijn kromme takken en korte stam. Dat laten ze hem elke dag hooghartig weten. Tot op een dag de landheer langskomt en in de schaduw van de wilg bijkomt van de zon.

Sultan en de anderen

Het boek speelt zich af in de Rotterdamse dierentuin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt de waargebeurde belevenissen van de dieren en hun verzorgers. In dit verhaal gaat het over de roofdieren van de roofdierengalerij. Als de hokken bij een beschieting beschadigd raken moet de directeur van de dierentuin een moeilijke beslissing nemen: de roofdieren moeten worden afgemaakt om te voorkomen dat ze ontsnappen en de mensen in de stad in gevaar worden gebracht.

Reinaert de Vos

Op de jaarlijkse Hofdag krijgt Koning Nobel van verschillende dieren klachten over het schandalige gedrag van Reinaert de Vos. Met stijgende woede hoort Nobel de verhalen aan. Hij stuurt Bruun de Beer op Reinaert af om hem op te halen, zodat hij zich kan verantwoorden.

Soldaten in huis

Het is 1942 en de Japanners zijn Nederlands-Indië binnengevallen. In dit verhaal lees je hoe Marja de oorlog beleeft. Op een dag wordt ze wakker en is alles anders. De Japanners nemen het huis van Marja en haar familie in beslag en eten de voedselvoorraden op.

De mierenambulance schiet te hulp

Onderzoekers in Duitsland hebben bijzonder gedrag ontdekt bij de Afrikaanse Megaponera-mier. Wanneer deze mier gewond raakt tijdens een gevecht, wordt hij door zijn soortgenoten terug naar het nest gedragen om weer bij te komen. In dit artikel lees je hoe de mieren deze reddingsacties aanpakken en waarom ze dit doen.

Waarom worden sommige vogels zo agressief in de lente?

In de lente hoor je vaak nieuwsberichten over agressieve vogels. Maar waarom worden vogels agressief? In deze tekst wordt uitleg gegeven over agressie bij vogels en wat de verschillende oorzaken hiervan kunnen zijn.

Is er op deze planeet nog wel plek voor echte vleeseters?

In dit artikel komen voorbeelden aan bod van een aantal vleesetende, wilde dieren en hoe zij samenleven met mensen. Wilde dieren nemen veel ruimte in en kunnen erg gevaarlijk zijn. Soms komen ze in conflict met de mens. Hoe gaat de mens hiermee om? Verschillende experts vertellen over de jachtluipaard, de grote witte haai, de Filippijnse krokodil en de grizzlybeer.

De macht van de farao

In deze tekst vind je extra informatie over de macht van de farao. Deze tekst is een interessante aanvullingen bij het fragment ‘Kleurenstrepen en zwiepgeluiden’ uit het boek De schaduw van Toet.

Meer woorden

Wanneer je niet dezelfde taal spreekt, mis je woorden om alles te zeggen wat je zou willen. Heb je eigenlijk wel zoveel woorden nodig om te verstaan wat er zelfs niet gezegd wordt?

In het begin

Op reis door Zuid-Afrika beschrijft de auteur het conflict tussen de mensen en de dieren die er leven. Reis mee met dierenverzorgers, antistroopteams en luister naar documentairemakers en wetenschappers. Je leert tijdens het lezen de mens, maar zeker ook dieren die in Afrika leven nog veel beter kennen.

Spring naar de inhoud